Halkın sağlığı mı, doğal gazcının rantı mı?

Hıfzısıhha Kurulu’nun kararı soru işareti yarattı:
Mustafakemalpaşa Hıfzısıhha Kurulu’nun 26 Mayıs 2009 tarihli toplantısında aldığı kararlar tartışma ve huzursuzluk doğmasına neden oldu.
            Görev alanına giren onlarca konuya ilişkin halk sağlığı tehditleri sürerken genellikle duyarsız kalan Hıfzısıhha Kurulu, “Doğalgaz” gündemli toplantıda, yetki alanında olmayan ve demokratik toplumlara yakışmayan kararlar alınması tepki çekti.
            Kaymakam Adem Saçan Başkanlığı’nda toplanan kurul üyeleri, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Sağlık Grup Başkanı Dr. O. Doğan Şen, Dr. Hüseyin Özman,  Veterineri Hekim Talip Erdem ve Eczacı H. İbrahim Özşekerci’nin ilginç kararlarına itiraz edeceklerini belirten vatandaşlar, mahkemeye başvurmayı düşündüklerini dile getirdi.
            İlçede ikametgâhı bile olmayan ve yıllardır güneydoğuda serbest hekimlik yaptığı bilinen kurul üyesi Dr. Hüseyin Özman için “bulunamadı” ibaresi yer alan bir kararda ise doğalgazın yaygınlaştırılmasına öncelik verilmesi komik bulundu.
            Kurul üyeleri, hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı Sırmalar ile Saklıkent mevkilerindeki apartmanların kalorifer yakmasını yasaklaması ve doğalgaz alımıyla ilgili çalışmaları ivedi bir şekilde sonuçlandırmalarını istemesi dikkat çekti.
            Son bir aydır adı “duman avcıları”na çıkan Zabıta’nın da bu iki mahaldeki apartmanları dolaşarak kalorifercilere tutanak tutması düşündürücü bulundu.
            Doğalgaz pazarlamacılığı kokan bu kararlarla mağdur olan Sırmalar ve Saklıkent halkı, demokratik toplumlarda böylesi öneme sahip bir kurulun haksız yaptırım aracı olarak kullanılamayacağını söyledi ve antidemokratik bu kararları hiç yakıştıramadıklarını belirti.
            Bir ay önce OSB’deki ilginç yangından sonra yaşanan hava kirliliğine karşın toplanmayan Hıfzısıhha Kurulu’nun, kent halkı tarafından istenmeyen doğalgazı zorla satmak için baskı yaptığı ileri sürüldü.
            Tehlikeli atık statüsündeki, çevre kirliliği nedeniyle Trakya Havzası ile Sakarya Kaynarca’dan ünlü Marzinç’e arka çıkan Kaymakam’ın Mustafakemalpaşalıların sağlığını düşünmediği, düşünmüş olsa bu şekilde davranmaması gerektiği kaydedildi.
            Kurul üyelerinin bu kararı alamayacağını söyleyen vatandaşlar “Kurul üyeleri kendi şahsi gözlem yeteneğini bir kenara bıraksın da gerçekten kentte emisyon ölçümü yaptırsın. Eğer bilimsel ölçümler gözlemlerini doğruluyorsa doğalgazı dayatmak yerine baca filtreleri takılmasını tavsiye etsinler. Bunun gerçekleşmesi için de halkı belirli süre verin. Yoksa Deli Dumrul gibi “Yasakladım, hemen doğalgaz alın” diyemez. Kentin çöplüğünden çıkan metan gazı, gayrisıhhî müesseselerden çıkan kirlilik ve denetlenmeyen çeşitli hava kirletici varken, bir torba kömürle 40 haneye sıcak su veren sistemi hava kirletici şeklinde değerlendirmek saçmalıktır. Herkes aklını başına toplamak zorundadır” diye eleştirilerini sürdürdüler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.