KEY ödemeleri mahkemelik

Karacabey Eğitim-Sen Temsilcisi Salih Tunç, KEY ödemelerinde yaşanan haksızlıkları yargıya taşıyacaklarını belirterek, kadınlara KEY ödemesi yapılmamasını sert bir şekilde eleştirdi. Tunç, AKP Hükümeti’nin KEY paralarını ödemede hata yaptığını söyledi. Çıkarılan yasa ile kadınların KEY parası almasının engellendiğini belirten Tunç, AKP Hükümeti’nin Atatürk’ün kadınlara tanıdığı hakları elinden almak istediğini ileri sürdü. Tunç, “AKP Hükümeti, uluslar arası sermayenin kendisine verdiği desteğin diyet borcunu emekçilerin alın terine göz dikerek ödemeye devam ediyor. Ülkemizde her gün yeni bir gelişme yada kriz durumu yaşanıyor. Ancak tek değişmeyen gündem AKP’nin emek düşmanı politikalarıdır. Yoksulluk, sefalet ve işsizler ordusu büyüdükçe büyüyor. Dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre son dört yılın en yüksek oranına ulaşmış bulunuyoruz.
2008 yılı ikinci altı aylık 3.9’luk enflasyon farkı zammı, aradan bir ay geçmeden erimiş durumdadır. Elektrik, ulaşım, su, temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki artışa doğalgaza yapılan %17’lik zam eklendi. Son dört yılda Konut Elektriğinde % 45, Otogazda % 68, 12 kg’lık tüpte % 100, Doğalgazda % 123, 6 Nolu Fuel Oilde % 177 oranında artış gerçekleşmiştir. Zam yaparken bu kadar cömert olan AKP Hükümetleri, sıra maaşlarımıza gelince %2 ya da %3’leri geçmek istemiyor! Sadece maaşlarımız değil artık can güvenliğimiz de tehlikededir. Sosyal güvenliğin piyasaya açılması ve yatırıma pay ayrılmaması gibi sosyal devletin tasfiyesinin sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Son günlerde yaşanan bebek ölümleri ve orman yangınlarını söndürecek yeterli sayıda helikopter bulunmaması bunun en bariz örnekleridir.
Bildiğiniz gibi, verdiğimiz mücadele ile KEY hesaplarının tasfiye edilmesini başardık. Ancak KEY hesaplarında biriken paralarımıza tümüyle el koyamayacağını anlayan Hükümet, hak sahiplerinin alacaklarını en az düzeyde vermenin çabası içinde oldu. Hazırladıkları yasalarda bunun formüllerini geliştirdiler. 2000 yılından önceki hesaplar Emlak Bankasının mevduat faiz oranına göre belirlendi. 2000 yılından sonra ise Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı değerine göre tespit edildi. Bu, emekçilerin ciddi şekilde hak kaybı yaşayacakları anlamına gelmekteydi. Kaygılarımızı ve taleplerimizi defalarca dile getirmemize karşın hükümet tutumunda ısrar etmiştir.
Birçok emekçi listelerde ya ismini bulamadı, yada komik denilebilecek meblağlarda para aldı. Alacaklıların isim listelerinin SEKA’da imha edildiği ortaya çıktı Kimlik bilgilerimiz kötü niyetli kişilerin de kullanabileceği tarzda ortaya serildi. “Aile reisine ödeme yapılması” hükmü nedeniyle binlerce kadın emekçi mağdur edildi. Bu durum, AKP’nin kadına yaklaşımını bir kez daha gözler önüne sermiştir.
198795 yılları arasında çalışan bir kamu emekçisinin yaklaşık 3.000 YTL alması gerekirken, düzenleme ile bu miktarın yarısı bile verilmemektedir. IMF’in bir kuruşunu dahi zamanında ve tam olarak ödeyen Hükümet, emekçilerin kazanılmış hakkını ödememektedir.
“Aile reisi”ne ödeme yapılması nedeniyle yararlanamayan kadın emekçilere de ödeme yapılmalıdır. KESK, KEY hesaplarına ilişkin tüm süreci bir bütün olarak ele alacak ve yaşanan sorunları yargıya götürecektir. Emekçilerin talepleri kabul edilinceye ve yaşanan sorunlar giderilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.