“Darbe girişimi devam ediyor”

Atilla Baydar’ın Bursa’ya atanmasının ardından Genel Merkez tarafından göreve getirilen Eğitim Bir- Sen Karacabey İlçe Temsilcisi Abdullah Gürbüz, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın açılışı nedeniyle yayınladığı mesajında dikkat çeken konulara değindi.

Yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrenci, veli, öğretmen ve okul idarecilerine hayırlı olmasını dileyen Gürbüz, Karacabey ve ülke genelinde eğitimdeki son durum hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Gürbüz, “Karacabey’de yaklaşık 1000 öğretmen ve 14 bin öğrencimizle, ilçe merkezimizde 8 ilkokul, 8 ortaokul, 9 lise, uzak mahallelerimizde 4 birleştirilmiş sınıflı okul, 9 ilk ve ortaokul olmak üzere tüm kurumlarımızın eğitim-öğretime başlanması nedeniyle, Eğitim Bir Sen Karacabey Temsilciliği olarak, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.” dedi.

Eğitim Bir Sen İlçe Temsilci Abdullah Gürbüz, Karacabey’de eğitim ve öğretimin her geçen yıl hem fiziki hem de akademik olarak daha üst noktalara çıktığına işaret ederek, bu konuda büyük çaba sarf eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin başta olmak üzere, şube müdürlerine, okul idarecilerine, öğretmenlere ve velilere teşekkür etti. Gürbüz ayrıca, eğitime her türlü desteği veren başta Karacabey Belediyesi olmak üzere, ilçedeki bütün gönüllü kuruluşlara şükranlarını sundu.

Gürbüz, “İlçemizde ortaöğretim kurumlarının üniversiteye yerleştirdikleri öğrenciler göğsümüzü kabartmıştır. Karacabey’de eğitimin çıtasını yükselten bu kurumlarımızın idareci ve öğretmenlerini kutluyorum. Önümüzdeki yıllarda da bu başarının artarak devam edeceğine inanıyorum.

Bursa’da tekli eğitime geçen ilk ilçe olan Karacabey’de sadece 1 ortaokulumuzda ikili eğitim devam etmektedir. Yetkililerimiz bu sorunun da çözüme kavuştuğunu ve yakın zamanda bunun müjdesini Karacabeylilere vereceklerini söyledi. Özellikle yatılı – pansiyonlu okullarımızın sayısındaki artış, ilçe dışından gelerek eğitimlerini Karacabey’de devam etmek tercihinde bulunan öğrencilerimizin barınma sorununu önemli ölçüde azaltmıştır.

Karacabey’de yeni açılan Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile okullarımızda daha önce Nilüfer’e yönlendirilen öğrencilerimiz bu sorundan kurtulmuşlardır. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerimizdeki öğrencilerimize hizmet verecek olan kurum, bu alandaki sorunu çözüme kavuşturmuştur. Kurumun ilçemize kazandırılması adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Eğitim Bir-Sen Karacabey Temsilcisi Abdullah Gürbüz, yeni eğitim öğretim yılının köklü sorunlara, köklü çözümlerin getirildiği bir dönem olması temennisinde bulunurken, “MEB’in yaptığı son uygulamalardan anlaşılıyor ki bakanlık içerisinde birileri tarafından darbe girişimi devam ediyor.” vurgusu yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaptığı son uygulamaları eleştiren Abdullah Gürbüz, “Özellikle okulların açıldığı bir dönemde İngilizce kitaplarının toplatılması, Türkçe kitaplarındaki bir karikatürden dolayı o sayfanın çıkartılması gibi sorunlara karşı; Bu kitapları hazırlayan komisyonlar kim tarafından seçiliyor? Bakanlığa nasıl gönderiliyor? Eğer sakıncalı ise bu resimleri kimler bu kitaplara koyuyor? Kimsenin haberi olmadan dağıtılıyor ve sonunda da okullara geldikten sonra bu resimler ortaya çıkıyor. Hatta karikatürist, ‘bana sorsaydılar ben o karikatürlerin kitaplara konmasını istemezdim’ diyecek kadar açıkça ifade ediyor. Ama maalesef hem illerde, hem bakanlıktaki kitap komisyonundaki öğretmenlerin dikkatle incelenmesi gerekiyor. Nasıl ki ÖSYM’de büyük bir yanlıştan dolayı, ÖSYM Başkanı istifa ediyorsa, MEB’de bu işleri organize eden kişiler kimse kamu huzurunda hesap vermesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Enerji Verimliliği tepkisi

Açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda başlattığı ‘Enerji Verimliliği’ ile ilgili projeye de dikkat çeken Abdullah Gürbüz, “Örnek olarak gösterilen projenin hala neresinin örnek olduğunu anlamış değiliz. Çünkü bu enerji verimliliği ile ilgili 50’ye yakın istihdam edilen çalışanlar var. Bu elli kişinin getirisi ve götürüsü nedir, hiç hesaplanmadı mı?

