HALEN TANIMADINIZ MI?

HALEN TANIMADINIZ MI?

12 Eylül Askeri darbesinin üzerinden 27 yıl geçti. 12 Eylül Yönetimini temsil eden “Milli Güvenlik Konseyi’nin çok sayıdaki tutarsız icraatları henüz yeni yeni unutulmaya başlanmış iken, en olumsuz açıklama pat diye geldi. Kim tarafından ortaya sürüldü? Kim tarafından olacak? Tabiidir ki 12 Eylül’ün taşeronu Bay Kenan Evren tarafından.

Demokrasiden nasibini almamış, ancak zamanın siyasi liderlerine kızgın ve kırgın olan kişiler tarafından 12 Eylül’e alkış tutuldu. Alkışlayanların birçoğu da, olayları iyi muhakeme edemeyenler idi. Darbeciler tarafından, safiyane duygulara sahip vatandaşımız yönlendirildi.

Dünyada bir benzeri olmayan anayasa oylaması ve kuyruğuna iliştirilmiş Cumhurbaşkanlığı seçimi ile darbeciler % 92,5 oranında kendilerini meşrulaştırdılar.

Çünkü dünyada bir benzeri olmayan diyorum; zira “hayır” demek yasak, hayır kampanyasına girişenlerin karşısına zabıta dikiliyordu. Bu sistemin, demokrasi ile uzaktan yakından alakası olamazdı. Kabullenilmesi olanaksızdı.

İşte halk oylaması ve kuyruğuna eklenen Cumhurbaşkanı Bay Kenan Evren’in metazori seçilmesi esnasında Şekerbank Karacabey Şubesi’nde müdür idim. Böyle bir demokrasi dışı oylama ve seçimi benim de kabullenmem olanaksızdı. Gönüllü olarak hayır kampanyasının başını çektim.

Köy köy ve mahalle mahalle dolaştık. Türkiye çapında en yüksek oranda hayır oyu çıkartmayı başardık. Doğaldır ki bu arada bazı zorluklarla da karşılaştık. Neticede Bay Kenan Evren Cumhurbaşkanlığı koltuğuna yedi yıllığına oturdu. Daha sonra, Marmaris’teki malikânesine yerleşti. Ara sıra bir şeyler mırıldanıyordu ama ülke gündemine pek düşmüyordu.

Herhalde dikkate alınmadığı zehabına kapıldı ki, hiç olmadık zamanda ve yerde bir bomba patlatayım dedi. Veya ona etki eden çevreler bombayı patlatmasını söylediler. Bay Kenan Evren neticede gürledi. “Türkiye sekiz eyalete bölünmeli ve federasyonu tartışmalı.”

Tabii ülkede tansiyon birden yükseldi. Kimi çevreler, “Biz söylediklerini yaşlılığına veriyoruz” dedi. Bazıları ise “Nü resimlerini yapmaya devam etsin” dedi.

En çok beğeniyi ise DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ten aldı. “Darbe yapmış birinin bunları söylemesi ve eyalet sistemini dile getirmesi olumludur. Kenan Evren gerçeği ve çözüm yolunu görmüş görülüyor.”

Eski DEP Milletvekili Selim Sadak ise “Bizim Hakkımızı Kenan Evren savunacak ise vay halimize” demektedir. Hani dilenciye sucuk vermişler de yamuk diye almamış.

Bay Kenan Evren, 03.03.2007 tarihli gazetelerde ise, “Söylediklerim yanlış yazıldı. Ben öyle federasyon sisteminden bahsetmedim. Eyalet yönetimini dile getirdim” diyor.

Velev ki, federasyon sistemini dile getirmemiş olsun; eyalet sisteminin de sonu bölünmedir.

Bay Evren, bu kadar ayrıntıyı bilemeyecek düzeyde midir? Hiç sanmıyorum. Fakat söylediklerinin bu denli tepki göreceğini tahmin edememiş olabilir.

İşte, Bay Kenan Evren’e demokrasiyi hazmedemediği, irticai faaliyetlerin 12 Eylül döneminde yeşerdiği, 1983 seçimlerinde diğer partilerin önünü keserek, yönetimi Turgut Özal’a devrettiği için güvenmedim.

1982 Anayasa’sına ise, Ülkenin dirliğini ve demokrasinin gelişmesini sağlayamayacağı için hayır dedim. Şüphemde de haksız çıkmadım. Çünkü 1982 anayasa’sının birçok maddesi değiştirildi.

Bilmiyorum, güvensizliğimde ve şüphelerimde haksız mıyım?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.