Çiftçiyi kuraklıktan sonra, fabrikalarda vurdu

Çiftçiyi kuraklıktan sonra, fabrikalarda vurdu
Çiftçinin ürününü tek taraflı sözleşmeyle bağlayan salça fabrikaları, dünya piyasalarında artan salça fiyatına tam ters orantıda davranarak yine çiftçiye hak ettiği ücreti vermedi.
Ancak bir çok üretici de fabrikalar ile sözleşme yapmayarak serbest domates ekimi yaptı. Fabrikalar işleyecek domates sıkıntısı çekmeye başlayınca, serbest ekim yapan üreticinin domatesini peşin 190 ile 225 YKR fiyatla almaya başladı.
Elindeki ürünü yok pahasına fabrikalara vermek zorunda kalan çiftçi tek taraflı sözleşmelerin çiftçiyi korumadığını belirtiyor. Bu yüzden, ziraat odası ve üretici birliklerinin bir araya gelerek çiftçiyi korumaya yönelik tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyor. Çiftçi, “Ekonomik nedenlerden dolayı millette para yok. Herkes ürünü değerinde bir ücrete satmak istiyor. Bu sene diğer yıllara göre durum biraz daha kötü. Özellikle son birkaç haftadır hasat sonuna yaklaştıkça serbest piyasada fiyatlar iyice arttı. Fabrikalar serbest alımda iki katı fiyat verirken sözleşme yapan üretici 95 YKR’a mahkum oldu. Fabrikalarla yaptığımız sözleşmelerde herhangi bir iyileştirme veya fiyat farkı alamadık. Domatesi iki üç el toplarken bu sene kuraklıktan dolayı bir el domates toplayabildik. Serbest piyasada 5 ton domatesten 1000 YTL kazanırken, sözleşme yaptığımız fabrika 8.5 ton domatese 800 YTL veriyor” diye dert yandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.