İLKSAN, tasfiye edilmelidir!

İLKSAN, tasfiye edilmelidir!
İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) Karacabey Temsilcisi Betil Karabudak, son dönemde ciddi bir çıkmazın içinde olduklarını vurgulayarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Betil Karabudak, “66 yıl önce, 1943 yılında yürürlüğe giren 4357 sayılı Yasa ile kurulan İLKSAN, bugün tam anlamıyla bir çıkmaz içindedir. 4357 sayılı Yasanın 11. maddesi kapsamında olan her eğitim çalışanı İLKSAN’a üye olmak ve her ay, kadro derecesine göre 18,90 TL ile 26,63 TL arasında değişen oranda aidat ödemek zorundadır.
Ortalama üye aidatının 22,50 TL olduğunu varsayarsak, sandığın yaklaşık olarak ayda 5 milyon 287 bin 500 TL, yılda ise 63 milyon 450 bin TL geliri olduğu görülmektedir.
1. derecenin 4. kademesinde görev yapan bir sınıf öğretmeni ayda 26,63 TL aidat ödemektedir. Bugün ödediği aidat esas alınarak yapılacak bir hesap bile, 25 yıl görev yaparak emekli olan bir sınıf öğretmeninin, bu sürede 7 bin 989 TL aidat ödediğini göstermektedir. İLKSAN, 25 yıl aidat ödeyip emekli olan bu öğretmene yaklaşık 9 bin TL ödemektedir. Bu da, aidatların aslında nemalan-dırılmadığının açık kanıtıdır. İLKSAN bir yardım sandığı olduğu halde, yönetim kurulunun ticari ilişkilere girmesiyle bilerek zarara uğratılmıştır.
İstanbul Pendik’de bir arsa satın alınmış, bu arsanın ortağı İLKSAN’a dava açmış davada İLKSAN’ı temsil eden avukat 25 milyon TL ücret istemiştir, İLKSAN’a ait Ankara Ulus Öğretmenevi’nin, değerinin çok altında Ankara Büyükşehir Belediyesince kamulaştırılmasına göz yumulmuştur. Ankara Sincan arsasının 10-12 milyon TL iken, değerinin çok altında 6 milyon TL’ye TOKİ’ye satılmıştır.
Eğitim emekçilerin iradesi yok sayılmıştır!
İLKSAN üyeleri ticaret yapma yetkisi vermediği halde Yönetim Kurulu Genel Kurul’da aldığı yetkiye dayanarak DE-HA İnş.Yat.Otel.Turz.Tic.ve San. A.Ş. adlı bir şirketi ve bu şirkete bağlı ADTurTurizm Alanya’da Ananas Otel ve DE-HA Otel, Aydın-Didim’de Didim Dinlenme Tesisi kurmuştur. Bu işletmelerin tümü üç yıldır sürekli zarar etmekte, ettirilmektedir. Özetle, İLKSAN üyelerinin ödediği aidatlar keyfi harcamalara ve zarar eden yatırımlara gitmektedir.
İLKSAN’ın 2009 yılında gerçekleştirilen Genel Kurulu’nda da, her zaman olduğu gibi, 235 bini aşkın eğitim emekçisinin iradesi yok sayılmıştır. İLKSAN Yöneticilerinin maaşlarının artırılmasına, Yönetim Kurulu Başkanı için asgari brüt ücretin yedi katının net, yani 4 bin 662 TL’ye çıkartılmasına, Yönetim Kurulunun diğer üyelerinin maaşlarının, brüt asgari ücretin dört katına, yani 2 bin 664 TL’ye, Denetleme Kurulu üyelerinin maaşlarının ise brüt asgari ücretin üç katına, yani bin 998 TL’ye çıkartılmıştır. Tüm bu ücretlerin yolluk, yevmiye ve diğer masraflar dışında İLKSAN’a aylık maliyeti 26 bin 600.00 TL’dir. Bu durumda bin 200 İLKSAN üyesinin aidatı sadece yönetici ücretleri olarak ödenmektedir.
İLKSAN üyeleri olarak gecikmeksizin bir karar vermemiz gerekiyor. Ya antidemokratik iç işleyişe, vurguna, talana ve yolsuzluğa evet diyecek ya da haklarına sahip çıkacak. Şimdi karar verme zamanıdır. İLKSAN, üyelerinin birikimleri devlet güvencesinde emeklilikteki gibi nemalandırılarak bir defada ödenmeli ve tasfiye edilmelidir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.