Kedikaya Köyü’ne “Solucan Çiftliği” kuruluyor

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Karacabey'e bağlı Kedikaya Köyü'nde, solucan çiftliği kuruyor.
    Çevre köylerden toplanan hayvan dışkıları ve bitkisel atıklarla birlikte kurulacak olan solucan çiftliği ile organik gübre üretilmesinin amaçlandığı bildirildi.
    TEMA’nın Kedikaya Köyü'nde gerçekleştirmeyi düşündüğü bu proje köylüleri de heyecanlandırdı. TEMA, kuracağı solucan çiftliği ile dünyanın en değerli toprağı olarak bilinen ve orgnik tıramda kullanılan trüf üretecek.
    Solucan çiftliğinin kurulması için yaklaşık 3 yıldan bu yana sürdürülen çalışmalarda sona geldi. Proje sorumlusu Fikret Koçal, hedeflerinin çevredeki atıkları yeniden ekonomiye kazandırmak olduğunu söyledi. Karacabey ve çevresinde yerel yönetimle işbirliği tüm bitkisel ve hayvansal atıklarını toplamayı hedeflediklerini açıklayan Koçal, oluşturulacak solucan çiftliği ile Kedikale'nin yanı sıra Gölecik, Dağesemen köylerinde oturanların elde edeceği kazançlarının artacağını açıkladı. Tesis hakkında bilgi veren Fikret Koçal, organik gübrenin, bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde edildiğini belirtti.
    "Bu gübre görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur" diyen Koçal, bu gübrenin içeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzim, toprak antibiyotikleri, vitamin, büyüme hormonlarının bulunduğunu, kesinlikle hastalık yapıcı maddeler, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermediğini açıkladı.
    Solucan gübresi elde etmek için önce büyükbaş hayvan atıklarıyla organik çürüyebilen her türlü çöpü birleştirip yem hazırladıklarını ifade eden Fikret Koçal, solucanları bu yemin içerisinde besleyip dışkılarından, kullandığımız alanlarda ürünlerin doğal aroması oluşturan gübre elde edeceklerini kaydetti.
    Koçal, solucan gübresinin, içerisinde hiçbir kimyasal bulunmayan ve insana hiç bir zarar vermeyen tek gübre olduğunu savundu. Gübrenin kullanıldığı tarımsal alanlarda yüzde 30-40 oranında ürün artışı yaşandığını belirten Koçal, şöyle konuştu:
    "Sulamada da çok büyük etkisi var. Su tutma etkisi olduğu için yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Yer altı sularının kirlenmesinin önüne geçiyor. Solucanlar mucizevi canlılar.”
    Solucan gübresinin katı ve sıvı olarak iki biçimde üretildiğini belirten Koçal, şöyle devam etti: "Solucan gübresi, bitkinin gelişimini ve büyümesini hızlandıran, güvenli, doğal, ekolojik, organik ürünler elde edilmesini sağlıyor. Bu organik gübre, bitkilerin daha sağlıklı ve hızlı gelişmelerini sağlarlar. Diğer hayvansal gübrelere oranla 10 kat daha etkili. Gelecekte kimyasal gübrelerin alternatifi olup, daha sağlıklı nesillerin yetişmesine hizmet edecektir.
    Yapılacak tesiste günde 12 adet havuz içerisinde, 500 bin adet solucanla günde 2 ton solucan gübresi üretilecektir. Hayvanlar, 'kompost' adı verilen, saman, çayır otu, sebze artıkları, pirina, humuslu toprak ile büyük baş hayvan dışkılardan beslenecek.”
    Kilosunu 150 TL'den almayı hedefledikleri solucanlardan elde edrilecek gübrenin, topraktaki çözünür mineral maddeleri ve nemi daha iyi tuttuğunu anlatan Koçal, bu gübrenin ABD ve İsrail'de yaygın bir şekilde kullanıldığını ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.