Aman tuzağa düşmeyin!

Aman tuzağa düşmeyin!
Cep telefonları ile yapılan kontör dolandırıcılığı artık sanal alemde. Hackerler, MSN”de yazıştığı kişilere kendini bir yakını gibi anlatarak istedikleri kadar kontör elde ediyor.
Kolay yoldan para kazanmayı meslek haline getiren tokatçılar, cep telefonundan aradıkları bir çok kişiyi tuzağa düşürdü. Telefona çıkanlara, “Siz bu telefonla bayanları rahatsız ediyorsunuz. Bize istediğimiz miktarda kontör gönderin bu meseleyi kapatalım” diyen tokatçılar, bu yöntemle yüzlerce kişiyi dolandırdı.
Ard arda gelen şikayetler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü ise vatandaşları cep telefonlarına mesaj atarak uyardı.
Polisin bu uyarısıyla, cep telefonu sahiplerinden umudu kesen dolandırıcılar şimdi de sanal alemde dolaşmaya başladı. Hackerlar, MSN adreslerine girip iletişim listesindeki kişilerle yazışarak yine çeşitli bahaneler öne sürüp kontör istiyor.
Tuzağa düşenler,tanımadığı bu kişiye istediği kontörü gönderiyor. MSN sahibi, gerçeği daha sonra anladığında ise artık iş işten geçmiş oluyor.
Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Bilişim Suçlar Büro Amirliği”nde görevli polisler, Bursa”nın çeşitli semtlerinden oturan birkaç kişinin bu yolla dolandığını kaydederek, bununla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.
Dolandırıcılığa karşı alınacak önlemler
İnternet dünyasında %100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağı asla unutulmamalı. Bu yüzden MSN kullanıcıları şifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekmektedir.
MSN şifresi, en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler, ayrıca semboller kullanılmalıdır.
MSN adresleri için seçilen gizli soru MSN hırsızlarının cevabını bulamayacağı zor bir soru olmalı ve soruya verilen cevap unutulmamalıdır. Gerekirse soru ve cevap bilgisayar dışında farklı bir ortama kaydedilmelidir.
Kontör şifresi istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşılmalı.
Chat ortamında tanışılan kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz v.s. konularda şahsi bilgilerinizi vermekten sakınınız. .
Mail adreslerinize gelen spam ve trojan içerebilecek şüpheli mailler “en yakın arkadaşınızdan gelmiş olsa bile” kesinlikle açılmamalı ve silinmelidir. Gerekirse maillerin geldiği şahıslar aranarak teyit edilmelidir.
MSN yoluyla gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, e-posta adresi ve şifre ile giriş yapılmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.