Hayret, rantsal olmayan kentsel dönüşüm!

Hayret, rantsal olmayan kentsel dönüşüm!

0

0

Bursa’nın ayakta duran tabutluklarıdır 1050 Konutlar…

Olası depremde ilk yıkılacak yerdir.

C-30-C-40 betonun kullanıldığı günümüzde bu bölgedeki binaların beton düzeylerinin ‘C-6’ düzeyine düşmesi kırmızı alarmdır, imdat çığlığıdır.

Unutanlar için anımsatayım, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan Mudanya yoluna doğru giderken sağ tarafta (adı 1050 Konutlar olsa da) 2 bin 290 konutun yer aldığı Akpınar mahallesinin büyük bir alanıdır.

****

2012 yılından bu yana kentsel dönüşümün konuşulup bir türlü gerçekleşmediği yerdir.

İlk toplantısına gitmiştim; dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe TOKİ-Doğanbey’deki olumsuz tablonun getirdiği eleştirileri dikkate alarak evi yenilecek yurttaşın da katkı koyacağı bir kentsel dönüşüm öngörmüştü.

Ama olmadı, müteahhitlerin istekleri sonsuz, vatandaş ölçüsüz olunca iş yürümedi.

Yurttaş beton tabutluklarda ölümü beklemeye devam etti.

****

Devreye İnşat Müteahhitleri Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği girdi, çözüm üretmeye çalıştı. Hakkını yemeyeyim Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, oradaki yeşil alanları yağmalanmasına izin vermedi.

Ancak devreye TOKİ’yi sokunca sinirler gerildi.

Yoğun çabalar sonucunda Büyükşehir tavrını değiştirdi, kentsel dönüşümün parsel bazında yapılmasına karar verildi.

Plan 6 Kasım tarihinde askıya çıkarıldı, itiraz olmazsa, bodrum artı zemin artı 7 kat, toplamı 9 katlı binalar yükselecek orada…

422 dönümlük büyük bir alan… Daha somutlaştırmak için Bursa Kültürpark’tan büyük bir alandan söz ediyoruz.

Şu anda orada bulunan 2 bin 290 konut, 4 bin 800 civarında bir konuta çıkacak.

Altyapı, trafik yoğunluğu soru işareti olmakla birlikte yeşil alanları korunacağı açıklaması yapıldı.

****

Konunun bu noktaya gelmesinde katkı veren İMSİAD ile Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği ortak bir basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ülkü Küçükkayalar’ın da katıldığı toplantıda konuşan Başkanı Mustafa Andıç, şu noktaların altını çizdi:

1050 Konutlar, yapı kalitesi bakımından kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyulan bölgelerden birinin yarasına derman olmak istiyoruz.”

“Kentsel dönüşümü Bursa’nın kendi dinamikleriyle yapması en doğrusudur. Bursa’daki müteahhitlerimiz, inşaat üretim yapan sanayicilerimiz, mimarlarımız, mühendislerimiz, taşeronlarımız ve malzeme satan firmalarımız tarafından yapılmasını önemli görüyoruz.”

“1050 Konutlar-Akpınar kentsel dönüşüm projesinin başarı bir örnek ve bir milat olabilmesi için çalışıyoruz.”

“1050 Konutlar projesinde halen orada yaşayan değerli vatandaşlarımızı mevcut binalarında ve katlarında yaşayacaklara şekilde mahalle dokusunu bozmadan yapılması için çabalıyoruz.”

****

Başkan Andıç’ın son söylediği önemli…

Havuz, spor salonu gibi aktiviteler siteleri bir tür işletmeye dönüştürüyor, bu da kira gibi aidatları ortaya çıkarıyor.

O durumda dar gelirli oturduğu yerden çıkıp, başka yere kaçmaya çalışıyor.

1050 Konutlar’da böyle bir şey olmayacak.

****

Bu yazının dipnotu: İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, inşaat maliyetlerinden söz ederken, 3 yıl önce 3 bin 200 liraya alınan demirin 17 bin liraya çıktığını, bugünlerde 15-16 bin fiyat aralığında olduğunu, 100 lira olan betonun 1000 liraya yükseldiğini, bütün olarak bakıldığında inşaat malzemelerine yüzde bin artış olduğunun altını çizdi. Ülkemizde enflasyon oranı gerçekte kaç acaba?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.