Çiftçi desteklemeleri açıklandı

AKP Tarım Komisyonu Başkanı Talat Malçok, desteklemelerde hükümetin rekor kırdığını söyledi.

Çiftçi desteklemeleri açıklandı

Karacabey AK Parti Başkan Yardımcısı ve Tarım Komisyonu Başkanı Talat Malçok, hükümetin çiftçilere sağladığı desteklemeler hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

            Malçok, buğday destek-lemelerinin geçen hafta ödendiğini belirterek, silajlık konusunda ise bu hafta sonuna kadar üreticilere destekleme yapılacağının müjdesini verdi.

            Malçok, ülke genelindeki çiftçilere, Nisan ayı içerisinde gübre ve mazotta 1,1 katrilyon, Mayıs’ta dane mısırda 1,2 katrilyon ve Haziran ayında ise Doğrudan Gelir Desteklemelerinde 1,3 katrilyon bütçe ayrıldığını vurgulayarak, belirlenen süre içerisinde tüm ödemelerin yapılacağını duyurdu. 

Malçok, Doğrudan Gelir Desteklemeleri’nin yüzde 50’sinin Nisan ayı içerisinde ödenebileceğine dikkat çekerek, 2002 yılında 1,8 milyar YTL olan desteklemelerin, 2007 yılında 5,3 milyar YTL’ye ulaştığını kaydetti. Pancar ücretlerinin de Nisan ayında ödeneceğini belirten Malçok, “Hayvancılığa sağlanan destek 4 yılda yüzde 600 civarına ulaştı. Bu bir rekordur. Hükümetimizin çiftçilerimize sağladığı destekler bununla sınırlı değildir. Çeltik ödemeleri ile buğday desteklemelerinden kalan kısım Nisan ayı sonuna kadar ödenecektir. Basınçlı sulamada yüzde 50 hibeden yararlanmak isteyen üreticilerimiz, hazırladıkları projeleri İlçe Tarıma değil, Bursa İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürlüğü’ne vermeleri gerekiyor. Son günlerde çiftçi borçlarına af olayı gündeme geldi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde yasal takibe uğruyan asıl borçlu sayısı 28 bin, kefaletlerle birlikte bu rakam 400 bine ulaştı. Gerçekleşecek düzenleme ile kefillerin hapse girmeleri önlenmiş olacak. Bu düzenleme ile hükümetimiz, çiftçi borçlarına af değil, grup kredilerindeki kefaletlileri kurtarmayı amaçlamaktadır. Asıl borçlu durumundaki çiftçilerimizin borçları ise yeniden yapılandırılacaktır. Bundan böyle, Ziraat Odalarından alınan ‘Çiftçi Belgesi’ yerine İlçe Tarım Müdürlüğü’nden alınacak, ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ belgeleri geçerli olacaktır. Hükümetimizin her türlü desteklemeleri hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, www.tedgem.com.tr internet adresinden istedikleri bilgilere ulaşabilirler” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.