Belediye’den balık katliamı açıklaması

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, son günlerde gündeme gelen balık ölümlerinin Canbalı deresinden kaynaklanmadığını, balıkların komşu ilçelerden ölü olarak geldiğini söyledi.
Başkan Ali Özkan, 15 günden beri kamuoyunda ve çeşitli medya kuruluşlarında “Canbalı deresinde yaşanan balık ölümleri” olarak yer alan haberleri üzüntüyle karşıladıklarını söyleyerek, “Sadece balıkların değil, her türlü canlıların katledilmesini esefle kınıyoruz. Doğa tahribatının çok vahim sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Çeşitli dernek yetkilileriyle görüşmeler yaparak haberlerin bu şekilde verilmesinin yanlış olduğunu söyledik. Çünkü Karacabey’e bağlı Canbalı deresinde balık katliamı yaşanmamakta. Buraya komşu ilçelerden ve daha uzak yerlerden balık ölüleri geliyor. Çevreciler, diğer yerleri engebeli olarak gördükleri için açıklamalarını burada yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, konu gündeme geldiğinden beri çeşitli araştırmaların yapıldığını ve balık ölümlerinin komşu ilçelerden geldiğinin tespit edildiğini söyledi. Özkan, İzmir yolu güzergahında komşu ilçeye kadar sanayi tesisi veya her hangi bir kirletici unsur bulunmadığını, araştırması gerekenlerin araştırmadan kamuoyunu doğru bilgilendirmediğini belirtti. Konunun Karacabey’e zarar verdiğini söyleyen Ali Özkan, “Karacabey tarımda, hayvancılıkta ve tarıma dayalı sanayide marka olmuş bir şehir. Karacabey, uluslararası markalara sahip bir ilçe. Bu tür haberler bölge sanayicimize ve bölge çiftçimize zarar veriyor. Karacabey’in marka değerine zarar veriyor. Konuyu TBMM’nde dile getiren Bursa Milletvekilleri de, Bursa’yla ilgili basına demeç verirken konuyla ilgili önce araştırma yapsın. Karacabey’in markasının kirletilmesine vesile olmasın. Doğru bilgilere sahip olarak bilgi versin. Karacabey’e verilecek bu zararın belki de telafisi olmayacak. Gelsinler Canbalı deresinde balık ölümü olmadığını, Karacabey sınırlarında burada sanayi kuruluşunun olmadığını görsünler. Burada böyle bir hadise yoktur. CHP milletvekilleri, Canbalı deresinde balık ölümleri oluyor diyerek Karacabey’e zarar vermesinler” dedi.
Başkan Ali Özkan konuşmasının devamında, “Geçtiğimiz günlerde de Karacabey’in İnkaya Mahallesi’nde Nilüfer Çayı’ndan kaynaklanan bir haber çıkınca Karacabey’e karşı sistemli bir karalama kampanyası mı var diye düşünmeden edemedim. Bakıldığında Bursa istikametinden Karacabey’e kadar Nilüfer çayını, Uluabat gölünü kirletici bir sanayi kuruluşuna rastlamak mümkün değil. Bunu çevreci derneklere sormak istiyorum. Bu fabrikalar, bu sanayi tesisleri hangi ilçenin sınırındaysa, yapılan bu toplantılar bu ilçede yapılsın. Herkesi bu konuda hassasiyete davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş ise, Karacabey’e gelen milyonlarca ölü balığın çevre ilçelerden geldiğini söyledi. Balık ölümlerinin sebeplerinin Karacabey’de araştırılmamasının gerektiğini belirten Tüydeş, “Susurluk sınırları içerisinde başlayan bu balık ölümleri son olarak Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi köyüne ait köprünün altında meydana geliyor. Karacabey’e milyonlarca balık ölü olarak geliyor. Karacabey’den alınan numunelerden bu yüzden sonuç çıkmıyor. Bu konuda herkese sorumluluk düşüyor. Karacabey bu konuda yara alan bir ilçe” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.