En iyi verimi almak elinizde

En iyi verimi almak elinizde
Karacabey Ticaret Borsası ile Üretici Birliği öncülüğünde, Merkez Anadolu Kimya uzman mühendislerince çiftçilere sunulan “Damlama Sulama ve Gübreleme Teknikleri” konulu konferans büyük ilgi gördü.
Ticaret Borsası Konferans Salonu’ndaki panele İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen’in yanı sıra, köy muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem İşcan, Türkiye’nin tarım potansiyeli olarak 24 Milyon hektar ekilebilir arazisi bulunan bir ülke olduğunu belirterek, “Tarım yapılabilir arazilerimizin 8 milyon hektarı teknik ve ekonomik bakımdan sulanabilir olmasına karşın, 4 milyon hektarı etkin kullanılmaktadır. Suyun en çok tüketildiği tarım sektöründe, daha az su ile toprak yapısını bozmadan yağmurlama ile damlama sulama yöntemleri ön plana çıkarılmalıdır. Damlama sulama sisteminin kullanımının yaygınlaşması ile birlikte gübrelemede de yeni teknikler ortaya çıkmaktadır” dedi. Getirdi.
İşcan, konuşmasının son bölümünde panelin hazırlanmasına katkıda bulunan Ticaret Borsası, Üretici Birliği ve Merkez Anadolu Kimya firmasına teşekkürlerini sundu.
Üretici Birliği Başkanı Cemal Erdem ise, dünyada son yıllarda artan su sıkıntısının sulanabilir tarım arazilerinde hissedilmeye başlandığına dikkat çekti. Tarım arazilerinin daha az su kullanılarak etkin hale getirilmesi konusunda çarelerin aranmaya başlandığına işaret eden Erdem, son yıllarda çiftçinin modern sulama teknikleri kullanarak hızlı bir şekilde damlama sulama sistemine geçtiğini sözlerine ekledi.
Bu çerçevede bölgemiz çiftçisinin damlama sulama sistemine yönelmesi ile birlikte gübreleme teknikleri konusunda gün geçtikçe bilinçli bir şekilde ürünlerini gübrelemeye yöneldiği ifade etti.Karacabey çiftçisinin bilgilendirilmesinin amaçlandığı konferansta, Merkez Anadolu Kimya uzman mühendisleri, damlama sulama ve gübreleme teknikleri konusunu masaya yatırdı.
Merkez Anadolu Kimya Marmara Bölge Sorumlusu Ziraat Mühendisi Ferdi Türk ile diğer Bölge Sorumlusu Ziraat Mühendisleri; Sinan Çevik ile Özgür Keser, Türk tarımında damlama sulama sistemlerine geçiş ile birlikte doğru gübreleme tekniklerinin uygulanarak üründe önemli miktarda verim artışına, kaliteli ürünlerin yetişmesine ve buna paralel kaliteli ürünün pazarlanmasında da sıkıntıların ortadan kalktığını dile getirdi.
Damlama sulama ve gübreleme tekniklerinin son yıllarda hızlı bir gelişme kaydettiğini anlatan konuşmacılar, konuya deneylerle ışık tuttu.
Karacabey Ovası’ndaki toprakaların ağır ve Ph’ı yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, atılan gübrelerin fonksiyonel olması, yosunlaşmaması ve yüzde yüz çözülmesi gerektiği gibi konulara değindi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.