Çarşı ve Teksas “Çördük”e sahip çıktı

*Ateşli iki rakip taraftar grubu bir dağ köyünde buluştu. Bursaspor’un Teksas’ı ile Beşiktaş’ın ünlü Çarşı’sı bu kez ortak tezahürat yaptı: Çevreye dokunmayın!
Mustafakemalpaşa Çördük Köyü, geçen hafta ortasında tarihindeki en hareketli günü yaşadı. Teksas ve Çarşı taraftar gruplarının pankartları altında bu kez köylü kadın ve çocuklar vardı. “Robocop Jandarma Timleri” ellerindeki dalları sallayarak bağırıp çağıran bu kabalığı güçlükle durdurdu.
            Çördük yakınındaki orman sahasına yapılmak istenen tehlikeli atık bertaraf tesisiyle ilgili “Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı” dolayısıyla yapıldı. Şirket temsilcileri ve komisyon üyeleri Jandarma’ya sığınırken, toplantı gerçekleşemedi. Tesise destek verdiği iddia edilen bir bölge milletvekili de, desteğini çektiğini ifade etmesine karşın gıyabi protestolardan nasibini aldı.
            Tribünlerdeki şovlarıyla tanınan Beşiktaş Çarşı ve Bursaspor Teksas gruplarının amacı, çevrenin korunmasıyla ilgili mesaj vermekti. Bursaspor taraftarları, Beşiktaş’a, Rize ile anlaşarak takımlarını küme düşürdüğü iddiasıyla 2003-2004 sezonundan beri tepkiliydi. Köy meydanında iki takım taraftar grubunun da bulunması ve ortak bir konuda yan yana astıkları pankartlar aynı zamanda bu husumetin geride kaldığının bir işaretiydi.
            Beşiktaş – Galatasaray karşılaşmasında da açılan pankartı köye getiren Seyit Ali Geçici, “Futbol sahalarında sadece fanatizm yok. Buraya kadar gelip futbolseverlerin çevreye ne kadar duyarlı olduğunu göstermek istedik.” diyor. Geçici çevre hassasiyetlerinin sebebini ise şöyle özetliyor: “Önce sağlıklı çevre olsun ki sağlıklı ve sportif gençler yetişsin.”
            Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Adnan Önürmen, uluslararası anlaşmalara göre korunması gereken Uluabat Gölü, orman ve tarım alanlarının ortasında tüm Türkiye’den gelecek tehlikeli atıkların bertaraf edilmemesi için bir sivil toplum platformu kurulduğunu ifade ediyor.
            Teksas ve Çarşı taraftar gruplarının da bu platformda yer aldığını belirten Önürmen şunları söyledi: “Taraftarlar, çevre etkinliklerine renk katıyor ve etkinlikleri farklı boyuta taşıyor. Statlar, on binlerce insanın birarada bulunduğu, sosyal mesajların verilmesi için çok elverişli yerler. Böylece ülkemizde daha önemi tam olarak idrak edilemeyen çevre hassasiyetini futbol vesilesiyle farklı bir kesime duyurmuş oluyoruz.”
            Çördük Köyü Muhtarı Osman Turan da Beşiktaş ve Bursaspor taraftarlarını yanlarında görmekten çok mutlu olduklarını söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.