Buğday’da ek alım merkezi tartışması

Karacabey Ticaret Borsası önderliğinde, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat alımıyla ilgili üreticileri bilgilendirme toplantısına ek alım merkezi tartışması damgasını vurdu.
    Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Kaymakam Dursun Balaban, Belediye Başkanı Ergün Koç, Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem İşcan, Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, Bandırma TMO Şube Müdürü Mihrali Umucu ile Müdür Yardımcısı Ömer Güncü’nün yanı sıra bir çok üretici yer aldı.
Açılış konuşmasını yapan Kaymakam Dursun Balaban, hububat sezonunun çiftçilere hayırlı olmasını ve toplantıdan güzel kararlar çıkmasını diledi.

Hububatta istikrar önemli!

    Ardından hububat alımları ile ilgili açıklamalar yapan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem İşcan, hasat döneminde hububat fiyatlarında istikrar sağlanması için çalışma başlattıklarını dile getirdi.
TMO’ya verilen ürünlerin tesliminden sonra en geç 1 ay içerisinde ödeme yapılacağını belirten İşcan, geçen seneden kalan mahsulü kesinlikle alınmayacağını belirtti.

    Ülke çapında, 22 milyon ton buğday beklendiğini belirten Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, bu rakamın yeterli olacağına değindi. Çiftçilerin mağdur olmaması için yurt dışından yapılan buğday alımlarının durdurulması gerektiğini belirten Karaca, havaların yağışlı gitmesi nedeniyle bu sezon kaliteli buğday çıkacağını sözlerine ekledi.

    TMO Bandırma Şube Müdürü Mirali Umucu ve Müdür Yardımcısı Ömer Güncü’nün konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan ile konunun detayları tartışıldı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesinde buğday ekimi belirtilmeyen çiftçilerin mahsulerini teslim almayacaklarını belirten Ceylan, üreticilerin ÇKS bilgilerini güncellemesi için Tarım Müdürlüğü’ne başvurmasını istedi.

Ödemelerin Genel Müdürlük’ten yapılacağı için çiftçilerin “Üretici Banka Kartı” gerekirken, ürün tesliminde, Bağ-Kur, SSK vb. muhafiyet belgesini getirmeyenlere, kanun gereği kesinti yapılacağı belirtildi. Bu hesap açma işleminde ve mahsulün değerlendirmesi için yapılan tahlillerden ücret talep etmeyeceğini vurgulandı.

Ek alımlar ne zaman ve nerede yapılacak?

    Hububat alımlarının geçen dönemlerde olduğu gibi Ticaret Borsası’nda yapılacağı belirtilirken, ek alım yerinin nereye açılacağı konusu tartışmaya neden oldu.

Daha önce Yenikaraağaç Köyü’nde yapılan ek alımların, bu yıl Nilüfer’e bağlı Başköy’de yapılması için başlatılan çalışmaya karşı çıkan Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, ortak noktanın Yenikaraağaç olduğunu sözlerine ekledi. Kırsal kesimlerde hasadın başladığına da değinen Karaca, TMO’dan alımların hangi gün başlatılacağını üreticiler adına sorarken, TMO’nun bu soruy yanıt verememsi tepki topladı.

    Ek alım yerinin Başköy yerine, Yenikaraağaç ya da Taşpınar Köyü’nde olması için üreticiler toplantı sonunda imza toplarken, 2009 TMO müdahale alım fiyatları şöyle açıklandı;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.