Çevre katliamı istemiyoruz!

Çevre katliamı istemiyoruz!
Marmara’nın tarım ambarı sayılan Mustafakemalpaşa’da Bursa kamuoyuna bomba gibi düşen İnatlar Köyü Nükleer Arıtma Tesisi projesinden sonra Güllüce Köyü’nde de tıp literatüründe “zehirin zehiri” tabiri kullanılan Baca Tozu Geri Kazanım Tesisi yapılmak istenmesine GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen sert tepki gösterdi.
Bölgeyi yerinde inceleyen Önürmen, tesisin Güney Marmara’ya büyük bir darbe vuracağını ilere sürerek “Kirli ellerinizi verimli topraklarımızdan çekin. Kazanacaklarınız, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’den götüreceklerinizin yanında milyonda bir olmayacaktır” dedi.
Bursa Demir – Çelik tesislerinde üretim esnasında ortaya çıkan ve tehlikeli atık konumunda yer alan baca tozlarından Çinko Oksit (Zn) geri kazanılmasını amaçlayan tesisin; Türkiye’nin demir çelik üretimindeki etkili bölgeleri olan İzmir – Aliağa, Sakarya – Kaynarca, Tekirdağ – Marmara Ereğlisi gibi yerlerde kurulmasına izin verilmezken, bir tane bile tehlikeli atık içeren fabrikanın yer almadığı Mustafakemalpaşa’ya kapaklanmak istenmesi şaşkınlık yarattı. Çevre düşmanlarının Mustafakemalpaşa’yı gözden çıkardığını iddaa eden GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, Güllüce Köyü’nde 200 dönüm 1. sınıf verimli tarımsal arazi üzerine kurulması düşünülen tesisin bölgeye felaket kusacağını söyledi.
Önürmen, Güllüce’de köylülerle bir araya geldikten sonra bu konuda ilginç açıklamalar yaptı.
Her yılda 300 bin ton atık birikecek!
Yapılması planlanan tesisin sadece köye değil tüm Güney Marmara’da yaşayan insanlara zarar vereceğine dikkat çeken Önürmen, onay veren Mustafakemalpaşa Organize Sanayi yönetim kurulunun ilçeye ihanet ettiğini belirtti. Önürmen “Yaşadığımız 1. sınıf tarım arazilerine sahip çıkmalıyız. İlçemizde bir tane bile demir çelik fabrikası gibi ağır sanayileşme olmadığı halde böyle bir tesisin kurulmasına izin vermek vatana ihanettir. Avrupa, çevreye zararlı tesisleri kapatarak, bizim ülkemize kaydırma peşindedir. Söz konusu firma, sadece Avrupa’dan değil, ülkemizin bir çok bölgesindeki zararlı atıkları ilçemize getirerek atık dağları oluşturacak. Baca tozları içerisindeki çinko oksit elementini geri kazanmayı amaçlayan tesisin baca tozu içindeki kurşun ve kadminyumun doğaya etkileri yüzyıllar geçse de silinmiyor. Zararlı elementler kapımızın önüne bırakılacak. Her yıl 300 bin ton tehlikeli atık Mustafa-kemalpaşa sınırları içerisinde kalarak suyumuza ve topraklarımıza karışacak ve yüzde yüz sağlığımızı tehdit edecek. GÜMÇED olarak böylesi bir çevre katliamına asla izin vermeyiz” dedi.
Geçimlerini tarım ve hayvancılığın yanı sıra arıcılık yaparak kazandıklarını belirten Güllüce köyü sakinlerinden İsmail Fere 200 dönüm tarım arazisini satarken kendilerine, Bosch ve EKA gibi fabrikalar kurulacağının söylendiğini dile getirdi. Güllüce’liler olarak zehir kusan bir tesisin yapılmasına asla izin vermeyeceklerini belirten köylüler, GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen’e söz vererek sonuna kadar direneceklerini belirttiler.
Tarım ve hayvancılıkla birlikte atçılık da zarar görecek!
Mustafakemalpaşa’da kurulması planlanan tesise karşı bölgede çalışmaları başlayan GÜMÇED yöneticileri Karacabey Hara’sında inceleme yaptı. Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Üyelesi ve eski Devlet Bakanı Şükrü Erdem’i ziyaret eden GÜMÇED yöneticileri, Güllüce köyünde kurulması istenen tesisin yapılmasıyla birlikte 1300 yılından bu yana bölgede atçılığın merkezi sayılan Karacabey Hara’sındaki yarış atlarının da ciddi şekilde etkileneceğini belirtti. TJK’nın desteğinin bölgenin geleceği açısından çok büyük önem arzettiğini belirten GÜMÇED Başkanı Önürmen, “Mustafakemalpaşa’nın yanı sıra Susurluk ve Karacabey gibi endüstriyel tarım alanında ülkenin önde gelen bölgeleri de etkilenecektir. Onbinlerce çiftçinin geçimini kazandığı domates, soğan ve bakliyat gibi ürünlerde verim oldukça azalacak. Bölgede sadece TJK değil Sütaş ve Tat gibi ülkemizde stratejik öneme sahip sanayi kuruluşlarımız da zarar görecek. GÜMÇED olarak, ilgili ilgisiz herkese çevre katliamına dur demeleri için çağrıda bulunuyoruz” dedi.
GÜMÇED’in çalışmalarını yakından takip ettiğini ve takdir ettiğini belirten TJK Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Erdem, Devlet Bakanı olduğu dönemde açılışını yaptığı Organize Sanayi Bölgesindeki konuşmasında özellikle gıda ve tekstil ağırlıklı sanayileşmenin kurulmasını arzu ettiğine dair mesajlar verdiğini hatırlattı. Söz konusu tesisin yapılacağını GÜMÇED’den öğrendiğini belirten Erdem, oluşturularak platformda TJK olarak her türlü desteği verebileceklerini ifade etti.
Mustafakemalpaşa’daki zehirli atık tesisine karşı GÜMÇED olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Önürmen “ Bu çerçevede devletimizin yetkili organlarıyla birlikte Üniversite ve sivil toplum örgütlerinin desteğini yanımızda göreceğimizden hiç şüphemiz yoktur. Marmara’nın tarım ambarı sayılan Mustafakemalpaşa’dan kirli ellerin çekilmeleri için sonuna kadar mücadele edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.