Ayrıca, bu enerji verimliliğinden ne kadar verim elde edilmiş, bunun istatistiki bilgisi hiçbir zaman açıklanmadı. Hem enerji verimliliği deniliyor hem de iki iş yapılıyor. Bir okulda sıkıntı varsa tespit komisyonu geliyor. Yaptığı tespit için para alıyor. Eksiklerin belirlenmesinin ardından yapılacak işleri de akredite edilmiş kurum ya da şirketlere yaptırmak zorunda kalınıyor. Örneğin, tespit sonucunda akredite şirkete gittiniz ve size 5 bin TL masraf çıkardı. Farklı şirkete aynı işi 2 bin TL’ye yaptırabileceksiniz. Fakat yaptırmanıza izin verilmiyor. Burada bir anlaşmazlık var. Bunun hesabının verilmesi gerekiyor. Bu enerji verimliliğinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ne kadar verim sağladığının, ne kadar kazanım sağladığının açıklanmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

‘Sorunlar çözüme kavuşturulmalı’

Eğitim Bir Sen İlçe Temsilcisi Gürbüz, şöyle devam etti: “Eğitim konusundaki başlıca sorunlardan biri olan 100 bine yakın öğretmen ihtiyacı, atama bekleyen 300 bin öğretmen adayının varlığı, insan kaynaklarının yerli yerinde kullanılmasını engelleyen alışkanlıklar, uzun vadeli planlama gerektiren önemli hususlardır. Bunun yanında, başta öğretmenler olmak üzere, eğitim çalışanlarının kronikleşmiş sorunlarının çözümünün de en az öğretmen ihtiyacının karşılanması kadar zorunlu olduğu açıktır.

Bunlara ek olarak, mülakatlı sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi, erkek kamu görevlilerine dayatılan kılık-kıyafet zorunluluğu, çerçeve yönetmelikteki bazı antidemokratik yaptırımlar yüzünden kamu görevlilerinin yaşadıkları mahrumiyetler, öğretmenlerin kariyer basamaklarına ilişkin yaşadıkları belirsizlik, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, öğretmen açığı, eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirme süreçlerinde yaşadıkları sorunlar gibi, çözüme kavuşturulması gereken hususların 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı içerisinde aşılmasını ümit ediyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na bazı önemli başlıklar için çağrıda bulunuyoruz:

Okulların temizlik elamanı sorununu köklü olarak çözülmelidir. Kazanma ve kaybetme nedeni açıklanamayan mülakatla öğretmen alımı son bulmalıdır. İstihdamda güçlük çekilen yerlerde teşvik sistemi hayata geçirilmelidir. Tüm öğretmen ihtiyacı kadrolu olarak karşılanmalıdır. Ders kitapları ve yardımcı kaynaklar hazırlanırken özen gösterilmelidir. Kulların bütçe sorunu ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır. Mağduriyeti oluşan öğretmenlerin yer değişikliği sorununa kalıcı çözüm getirilmelidir. Öğretmenlik mesleği için adil bir kariyer sistemi geliştirilmelidir.

Ek ders esaslarındaki adaletsizlik sona erdirilmeli, ders ücretleri artırılmalıdır. Açık öğretim liseleri başarısız öğrenci deposu olmaktan çıkarılmalıdır. Stratejisi olmayan ‘Öğretmen Strateji Belgesi’ yeniden ele alınmalıdır. Öğretmenleri geren değil, geliştiren planlamalar yapılmalıdır. Öğretmenler rotasyon değil, motivasyon bekliyor. Rotasyon gündemden kalkmalıdır. Kılık-kıyafet özgürlüğü, darbe kalıntısı, yönetmeliğin boyunduruğundan kurtarılmalıdır.”

Sendika olarak yeni dönemin daha rahat, aydınlık, umut dolu gelişmelere vesile olmasını dileğinde bulunan Gürbüz, “Her birimiz yeni eğitim döneminin heyecanını görevimizin idrakinde bir sorumlulukla yaşayabiliriz, yaşamalıyız. İnsanları eğitimli, bilgi ve yüksek değerlerle donatılmış, ‘Yeni Türkiye’nin gerçek anlamda yolunu, ufkunu açacak bir eğitim düzenine kavuşma heyecanı ve beklentisi ile yeni eğitim-öğretim yılının hayırlara vesile olmasını diler, bu hafta itibariyle okullarımızda yeni göreve başlayan idarecileri de kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.