Doğanın katledilmesini devlet mi destekliyor?

*Karacabey Çarıkköy’deki Kum Ocağı işleticileri Karadere’nin önünü kapatırken, Kaymakamlık neden göz yumuyor? DSİ ne iş yapıyor? Özel İdare kumcularla ortak mı? Tarım Müdürlüğü nerede? Karacabey bu kadar sahipsiz mi?

Karacabey Çarık Köyü’nde faaliyet gösteren kum ocağının yasaları çiğneyerek dere yatağına set çekmesine özellikle çevreciler sert tepki gösterdi.
Çarık Köyü’nün merasını işgal ettiği iddiasıyla bir çok kez şikayet konusu olan ve kaçak çalıştığı İl Çevre Müdürlüğü’nün yaptığı denetimler sonunda belgelenen Kum Ocağı’nın son marifeti dere üzerine set çekmek oldu. Çarık köylülerinin büyük tepkisini çeken bu olayın sıkça şikayet konusu olmasına karşın, dere üzerine set çekilmesine kimlerin neden göz yumduğu tartışılmaya başlandı. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Adnan Önermen, Özel İdare’den başlayarak zincirleme bir şekilde tüm kurumların Çarıkköy’deki doğa katliamına göz yummasını ağır bir şekilde eleştirdi. Önürmen, “Dere yatağına çekilen set doğal yaşamı durduruyor ve ekolojik dengeyi bozuyor. Derenin önünün kapatılması ayrıca bir su baskınında tarım arazilerini de tehdit etmektedir. Kum Ocağı’nın kamyonların geçişini sağlamak amacıyla yaptığı bu set yasalara aykırıdır. Özel İdare ruhsat verdiği Kum Ocağı hakkındaki şikayetleri hiç mi duymuyor? Yoksa kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklar sonucumu mu bu işletmenin çalışmasına göz yumuluyor” dedi.
Önürmen, Çarık köylüler tarafından yapılan şikayetlerin değerlendirilmeye alınmayışını da eleştirdi. Önürmen, “DSİ’nin dere yatağına yapılan sete müdahale etmeyişini anlamış değilim. Yoksa yasalar mı değişti? Yarın öbür gün köylü su yetmiyor diye dereye set çekse DSİ nasıl davranacak. Kimlerin hakkında yasal işlem başlatacak. Karacabey DSİ ne iş yapıyor? Anlamakta zorlanıyorum.
Karacabey Kaymakamlığı, DSİ, Özel İdare ve Jandarma Çevre ve Doğa Koruma Timi köylünün bu şikayetlerini nasıl görmezden gelir? İnanılacak gibi değil. Yoksa Özel İdare ruhsat verirken kumcularla ortak mı oldu?” diye konuştu.
Önürmen, konunun Kaymakamlığa intikal ettirilmesine karşın, devletin kumcular karşısında aciz kaldığını ifade etti. Devletin kurumlarının kumcuların yaptığı sete müdahale etmekten çekindiğini belirten Önürmen, Kum Ocağı’nın yaptığı setin deredeki doğal yaşamı katlettiğini ileri sürerek, Su Ürünleri Kontrol Şube Müdürlüğü’nün derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.