AK Parti’de derin kırılmanın ayak sesleri!

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin büyük kongresi Bursa’da büyük hayal kırıklıklarına yol açtı.

Parti kulislerindeki konuşmalardan anladığım kadarıyla salgın koşullarında gerçekleştirilen kongre, beklentileri karşılamadı.

Dahası, teşkilatın “İl Başkanı” olarak görmek istemediği Ayhan Salman’ın partinin en üst karar organı MKYK’ya alınması büyük tepkilere neden oldu.

Onca milletvekili dururken, Faruk Çelik gibi marka bir isim kenarda tutulurken, İnegöl lobisinin kulis faaliyetiyle Salman’ın partinin en üst karar organına alınması şaşkınlık yarattı.

 *** 
AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın listesi geleceğe yönelik bazı ipuçları içeriyor.

Bir, Efkan Ala hariç, diğer Bursa milletvekillerinin tek dönemlik vekil olmaları büyük olasılık… Hatta önümüzdeki dönem Ayhan Salman’ı Bursa Milletvekili olarak görebiliriz.

Bir dönemin kudretli ismi, eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile son günlerde yıldızı parlayan Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in listede olmaması gelecekte olacakların işaret fişeği olarak kabul edilebilir.
 *** 
İki, Ayhan Salman’ın AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu’na girmesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın elini güçlendirdi.

Salman’ın “İl Başkanlığı’ndan” alınması üzerine kolu-kanadı kırılan Başkan Aktaş güçlü bir şekilde sahalara dönmüş oldu.
 *** 
Üç, Ayhan Salman’ın MKYK’ya girmesiyle birlikte Nagip Vardar, Sedat Yalçın, Cemalettin Torun’la kesilen AK Parti il başkanlarının milletvekili olması geleneğine yeniden dönülmesi yolunda ilk adım atıldı.

Önceki yıllarda Şevket Orhan, Mehmet Tunçak, Hayrettin Çakmak milletvekili olmuştu. 2007 yılından bu yana hiçbir il başkanı milletvekili olamamıştı.

GENEL DEĞERLENDİRMELERE GELİNCE!

MYK listesine bakıldığında AK Parti-Recep Tayyip Erdoğan, ne kadar başarısız isim varsa, hepsini listeye alarak yeniden ödüllendirdi.

İstanbul’da çok önde oldukları seçimi kaybeden başkan adayı Binali Yıldırım’a, dönemin İl Başkanı Bayram Şenocak’a, “Hiçbir şey olmadıysa bir şeyler oldu” diyerek seçimin yenilenmesinin önünü açarak, AK Parti’ye tarihi bir hezimet yaşatan Ali İhsan Yavuz’a, Ankara’da Mansur Yavaş’ın karşısında ezilen Mehmet Özhaseki’ye sanki başarılı olmuşlar gibi listede yer verildi.
 **** 
Benzer bir değerlendirme Bursa için de geçerli…

AK Parti-MHP blokunun yüzde 65’in üzerindeki oyunu yüzde 50’ye düşürerek, Mustafa Bozbey’e karşı kılpayı seçimi kazanan Alinur Aktaş-Ayhan Salman ekibi ödüllendirilmiş oldu.
 ****
AK Parti Bursa teşkilatı içinde esas beklenti Faruk Çelik’in bakan olması doğrultusunda…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.