Beyaz zehir direnişi

Beyaz zehir direnişi
*Bursa Osmangazi’ye bağlı Avdancık Köyünde, mermer ocaklarına karşı direniş gösteren köylülere GÜMÇED destek verdi. Köylüler kendilerinin onayı olmadan Osmangazi Belediyesinden işletme ruhsatı alınmasına tepki göstererek mermer ocağı firması yetkililerini köylerine sokmadı. Jandarmanın tüm ikna çabalarına rağmen köylerinde mermer ocağına izin vermeyeceklerini belirten köylüler gerekçe olarak ormanlarının talan edilmesini ve can güvenliklerinin olmadığını gösterdi.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Bursa Osmangazi’ye bağlı 800 yıllık Avdancık köyünde bir firmanın mermer ocağı tesisi açma izni almasına tepki gösteren köylülere destek oldu.
Firma yetkililerinin köye girmesine engel olan köylüler, kendilerinin bilgisi ve onayı olmadan Osmangazi Belediyesinden işletme ruhsatı almasına tepki gösterdi.
Köylüler jandarmanın tüm müdahalesine karşın geri adım atmayarak direniş gösterdi. Firmanın dozerlerini traktörlerle keserek köye girişini engelleyen köylüler ormanlarının talan edilmesini ve can güvenliklerinin olmayacağını belirtti.
Firmanın Enerji Bakanlığından çalışma izni ve Osmangazi Belediyesinden işletme ruhsatı almasına tepki gösteren köylüler; kendilerine danışılmadan, onaylarının alınmadan bakkal ruhsatı verir gibi mermer ocağı tesisine onay verilmesinin hiçbir demokratik hak ile bağdaşmayacağını belirttiler. Söz konusu firmanın geceleri geç vakitlerde gelip çalıştıklarını ve hiçbir güvenlik önlemi almadan faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini belirten köylüler, buna örnek olarak firmanın önceki günlerde kırdıkları büyük bir kayanın kontrolsüzce yola doğru kaydığını belirterek can güvenliklerinin hiçe sayıldığını söylediler.
GÜMÇED yargıya başvurdu
Avdancık köylülerinin eylemine destek veren GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, köylünün hiçe sayıldığını belirterek “ Hani köylümüz milletin efendisiydi!. Burada bakıyorum ki mermerciler efendi olmuş. Köylünün hiçbir görüşü alınmadan verilen bu izinler ve ruhsatlar bunu gösteriyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
Söz konusu mermer ocağı ile ilgili GÜMÇED olarak yaklaşık bir ay önce Bursa İdare Mahkemesine Enerji Bakanlığı ve Osmangazi Belediyesi aleyhine yürürlüğü durdurma davası açtıklarını belirten Genel Başkanı Adnan Önürmen söz konusu dava dilekçelerinde Avdancık köyünün tarihsel açıdan önemine dikkat çektiklerini belirtti. Avdancık Köyünün 800 yıllık bir geçmişi bulunduğunu belirten Önürmen, köyün sınırları içerisinde Bizans surları bulunduğunu ayrıca Ballıkaya ve Çadırlıin gibi önemli mağaralarının olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesinin Maden yasasının 7. maddesinin 1. fıkrasını iptal ettiğini dava dosyalarında yer verdiklerini belirten GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, buna göre taş ocağı, kum ocağı, mermer ocağı gibi faaliyetler ÇED raporu almadan, köylünün onayı alınmadan yapılamayacağı hükmünün içerdiği söyledi.
GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, jandarma yetkilileriyle yaptığı görüşmede Avdancık köyü mermer ocağının yargıda olduğunu ve GÜMÇED olarak Bursa İl Özel İdaresi yetkilileriyle görüşme halinde olduklarını belirterek firmanın faaliyetinin durdurulması gerektiğini belirtti. Önürmen’in devreye girmesiyle Jandarma söz konusu firmanın faaliyetini geçici olarak durdurdu. Bu karara sevinen köylüler olay çıkarmadan dağıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.