Mikropsuz içme suyuna doğru!

Bursa’da, geçtiğimiz Pazar günü Karacabey Gölecik Barajı dahil, toplamda 434 milyonluk 8 tesisin temel atma töreni gerçekleştirildi.
Bursa Merinos Kültür Merkezi’ndeki törene; Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Bursa milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri, bazı ilçe belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Karacabey Gölecik Mahallesi’nde düzenlenen törende ise; Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Devlet Su İşleri Bölge Müdür Yardımcısı Fehmi Köse, Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey DSİ 12. Bölge Müdürü Çağatay Ünlü, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, siyasiler, daire amirleri, muhtarlar ve vatandaşlar yer aldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, temel atma merasimi öncesinde Bursa Valiliği ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.
Temeli atılan 8 adet tesisin; 2 adedi baraj, 3 adedi sulama, 1 adedi gölet, 1 adedi taşkın koruma tesisi, 1 adedi müteferrik OGM tesisleri olduğu bildirildi.
434 milyon TL’ye mal olan tesislerle; 73 milyon m3 su depolanacak. Depolama tesislerinin sulama sistemleri tamamlandığında 112 bin 950 dekar zirai arazi sulanacak. 13,4 milyon m³/yıl içme suyu sağlanacak. 9,7 Milyon kWh/yıl enerji üretilecek. 1 ilçe taşkınlardan korunacak. Yangın ile mücadele daha etkin olunması ve orman köylülerinin desteklenmesi sağlanacak.
Karacabey’in rüyası; Gölecik Barajı
İlçenin yıllardan beri en büyük rüyası olan Gölecik Barajı, Karacabey’in 13 km kuzeybatısında Gölecik Deresi üzerinde yapılmaktadır. Karacabey ilçe merkezi ve çevresinin yıllık 7,44 milyon m³ içme, kullanma suyu ihtiyacı ile Gölecik, Şahinköy, Karasu, Fevzipaşa, Arız, Tophisar, Dağkadı, Danışment ve Çavuşköy’e ait sulanabilir tarım arazilerinin 45 bin 870 dekarlık kısmını sulu tarıma kavuşturması planlanmakta.
Gölecik Barajı inşaatına 26.12.2016 tarihinde yer teslimi yapılarak başlanmış olup, barajın tamamlanması ile 45 bin 870 dekarlık tarım arazinin sulu tarıma kavuşması sayesinde çiftçilere yıllık 30 milyon TL’lik zirai gelir artışı elde edilmesi hedefleniyor.
Silindirle sıkıştırılmış beton dolgu tipinde inşa edilen Gölecik Barajı’nın toplam gövde hacmi 700 bin m³, temelden yüksekliği ise 92,2 metreyi bulmaktadır. 35,86 milyon m³ suyun depolanmasını mümkün kılacak barajın 2020 yılında bitirilmesi hedefleniyor.
Gölecik Barajı’nın sulama sahasında yapılan gözlemler, yıllık ortalama yağışın % 27’sinin sulama mevsiminde, geri kalan % 73’ünün ise diğer aylarda düştüğünü gösteriyor.
Genelde bölgenin ekonomik potansiyelini tarım ve tarım ürünlerine dayalı sanayi etkinlikleri oluşturduğundan, tarımsal üretimin arttırılması halinde, tarıma dayalı sanayinin de gelişerek bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı öngörülüyor.
2016 yılı sonunda yer teslimi yapılarak işe başlanan Gölecik Barajı’nın sözleşme bedeli 77 milyon 141 bin 695 TL olup, 2017 yılı için ayrılan 12 milyon TL ödenek ile 421.000 m3 açıkta kazı, 12.500 m3 beton ve 22.500 m3 betonarme betonu dipsavak imalatları yapıldı. Projenin 2018 yılında tamamlanarak yapım ihalesinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Karacabey Gölecik Projesi kapsamında yapılacak olan baraj, sulama ve içme suyu tesislerinin toplam maliyeti 105 milyon TL olup, Karacabey ve çevresinin 2050 yılına kadar içme suyu sorununu çözmesi hedefleniyor.
“Türkiye’nin kaderi, AK Parti’nin kaderidir”
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Geldiğimiz noktada Türkiye’nin kaderiyle partimizin kaderi örtüşmüştür. Bunu bugün bizi desteklemeyen, bize sandıkta oy vermeyen kardeşlerimiz ve vatandaşlarımız da söylemekten imtina etmiyorlar. Çünkü biz, vatan sevdası, vatan aşkı ve millet rüyasıyla bu yola devam ediyoruz.” dedi.
