Kurban Komisyon kararları açıklandı

Karacabey Kurban Hizmetleri Komisyonu, bayram öncesi alınan kararları kamuoyuyla paylaştı.
Kaymakam Dursun Balaban başkanlığında önceki gün gerçekleşen toplantıya Belediye Veterineri Aybars Tunalı, Müftü Vekili İkram Pehlevan, Jandarma Komutanlığından Hrk.Eğt.Ks.A. Suat Haksever, Emniyet Müdürlüğünden Polis Memuru Halime Yılmaz, Toplum Sağlığı Merkezinden Çevre Sağlık Teknisyeni Nevzat Torun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Veteriner Hekim S. Zafer Yücer ve Türkiye Diyanet Vakfı Karacabey Şubesi Temsilcisi Osman Yaprak katıldı.
06-09 Kasım 2011 tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı’nda vatandaşların kurbanlarını İslam’ın öngördüğü dini hükümlere, sağlık koşullarına ve çevre temizliğine uygun kesilmeleri ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların görevlerini eksiksiz yerine getirmesi istendi.
Bu çerçevede alınan ve uyulması zorunlu olan kararlar şu şekilde sıralandı;
1-Belediye tarafından Kurban kesim yerleri oluşturulacaktır. Kurban kesim yerleri Hamidiye Mahallesi Panayır Mevkii’nde bulunan “Kurban Satış” yeridir.
2-Kurban satış yerleri, insan ve çevre sağlığı ile hayvan hakları gözetilerek etrafı brandayla çevrili, üzeri kapalı şekilde, yetiştirici, satıcı ve alıcıların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenecektir.
3-Kurban kesim yerleri dezenfekte edilebilir, zemininde su birikmeyen, ışıklandırması ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik koşullarına uygun seçilecektir.
4-Kurbanlık hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu ve menşe-i şehadetnamesi ile aşı kayıtları bulunan hayvanlardan olmasına dikkat edilecektir.
5-Kurban kesim yerleri dışında özel sektör ve hipermarketlere aynı koşulları oluşturmak şartıyla ruhsat verilecektir.
6-Kurban kesim yerlerinde yeteri kadar idareci, veteriner, din görevlisi, kasap, şoför ve hizmetli bulundurulacaktır.
7-Kurban kesim yerlerinde mümkün olduğunca randevu sistemi uygulanacak, değilse vatandaş ve hayvanların sıkıntı çekmemeleri için gerekli önlemler alınacaktır.
8-Cadde, park, sokak gibi kamu alanlarında hayvan kesimine izin verilmeyecektir. Hayvanların kaçması gibi görüntülerin yaşanmaması sağlanacaktır.
9-Kesim sonrası kan, bağırsak, karın gibi atıklar usulünce poşetlenecek ve fenni şekilde temizlik ekiplerince toplanacaktır.
10-Hayvan kesimleri, kasaplık belgesi ya da kesim elemanı yetiştirme kursu belgesine sahip ve sağlık sorunu olmayan kişilerce gerçekleştirilecektir. Kurbanını kendi kesmek isteyen vatandaşların hayvan kesim kursuna katılmak için Halk Eğitimi Merkezi’ne başvurmaları teşvik edilecektir.
11-Kesilen kurbanların kulak, küpe ve pasaportları en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilecektir.
12-İlçemiz komisyonunca yürütülecek hizmetler için harcanmak üzere Kurban kesen yada kestirenlerden alınacak ücretleri muhafaza etmek için vakıf (TDV) aracılığıyla Kurban Komisyon hesabı açılacaktır.
13-Karacabey Belediyesi tarafından kurbanların kesiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar olan süreçte sıhhi ve hijyenik yönden alınması gereken önlemler ile dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda broşür hazırlanacaktır.14-Komisyon kararlarına aykırı hareket edenler hakkında cezai işlemler uygulanacaktır. Buna göre mevzuata uymayanlara 2872 sayılı Çevre Kanununa göre 369 TL’den 1.848,00 TL’ye, 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre 70 TL ve 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanununa göre de 738 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.