D-8’in 11. Yıldönümü

Saadet Partisi Karacabey İlçe Teşkilatı Mahalli İdareler Sorumlusu İsmail Çakıcı, D-8 bütünleşmesinin 11. yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Çakıcı, D-8 girişiminin başlatılmasındaki amacın, büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticari ve siyasi ilişkileri geliştirmek için kurulduğunu belirtti. Çakıcı, “D-8, kurucu üyelerinin kompozisyonunun da yansıttığı gibi, bölgesel olmaktan çok küresel bir kuruluştur. Üyelik, grubun hedeflerini, ilkelerini benimseyen ve ortak bağları paylaşan diğer gelişmekte olan ülkelere de açıktır. D-8, üye ülkelerin bölgesel ve uluslararası örgütlere üyeliklerinden kaynaklanan ikili ve çok taraflı taahhütleri üzerinde olumsuz etkisi olmayan bir forumdur.
D-8 Oluşumunun ana ilkelerine şöyle bir deyinecek olursak; Savaş yerine, barış. Çatışma değil, diyalog. Çifte standart değil, adalet. Üstünlük değil, eşitlik. Sömürü değil, işbirliği hedefleri güdülmektedir.
Dünyanın en büyük entegrasyon hareketi olan D-8 i oluşturan 8 ülkenin nüfusu 900 milyonu geçmiştir. Bütün ülkeler gibi Türkiye de D-8 projelerine heyecanla sarılmış ve 54. hükümet döneminde büyük adımlar atılmıştır. Bütün D-8’ler için büyük önem taşıyan zirai ilaçlama uçaklarının üretimi projesi, 54. hükümet döneminde başarıyla sonuçlandırılan projelerden birisi olmuştu. D-8 ülkelerinin hedef olarak belirlediği bütün projeler üye ülkelerin kalkınmasına öncülük edecek niteliktedir. Bunların acilen gerçekleştirilmesi D-8’lerin hedefleri bakımından çok büyük önem taşımaktadır.
D-8, Asya, Avrupa ve Afrika’da ayağı olan bir kuruluştur. Türkiye tabi coğrafi bakımdan, Asya, Avrupa ve Afrika’nın ortasında. NATO ile bağlantılı ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği içerisinde. AB’ye girmek istiyor, bir de ABD ile stratejik bir çalışması var. Bu çerçeve içerisinde bazen önemli bir role sahiptir. Türkiye’nin köşeye sıkıştığı dönemlerde olmuştur. Sıkıştığı bu dönemlerde D-8’i kullanma ihtiyacı duymuştur.
Kuruluşundan bu yana Türkiye’de iktidarlar D-8’i devre dışı bırakmadı ama canlandırmadı da. Sadece ekonominizin veya sanayinizin iyi olması, güçlü olmak için yeterli olmuyor. D-8 her alanda her türlü üretimi ülkelerin kendisinin yapmasını hedefliyordu. Bugün Arap ülkelerinde petrol var, para var ama güçlü olmaları için yetmiyor. D-8’in aktif olarak yürütülmesi, sadece Türkiye için değil bütün dünya için çok faydalı olacaktır. Bütün gelişmekte olan ülkeler tüm faaliyetlerde Türkiye’den bir öncülük bekliyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.