Kum ocağı isyanı

Karacabey Ovası’nın verimli topraklarını sulayan Karadere’de kum ocağı işletilmesine izin verilmesi tepki çekti.
Şahinköy altından Taşlık Köyü’ne değin uzanan mevkide Karadere’den kum çıkartmak için izin alan firma harıl harıl çalışma yaparken, bu arada katledilen ağaçlar ve çevre talanı köylüleri isyan ettirdi.
Ovanın sulanmasında büyük payı olan Karadere üzerinde zaman zaman ıslah çalışmaları yapılması, ardından da bu yörede kum çıkarmak için izin verilmesi köylüleri şaşkına çevirdi.
Birinci sınıf tarım alanları için yaşamsal önemdeki Karadere yataklarının bozulmasıyla birlikte doğal dengenin yok olmasına çanak tutan yöneticilerin bu konuda sorumsuzca davrandığı ileri sürüldü.
Karacabey’in verimli topraklarının yakında yok olacağını ileri süren köylüler, çiftçilik yapamaz duruma düştüklerini dile getirdi.
Ova’nın plansız ve programsız uygulamalar nedeniyle giderek çoraklaştığını söyleyen köylüler, “Biz üretmezsek, halk ne yiyecek. Çimentocular çimento, kumcular kum, kireççiler kireç çıkararak bunları birbirine katık yapıp yesinler diye mi bekleniyor? Böyle bir şey olur mu? Nerede bu devlet? Oy verdiğimiz vekiller nerede?” diye konuştu.
Yeni ruhsat verilen Kum Ocağı’nın Şahinköy’ün bir ucundan başlayıp, Taşlık Köyü’ne kadar uzanan alandaki ağaçları devire devire çalışma yaptığı belirtildi.

GÜMÇED’ten sert eleştiri
Çevre talanına bilinçli bir şekilde göz yumulduğunu belirten Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı, ”Çimento fabrikaları, kireç fabrikaları, taş ocakları ve kum ocakları derken Türkiye’nin en verimli tarım topraklarının çoraklaştırılması için adeta yarış yapılıyor. Bir yılda üç ürün alınan, her türlü sebze ve meyve yetiştirilebilen verimli topraklar üzerinde potansiyeline uygun yatırım yapılması gerekirken, belirli rantçılara peşkeş çekilerek Karacabey’in geleceğini karartan projelere izin verilmesi çok düşündürücüdür” dedi.
GÜMÇED temsilcileri tarım alanlarının talan edilmesine göz yummayacaklarını kaydederek, ruhsatın iptali için yasal yollara başvuracaklarını duyurdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.