Bursa’ya yatırım yağmuru
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, “Hükûmet olarak Bursa’da 15 yılda 30 milyar TL yatırım sağladık. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak da son 15 yılda Bursa’mıza 2 milyar 830 milyon TL yatırımlar yaptık. Bursa şehir merkezine yıllık 60 milyon m3 içme suyu temin ettik. 18 baraj ve 15 gölet inşa ettik. 398 bin 620 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 347 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 16 derenin ıslahını tamamladık.
Ayrıca Bakanlık olarak Bursa’da 68 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bursa Şehir Ormanı, 9 bal ormanı ve 61 mesire yeri tesis ettik. Orman köylerinde yaşayan 5 bin 413 aileye 42 milyon TL ferdi proje kredi ve hibe desteği sağladık. Orman köylerinde yaşayan aileler için yeni gelir kapıları açtık. Uludağ Milli Parkı ve 2 Tabiat Parkı ile vatandaşlarımızı tabiatla buluşturduk. 25 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, Bursa Yenişehir Havaalanı’na Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu, Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi ile Bursa Dede Tepesi’ne Meteoroloji Radarı kurduk.” diye konuştu.
Bakan Eroğlu, Bursa’ya yine müjdelerle geldiğini belirterek, “06 Temmuz 2013 ve 02 Aralık 2016 tarihlerinde Bursa’ya verilen 849 milyon TL’lik 74 müjdeye ilave olarak, bugün de toplam maliyetleri 425 milyon TL olan 23 müjde daha veriyoruz. Böylece Bursa’ya toplam maliyeti 1,3 milyar TL olan 97 müjde vermiş oluyoruz.
Bu müjdelerin 14 adeti DSİ’ye ait olup, bu tesislerin; 4’si baraj, 3’ü gölet, 4’ü sulama tesisi ve 3’ü taşkın koruma tesisidir. Bu tesislerle; 122 bin 180 dekar arazi sulanacak, 75.227 milyon m3 biriktirme hacmi olacak 2 meskûn mahal, 20 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır.” dedi.
Bakan Eroğlu son olarak da, “Bu projelerde bizlere büyük destek veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a aziz milletim adına şükranlarımı sunuyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
“Kazanan çiftçimiz olacak”
Bursa Valisi İzzettin Küçük de, “Temeli atılacak projeler ile diğer tesisler tamamlandığında Bursa’da ciddi anlamda sulu tarım imkânı ortaya çıkacaktır. Bununla birlikte ürün çeşidinde ve kalitesinde artış olacak bir mevsimde birkaç çeşit ürün elde etme imkânı doğacaktır. Diğer taraftan taşkın koruma tesislerinin tamamlanması ile Yalova il ve ilçelerinde taşkın riski azaltılış olacaktır. Sayın Bakanımıza teşriflerinden dolayı ve verdikleri müjdelerden dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum. Temeli atılan tesislerin şehrimize hayırlı olsun.” ifadesini kullandı.
Çiftçiye yıllık 347 milyon TL zirai gelir artışı
Son olarak konuşan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, şunları kaydetti: “1954 yılından 2003 yılına kadar geçen 49 yıllık sürede, Bursa’mıza 5 adet baraj, 11 adet gölet, 24 sulama tesisi, 98 taşkın kontrol olmak üzere toplam 138 tesis inşa edilmiş iken; son 15 yılda, Bursa şehir merkezine yıllık 60 milyon m3 içme suyu sağladık. 18 adet baraj, 15 adet gölet ve 31 adet sulama tesisi ile 398 bin 620 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 347 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Yılda yaklaşık 668 milyon kiloWatt/saat elektrik ürettik. 16 adet dere ıslahı ile 12 meskun mahal ve 47 bin 153 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.
GÖL-SU’nun devamı olan 1071 baraj projesi ile 27 adet tesisi 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlayacağız. Bu işlerin 5 adedi tamamlanmış olup, kalan işler de tamamlandığında 98 bin 550 dekar arazi sulu tarıma kavuşturulacaktır.
Bugün de temelini atacağımız 434 milyon TL’lik tesislerle; 73 milyon m3 su depolanacak. Depolama tesislerinin sulama sistemleri tamamlandığında 112 bin 950 dekar zirai arazi sulanacak. 13,4 milyon m³/yıl içme suyu sağlanacak, 9,7 Milyon kWh/yıl enerji üretilecek 1 ilçe taşkınlardan korunacak.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.