Eğitim-öğretim sürecinde hayatın sorgulanması: Stres

Eğitim-öğretim sürecinde hayatın sorgulanması: Stres
İnsanlar mutluyken yaşamı sorgulamazlar. Zor anlar, sınavlar, terfiler, anlaşmazlıklar, karamsarlıklar, çözümsüzlükler, korkular… yaşamı sorgulama anlarıdır.
Günümüzde üretim, verimlilik ve yaratıcılık; mutluluktan vazgeçmenin ödülü olarak değerlendiriliyor. Bu anlamda insanlar kendilerini mutlu olmamak konusunda zorluyor, zira bu çelişki verimliliği ve üretkenliği besliyor.
İşte günümüz gençliğini böyle bir yaşam felsefesinin çelişkileri içinde yetiştirmeye çalışıyoruz. Strese girmesinler diyebilir miyiz?
Stres ve kişisel gelişim hemen hemen eş anlamlıdır. Gelişmekte olan gençlerin işlevsel kapasitesini arttırmak, beceri düzeyini yükseltmek için stresle karşılaşmalarını sağlamalıyız. Stres, hedef alınan büyüme ve gelişmeyi sağlamak için insan bedenin uyarılmasıdır.
Gençlerin eğitim-öğretim çağında işlevsel kapasitelerinin artırılması; ancak sürekli olmamak kaydıyla normal limitlerinin ötesine geçmeye zorlanmasıyla olur. Bu, basamaklı limit aşımları stres sayesinde yeni güç kazanımlarını ve özgüven kazanmalarını sağlar. Böylece koyduğu hedeflere ulaşmak için yılmayan, korkup sinmeyen, sürekli gelişme için savaş veren bir karakter yaratılmış olur. Atatürk’ün “Yeni Türkiye’nin genç evlatları, yorulsanız bile beni izleyeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler hiçbir zaman yorulmazlar.” Sözleri gençlere bunu çok güzel anlatıyor.
Yaşam, akış hızı yüksek nehirler üzerinde yapılan rafting sporuna benziyor. Bu spor, raft isimli botun üzerinden düşmeden, devrilmeden, kayalara çarpmadan şelalelerden uçarken bile botu kumanda etmeyi bilmeyi gerektiriyor.
Birçok şekilde hayatın fırtınaları bizi besler ve gelecekteki savaşlarımız (mücadelemiz) için kişisel gücümüze bir temel teşkil eder. Onlar aynı zamanda bizi zayıflıklarımızla da yüzleştirir.
Gençler! İşte bu yaklaşan sınavlara normal limitinizin bir üst seviyesine çıkma fırsatı olarak bakmalısınız. Sınavlar, sizleri normal limitlerinizin ötesine geçmeye hazırlıyor ve zorluyor. Sınavlardan korkmak yerine, size daha iyi yaşam ufukları açacağı için aksine sevinç ve mutluluk duymalısınız.
Özel İletişim Dershaneleri, ÖSS’de uygulamaya konacak olan yeni sınav sistemi ile ilgili gerekli hazırlıklarını tamamlamıştır. SBS’de ise hazırlık programımız en üst seviyesindedir. Dershanemiz çok deneyimli öğretmen ve yöneticileriyle, ders programlarıyla, sosyal etkinlikleriyle hazırdır. Sizleri normal limitinizin ötesine geçirerek, hayat basamaklarını emin adımlarla çıkabilmeniz için Özel İletişim Dershanelerine bekliyor, bütün gençlerimize girecekleri sınavlarda başarılar diliyoruz.

Şakir Çolak (Köşe Yazısı: Eğitim-öğretim sürecinde hayatın sorgulanması: Stres)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.