Çördüklüler inadına direniyor!

Çördüklüler inadına direniyor!
*Mustafakemalpaşa İnatlar Köyü’ne kurulmak istenen ‘Katı Atık Yakma’ tesisine Çördüklüler ikinci kez darbe vurdu.
*Protesto pankartlarıyla seslerini duyaran Çördüklülere Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Bursa’dan gelen bir çok sivil toplum örgütü destek verdi.
*AK Parti ile Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’yu eleştiri yağmuruna tutan Çördüklüler, “Bizim oylarımızla parlamentoya gittiniz. Bizim hakkımızı niye savunmuyor-sunuz? Doğamıza uzanan kirli eller kırılsın! Çocuklarımızın geleceğini kararttırmayız! Çördük’te talana izin vermeyiz! Biz buradayız Ali Koyuncu nerede? Bu talanı açıkla Ali Koyuncu” pankartlarıyla tepkilerini dile getirdi.
Mustafakemalpaşa İnatlar Köyü Açmalar Mevkii’ne kurulması planlanan, Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Depolama Fabrikası’nı istemediklerini her yerde inatla haykıran Çördüklüler, ÇED raporu için 2. kez gelen şirket yetkilileri ile Bakanlık temsilcilerini toplantı yaptırmadan yaka paça gönderdiler.
Mustafakemalpaşa Sivil Toplum Platformu önderliğinde, fabrikanın dağları ve birinci sınıf tarım alanlarını çoraklaştıracağı endişesiyle Çördük Köyü’nde ikinci kez toplanan yüzlerce çevreci seslerini kamuoyuna duyurdu.
Direnişe büyük destek
İnatlar Köyü halkı ile bayanların yoğunlukta olduğu direnişe Mustafakemalpaşa ve Karacabey’deki sivil toplum kuruluşları, dernekler, kurum ve kuruluşlar, siyasiler, köy ve mahalle muhtarları, sendikalar ve 50’ye yakın sivil toplum örgütleri ile duyarlı vatandaşlar fabrikanın kurulmasına pankartlarla karşı çıktı.
Mustafakemalpaşa İlçe jandarması, olası bir olayın çıkmaması için yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Meydanı dolduran halk, askere görevleri bitene kadar sevgi gösterisinde bulunarak ‘En büyük asker bizim asker’ sloganıyla moral verdiler. Giderlerken de el sallayarak, ‘ Bizim evlatlarımız yolunuz açık olsun’ diyerek uğurladılar.
Vatandaşlar, başta AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu olmak üzere kapalı kapılar ardında kirli siyaset yapan siyasetçileri sert bir dille eleştirerek; “Bizim oylarımızla parlamentoya gittiniz. Bizim hakkımızı niye savunmuyorsunuz? Biz buradayız Ali Koyuncu nerede? Bu talanı açıkla Ali Koyuncu” pankartlarıyla tepkilerini dile getirdi.
Meydanı dolduran yüzlerce halk, ‘Ne termik ne nükleer, rüzgar ve güneş bize yeter’, ‘Köyde misafir istemiyoruz’, ‘Hainler dışarı’, ’16 bin engelli yetmedi mi?’, ‘Hikaye dinlemeye gelmedik’ yazılı pankartlarla tepkiler dile getirilirken, Astronot Kostümlü bir çevrecinin üzerindeki pankart, katılımcılar tarafından dakikalarca alkışlandı. Pankartta ‘Bu şekilde yaşamak istemiyoruz’ yazısı dikkat çekiciydi.
AK partizanlık
İnatlar-Çördük Köyü Muhtarı Osman Turhan, AKP döneminde köylerine hiçbir hizmet yapılmadığı gibi şimdi de birinci sınıf tarım arazilerimiz peşkeşlenmek isteniyor. Kapalı kapılar ardında hazırlanan kirli senaryolarla köyümüzün geleceği karartmaya çalışıyorlar. Herkes bilsin ki bunlara hiç bir koşulda izin vermeyeceğiz” dedi. Turhan, “Komşularımız Demireli, Üçbeyli ve Aralık köylerine hizmet yağdıran AKP, köyümüze bir çivi dahi çakmadı. Köyümüzde CHP birinci parti çıktığı için ayrım yapıyorlar. Çördük’ü cezalandırıyorlar. Yan yana bulunan 4 köyden 3’ü kanalizasyondan, elektrik şebekesine kadar her türlü hizmeti alırken, Çördüklüler 6 yıldır bekliyor. AKP partizanlık yapıyor. Bu acı durumu üzülerek görmekteyiz” dedi.
AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Bülent Trakyalı’nın “Çördüklüler için üç beş çabulcu mu fabrikanın kurulmasını engelleyecek” açıklamalarını da çok üzücü bulduklarını ifade eden Muhtar Osman Turhan, “Mustafakemalpaşa, Bursa ve Karacabey’den çığ gibi destek yağıyor. Halk zehir fabrikanın kurulmasını istemiyor. Üç beş çapulcu derken, Çördük’lüleri aşağılamaya çalışanların ne mal olduklarını görüyoruz. Gereken cevabı sandıkta vereceğiz. Başta köy halkı bu zehiri solumak istemiyor. Çocuklarımızın geleceğini karartmayız. Karartılmasına izin vermeyiz. Kişisel çıkarlara asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Çeltikçi Belediye Başkanı İzzet Dede, AKP İl Genel Meclis Üyesi Kerim Akça, CHP Bursa eski Milletvekili Mehmet Küçükaşık, AKP eski Milletvekili Şerif Birinç, Karacabey CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve CHP İl Genel Meclis Üyesi İlhan Demiröz, Mustafakemalpaşa eski Belediye Başkanı Hayri Öztetikler, Tema Temsilcisi Necati Özyiğit, Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen, DSP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gürkan Kandir, DSP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Kemal Müezzinoğlu, Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Yurttaş, Nilüfer Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal, Mustafakemalpaşa Kültür Sanat Derneği Başkanı Kekil Şimşek, MKP Ticaret Borsası Başkanı Hasan Yılmazoğlu, Mustafakemalpaşa Gelişim Derneği Başkanı Burak Ergün, Mustafakemalpaşa Eğitim-Sen Temsilcisi Seyit Ali Geçici, Bursa Doğa-Der Yöneticileri; Caner Gökbayrak, Yusuf Gürsucu, Murat Demir, Aralık Köyü Muhtarı Hüseyin Kahraman, Demireli Köyü Muhtarı İsmet Turan, Üçbeyli Köyü Muhtarı Hasan Turhan, Mustafakemalpaşa DP, CHP, MHP, SP İlçe Başkanları; Cüneyt Ok, Gürkan Esen, Levent Burmalı, Mustafa Ünal ve yönetim kurulu üyeleri, eyleme destek verdi. Çevreciler, “İnatlara atık tesis istemiyoruz”, “İlçemiz çöplük değil”, “Herkes yaşadığı dünyaya sahip çıkmalı”, “Toprağımızda izi olmayanın, geleceğimizde gözü olamaz”, “Doğa bizim hakkımız, nükleere karşıyız” gibi pankartlarla seslerini duyurdular.
Sonuna kadar mücadele sözü
Toplantının ardından halka seslenen Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan; “Keşke Ankara’dan gelen misafirlerimize bugün burada yemek yedirebilseydik. Piknik yaptırabilseydik. Doğal güzelliklerimizi ve meydanda kavak üzerinde yuva yapmış kuş seslerini beraber dinleyebilseydik. Ancak ne olursa olsun bu tesisin kurulmasına asla izin vermeyeceğiz. Her zaman Çördük’lülerin yanınızdayız” dedi.
CHP Bursa eski Milletvekili Mehmet Küçükaşık, yöre halkına destek için geldiklerini belirterek, AK Parti’yi topa tuttu. Küçükaşık, “Herşey açıkça ortadadır. Halk istemiyorsa, bu tesisin kurulmasından vazgeçilmelidir. Halka karşın kurulmak isteniyosa, işin içinde büyük rant var demektir. AKP, halkın yanında olmalıdır. İnadına Çördüklüleri destekleyeceğiz” diye konuştu.
GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen ise, zehir akıtan fabrikanın kurulmasına karşı çıktıklarına dikkat çekerek, “Gereken ne ise yapılacak. Fabrikanın kurulmasına asla izin vermeyeceğiz. Doğamızın katletilmesi ve göz göre göre insanlarımızın zehirlenmesini içimize sindiremeyiz. Devlet halkına kulak vermeli ve bu fabrikayı durdurmalıdır” dedi.
Vatandaşlar, saatler önce toplantının yapılacağı alanı hınca hınç doldururken, 2. kez yapılmak istenen bilgilendirme ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı sloganlarla engellendi.
Ankara’dan gelen yetkililer konuşma fırsatı bulamadan köyden uzaklaşmak zorunda kaldı. Mustafakemalpaşa ve çevre halkı İnatlar köyünde kurulmak istenen tesise karşı gereken dersi Çördük köyü meydanında bir kez daha gösterdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.