Bursa surlarına inşa edilen ucube yapı!

Oluşan tepkilere ve Anıtlar Kurulu’nun olumsuz görüşlerine rağmen Tophane’deki tarihi surlar üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği stüdyo itirazlara rağmen kaldırılmadı.

Mimarlar Odası, Anıtlar Kurulu ile Bursa Valiliği nezdinde girişimde bulunurken, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu olayı sert bir şekilde eleştirdi.

Durumu “İkinci Kozahan rezaleti” şeklinde nitelendiren Başkan Türkoğlu şunları söyledi:

Bursa’nın tarihi görüntüsünü simgeleyen surların üzerine demir profilleri çakıp, ucube bir yapı oluşturan zihniyetle, Kozahan’ın zeminine adeta beton döken zihniyet aynıdır.

Bursa’nın vizyonsuz bir başkan ve liyakatsiz bir yönetime mahkum edildiği bu rezaletle bir kez daha kanıtlanmıştır.

Bu garabet girişim beraberinde kamuoyunun cevaplarını beklediği son derece net soruları da gündeme getirmiştir.

Bir kere bu stüdyoyu TV Net adına kurma talimatını Aktaş’a kim ya da kimler vermiştir?

Özel bir kanal için yapılan bu gecekondu stüdyonun masraflarını, Aktaş cebinden mi ödeyecek yoksa her keyfi kararında olduğu gibi Bursalılara mı fatura edecek?

Bu program karşılığında TV Net adlı yandaş kuruluşa ne kadar ödeme yapılacak, yapıldıysa şayet sözleşme şartlarını ve program maliyetini Bursalıların bilmeye hakkı gene mi yok?”

 **** 
Bu konuda bir değerlendirme-tepki de MHP’li eski Meclis Üyesi Cemil Aydın’dan geldi:

Ramazan Ayı boyunca TV yayını yapılacağı ifade ediliyor.  Geçici de olsa tarihi surların üzerine o sundurma, camekan stüdyo (adı ne olarak adlandırılırsa) yapılmamalıdır.

Demir profiller hiç yakışmadı.

Amaç Bursa’nın tanıtımı ise; Osmangazi Belediye Başkanlığı ile temasa geçilerek yıllarca bedelsiz TRT’ye tahsis edilen karşı çıkışımız neticesinde sosyal hizmet amaçlı faaliyetlerini devam ettiren Sur Üstü Konağı veya Sümbüllü Bahçe Konağı değerlendirilebilirdi.

BURSA SİYASİLERİ AYAĞA KALKTI, ONLAR BİLDİKLERİNİ OKUYORLAR!

Surlar üzerinde kurulan gecekondu stüdyo konusunda duyarlılık gösteren pek çok siyasal parti oldu.

Bu konuda oluşan tepkileri meslektaşımız Erdal Orhan derledi.

Tarihi not düşmek açısından Haberdebursatv.com sitesindeki yer alan açıklamalar şöyle:

“Bursa’nın tarihi görüntüsünü simgeleyen surların üzerine yapılan ‘Gecekondu Stüdyo’ büyük tepki topladı. Büyükşehir’den gelen, ‘Ramazan programı için yapıyoruz’ açıklamasına ise tepkiler muhalefet partilerinden geldi. Atatürk caddesinden Tophane’ye doğru çıkarken Bizans’ın, Osmanlı’nın ayakta kalmış kalesinin son kalıntıları üzerinde demir profil ile yükselen stüdyo Bursa siyasetini salladı. enbursa.com köşe yazarı Yüksel Baysal’ın gündeme getirdiği konu ile muhalefet parti il başkanları gazetemize açıklamalarda bulundu.

YÜKSEL BAYSAL’IN ‘TARİHİ SURLARIN ÜZERİNE İNŞAAT YAPILIYOR’ YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
 **** 
Tepki gösteren siyasiler açıklamalarını gazetemizle paylaştı. Genç Parti Bursa İl Başkanı Tuncer Mutlu; ‘Osmanlı Sur’larından biz Ramazan ayında tarihi izleri görmeye niyetli iken; sayın Aktaş’ın yeni icraatı ile karşı karşıya kaldık. Osmanlı’nın emanetlerinin bu şekilde yıpratılması siyasi nezaketsizlikten öte tarihe ihanettir! Bir an önce yanlıştan dönülmelidir. Daha öncede birkaç defa Ramazan programları bu yapılarda tarihi dokuya zarar verilmeden gerçekleştirilmiştir’ dedi.
 **** 
DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı; ‘ Bir önceki Belediye Başkanı sayın Recep Altepe’nin Hisar Surları için verdiği çabayı düşünüyorum, sayın Aktaş’ın özel bir İstanbul kanalı için üstüne tiko para ödeyerek girdiği zahmeti düşünüyorum. Bu yapılan işlem hem Bursa’ya ihanet hem Bursalıları hiçe saymaktır’ dedi.
 **** 
Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan; ‘Kademeli Normalleşme sürecinin ilk kısıtlamasında tarihi surlara bir stüdyo inşaa edildiğini basından öğrendik. Basın kendi çabası ile Bursa’da çarpık kentleşmeye ışık tutmasa tarihi surlara yapılan imalat zedelenmesini de öğrenemeyecektik. Yaptırılan stüdyonun sayın Aktaş’ın kararı mı yoksa danışmanlarının yönlendirmesi ile yaptırıyor o mekan bilmiyoruz ama son dönemlerde Bursa’nın tarihi mekanlarına yapılan rüci imalatları anlayamıyoruz. Mesafe fazla alınmadan stüdyonun sökülmesini istiyoruz’ dedi.
 **** 
Gelecek Parti Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız; ‘Tarihi surların tepesine stüdyo yapıldığını basın aracılığı ile öğrendik. Tarihe yapılan saygısızlığın yanında Bursalılara yapılan bu hareketin olmamasını dilerdim. Osmanlı’nın ilk başkentinin maneviyatına yakışmayan bu stüdyo işinden sayın Aktaş’ın derhal vazgeçerek şehrin asli sorunlarını çözmesini tavsiye ediyorum. Gelişmeleri takip edeceğiz’ dedi.
 **** 
Saadet Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Atmaca; ‘Osmanlı’nın en değerli emaneti olan tarihi burcu üstüne sayın Aktaş’ın bilgisi dahilinde bir canlı yayın stüdyosunun inşa edilmesini büyük bir üzüntü ile öğrendik. Tarihi hiçe sayan davranış biçimine izin verilmesini Büyükşehir’in yöneticilerine yakıştıramadık. Bursalıları üzen bu stüdyo kondu inşaatına derhal son verilmelidir’ dedi.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.