Kanser Haftası etkinlikleri başlıyor

Kanser Haftası etkinlikleri başlıyor
Karacabey Sağlık Grup Başkanlığı, 1-7 Nisan ‘Kanser Haftası’ nedeniyle halkı bilgilendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek.
            1 Nolu Sağlık Ocağı Doktoru İlkay Hıdımlıoğlu ve Ebe Fatma Aksoy, 2-6 Nisan tarihinde, saat Halk Eğitim Merkezi’ndeki bayan kursiyerlere, ‘Kendi Kendine Meme Tedavisi ve Kanser’ konulu program sunacaklar.
            İl Sağlık Müdürlüğü ise 4 Nisan’da Dr. M. Kutsal Altıntaş, Dr. Tuncay Çeltik, Dr. İdris Bedirhanoğlu, Dr. Zafer Birinç, Dr. Cem Sırrı Önen, Boran Topçu, Dr. Ayşenur Yentürk,’Çocukluk Çağı Tümörleri’ konulu konferansta eğitim alacak. Dç. Dr. Betül Sevinir’in vereceği eğitimdeki bilgilerin, Karacabey’deki diğer doktorlarla da paylaşılacağı belirtildi.                    
            Halk Eğitim Merkezi önderliğinde okuma-yazma kursuna katılan bayan kursuyerlere de Dr. Bilkan Emel Güldaş’ın sunumuyla, ‘Temel İnsan Sağlığı ve Kanser’ hakkında bilgilendirme yapılacak.
            Kanser Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, kanserin, tüm dünyada arttığını belirtildi. Dünyada 20 milyonu aşkın kanserli hasta bulunduğunu ve her yıl 10 milyon kişinin kansere yakalandı ifade eden Sağlık Grup Başkanı M. Kutsal Altıntaş, 2003 yılında 6 milyon kişinin kanserden öldüğünü, 2020 yılında bu rakamın 10 milyona ulaşacağını söyledi. Kanserin en az yarısının önlenebilir olduğunu, kaynakların sınırlı olduğu ülkelerde bile kanserli hastaların ve kanserden iyileşenlerin yaşam kalitesinin arttırılabildiğini anlatan Altıntaş, “Daha fazla insanı iyileştirmek ve çekilen acıları azaltmak için büyük bir fırsatla karşı karşıyayız. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Savaş Örgütü’nün birçok ülkede çok sayıda hayatı kurtaracak olan kanser kontrol programları ve planlarının olmasına rağmen, gelişmiş ya da gelişmekte olan birçok ülkenin maalesef bir kanser kontrol planı yoktur. Şayet plan yapmıyorsanız, başarısızlığı planlıyorsunuz demektir. Bu nedenle, kanserle uğraşan sivil toplum örgütleri, resmi kurumlar ve kişiler olarak, bildiklerimizi uygulamak ve kanser kontrolünü nasıl yapacağımız konusunda harekete geçmeliyiz.” dedi.
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.