’Karacabey’e ’Esnaf odası’nı kazandıracağız’

Karacabey Terziler Odası başkanlığı için adaylığını açıklayan Aydın Hacer, esnaf ziyaretlerine başladı.

Esnafın muhatap bulamadığından yakındığı ileri süren Hacer, “Meslek odalarının görevi, sadece aidat toplamak olmamalıdır” dedi.

  Üyelerin meslek odalarına küstüğünü belirten Hacer, “Ziyaret ettiğim farklı meslekteki oda üyeleri, sorunlarının dinlenmemesinden ve muhatap bulamamaktan yakınıyor. Esnaflar, meslek odası yöneticilerini yanlarında görememekten şikayetçi. Üyeler, odalara küsmüş durumda. Birçok esnaf, odaların çözüm mekanizması olduğundan habersiz. Meslek odalarının görevi sadece aidat toplamak olmamalıdır” şeklinde konuştu.

Terziler Odası başkanlığı için kolları sıvayan Aydın Hacer, “Seçimle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Ekibim hazır. Üye kayıt listeleri elimizde. Yönetim kurulum ile birlikte seçimi kazanacağız. Oyların hepsine talibiz. İlk seçim Ocak ayında yapılacak. Kongre 2. toplantıya kalmaz” dedi.

Hacer, “Yaklaşık 30 farklı meslek gurubunu bünyesinde bulunduran Terziler Odası bugüne kadar üyelerine ne gibi hizmetler vermiştir? Haksız rekabete karşı çıkabilmiş midir? Örneğin cep telefonu satan ve tamirini yapan oda üyesine, 1955 yılında yazılan terziler odası tüzüğü ile ne hizmet verebilir? Terziler Odası, ismi ve tüzüğü değişmeden hiçbir hizmet veremez. Bunu kimse bilmiyor. Bunun için, bu odada terzi olmayan üyelerimiz, mesleklerini geliştirmek anlamında hizmet alamamaktadır.

Terziler Odası, boya ve kartonpiyer ustaları için işleri ile ilgili seminer ve konferans düzleyebildi mi? Pazarcı esnafına, sorunlarınız var mı diyebildi mi?

Bowling, bilardo salonu işletmecisi, emlakçı, koltuk döşemecisi, televizyon tamircisi, evcil hayvan satıcıları, oto galericileri, reklamcı, kırtasiyeci, dekorasyoncu, fatura tahsilatçısı, parfümcü, Terziler Odası yönetimini seçmek için sandık başına gidecek. Terzi tüzüğü ile yönetilen bu oda, adı geçen mesleklere ne vermiştir? Ne verebilir?

Örneğin ben çiçekçiyim. Başkan seçilsem her mesleğin sorununu bilebilir miyim? Karacabey'de 8 meslek odası, 80'in üzerinde meslek var.

  Yeniden yapılandıracağımız esnaf odamızın bünyesinde her mesleği ayrı ayrı oluşturacağımız. Meslek komiteleri sayesinde esnafımızın sorunlarını çözeceğiz.

Esnaf odalarına üye kayıtları, esnaf sicil müdürlükleri marifeti ile yapılır.

Esnaf sicil müdürünü, odanın bağlı bulunduğu birlik atama ile göreve getiriyor. Maaşını bildiğim kadarıyla devlet ödüyor. 12 yıldır çiçekçiyim. Müracaatımda esnaf sicil müdürü beni terziye benzetmiş ve bu odaya kaydetmiş.

Çiçekçilik işi yapan başka bir meslektaşımı, bakkala benzeterek Bakkallar Odası'na kaydetmiştir.

Böyle bir mantık olabilir mi? Buradaki amaç ne? Esnafın bir arada olması istenmiyor.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Terziler Odası'nın 21'i terzi 170'i farklı mesleklerden oluşan 190 civarında üyesi var. 1955 yılında yazılan terzi tüzüğü ile yönetiliyoruz” ifadelerine yer verdi.            

Terziler Odası'nın adını değiştireceğiz

Kongrenin ardından Terziler Odası'nın ismini ve tüzüğünü değiştireceklerini kaydeden Aydın Hacer, “Terzi arkadaşlarımıza bu durumu anlatmaya çalıştık. Karşı çıkıyorlar. Terziler Odası'nın adını yaşatmaya çalışıyorlar. 21 terzi üyesini bu konuda dinleyemeyiz. Çoğunluk bizimle. Demokrasinin gereği odamızın ismi 'Karacabey esnaf ve sanatkârlar odası' olacak. Değişimi, meslek hukukunu iyi bilen avukatlardan destek alarak yapacağız.

Düşündüğümüz projede, oda bünyesinde üye olan her mesleğin bir yürütme kurulu ve bir başkanı olacak.

Karacabey'deki tüm esnaf gruplarını ayrı ayrı, bir araya toplayıp içlerinden meslekleri ile ilgili, yürütme kuruluna 3 arkadaşlarını demokratik bir seçimle getirmelerini isteyeceğiz. Bizde oda yönetimi olarak bu 3 kişilik meslek komitesinin yürütme kurullarının çalışmalarını takip ederek, yönetim kurulumuzdan bir üyemizi gözlemci olarak görevlendireceğiz. Yani kısacası her mesleğin kendi arasında seçilmiş bir yürütme kurulu olacak.

1955 yılında kurulan Terziler Odası'na kayıtlı üyeler, bir meslek odasına kayıtlı olmak için kayıt oldukları konusunda hemfikir. Bu çok trajikomik bir durum.

Daha sonra üyelerimizden, tüketici ile ilgili düştükleri ihtilafları çözmek için profesyonel hukuk hizmeti vermeyi hedefliyoruz.

Bazı oda başkanları, BESOB yönetimine girip, komisyonlarda görev alıp, başka hesaplar peşinde koşuyor. Projelerimiz, bu hesapların hepsini bozmak, esnafa hizmet etmek içindir. En az bin üyeli bir meslek odası olmayı hedefliyoruz.

Yaptığımız bu beyanlara bir kulp takmaya çalışanlar olacaktır. Hepsine hazırlıklıyız ve bütün bu konularla ilgili deneyimli, hukukçu ve avukatlardan profesyonel destek almaktayız. Herkese verecek cevabımız var.  Yönetim kurulumla birlikte yapılmayanları yapmak için yola çıkıyoruz. Yönetim kurulumun doğru yolda olduğuna eminim. Yanlış olanın Terziler Odası'nın ismi olduğu kesin. Tüm yanlışlıkları düzeltmeye talibiz. Küçük esnafın ticaret odası olacak 'Karacabey Esnaf Odası'nı kazandırmak ve esnafın daha aktif olacağı bu mirası Karacabey'e kazandırmak istiyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.