“Beyaz Zehir” sabırları taşırdı!

Kaymakamlığı ve Jandarmayı babalarının çiftliğini koruyan “Bekçi” gibi görenler ateşle oynuyor!
*Şahinköylüler, Karadağ’daki Taş Ocakları, Karayolları ve Köy Hizmetleri’nin tarım arazilerini çoraklaştırdığını, verimin yüzde 80 düştüğünü ileri sürerek, “Kirliliğe Son” eylemi yaptı.
*Dün traktörleriyle Gölecik Seddesi’nde toplanan köylüler, yolların asfaltlanacağı konusunda verilen sözlerin 2.5 yıldır yerine getirilmemesi üzerine, Ova’yı çoraklaştıran Taş Ocakları, Köy Hizmetleri ve Karayolları’nı protesto ederek seslerini duyurmaya çalıştı.
*Köylülerle bir araya gelen Üst Yapı Ltd.Şirketi yetkililerinin tehditkar söylemleri tansiyonu yükseltti. Şirket yetkilileri köylülere, “Kaymakam ve Jandarmayı alır, başınıza dikerim” tehdidinde bulundu.
*Devletin en üst görevlilerini istedikleri gibi kullanabilecekleri mesajını veren şirket yetkilileri, Kaymakam ve Jandarma’yı görünce tavır değiştirdi.
*Olaya el koyan Kaymakam Dursun Balaban ile Garnizon ve Bölük Komutanı J.Yzb.Galip Erbil, Şahinköy’de köylüleri yatıştırmak için saatlerce ter döktü.
*Toz kalkan yolların Temmuz ayı ortalarına kadar asfaltlanacağını söyleyen Kaymakam Balaban, bu süreçte seddenin günde en az 4 kez sulanacağı sözünü verdi.
Karacabey Şahinköy Karadağ’daki Taş Ocakları’nın sulu sistem yerine susuz çalışma yaparak Ova’yı çoraklaştırması üzerine canlarına tak eden köylüler, dün “Kirliliğe Son Eylemi” yaptı.
Karayolları ile Köy Hizmetleri’ne ait araçların kullandığı Gölecik Seddesi’nde traktörleriyle toplanan Şahin Köylüler, sıkıntılarını yüksek sesle dile getirdi.
Köylülerin dahi kullanmadığı Gölecik Seddesi’nden günde 50 tonluk araçlarla geçen yüzün üzerindeki ağır tonajlı kamyonların arkasında bıraktığı toz bulutu isyanettirdi.
Şahinköy’ün yanı sıra Karasu, Taşlık ile ova köylerine kadar uzanan 850 dönüm arazi, toz yığını nedeniyle zehirleniyor ve tarlalardan verim sağlanamıyor. Artan mazot ve gübre gibi maliyetlerin yanında, bir de “Beyaz Zehir” sıkıntısıyla uğraşmak zorunda kalan köylüler, devletin ilgisizliği nedeniyle ateş püskürüyor.
Şahinköy ile Karadağ eteklerinde faaliyet gösteren Taş Ocakları, Karacabey Ovası’nda her geçen gün büyüyen bir tehlike oluşturmaya başladı. 2.5 yıldır seslerini duyurmaya çalışan köylüler, DSİ 12.Şube Müdürü Sait Erbek’in Gölecik Seddesi’ni Taş Ocakları’na peşkeşlediğini ileri sürdü.
Yaşanan sıkıntının önemine değinen Şahinköy Muhtarı Hayri Tosun, “Beyaz Zehir” nedeniyle çiftçilerin perişan olduğunu dile getirdi. Giderek büyüyen soruna bir an önce çare bulunmasını isteyen Tosun, “Köylünün sabredecek gücü kalmadı. İstenmeyen olayların yaşanmasından korkuyoruz” dedi.
Aza Ramazan Düzen, ilgili yerlere, gerekli tüm başvuruları yaptıklarını ancak, bir sonuç alamadıklarından yakındı. Üreticinin yıllardır artan maliyetler nedeniyle zorda olduğuna dikkat çeken Düzen, “Bu yetmezmiş gibi, bir de “Beyaz Zehir”le uğraşmak zorunda kalıyoruz. Taş Ocakları’nı kurmadan önce, sulu sistemle çalışacaklarını ve toz olmasın diye yolları asfaltlayacaklarını söylediler. Ancak, sözlerini yerine getirmediler. Görünen köy kılavuz istemiyor. Ürünlerimizin verimi yüzde 80 düştü. Kaçak çalışan Taş Ocakları’nı istemiyoruz” diye konuştu.
Şahinköy’de besicilikle uğraşan Osman Karademir, geçen yıl Karacabey Orman İşletme Müdürlüğü’nden yer kiralamak istediğini ancak kendisinin dilekçesi bile alınmayıp, verilmeyen bu yerlerin “Torpillilere” 49 yıllığına peşkeş çekildiğine dikkat çekti. Şahinköy’deki Taş Ocakları çevresinde 7 dönüm ceviz eken Talha Yel ise, toz nedeniyle verimin düştüğünü ileri sürerek, Sulh Ceza Mahkmesi’ne açtığı davayı kazandığını belirtti. Yel, ilk olarak 7 bin TL manevi tazminat kazandığını ancak, temyize giden davanın 3 bin 500 TL olarak belirlendiğini kaydetti.
Karadağ yamacında 80 dönüm mısır eken Şahinköylü Nail Güneş, “Beyaz Zehir” nedeniyle mısırların büyümediğini ve bitme noktasına geldiğini kaydetti. Yolların bir an önce asfaltlanmasını ve kaçak çalışan mermer ve Taş Ocakları’nın kapatılmasını isteyen Nail Güneş, durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Dün Şahinköy’de yapılan “Çoraklaşmayı Protesto Eylemi”nde köylülerle bir araya gelen Üst Yapı Ltd. Şirketi yetkilerinin tehditkar söylemleri tansiyonu yükseltti. Yolun açılmasını isteyen şirket yetkilileri, “Kaymakam ve Jandarmayı alır, başınıza dikerim” deyince ortalık bir anda gerginleşti.
Devletin en üst görevlilerini istedikleri gibi kullanabilecekleri mesajını veren şirket yetkilileri, Kaymakam ve Jandarma’yı görünce tavır değiştirdi.
Olay yerine gelen Jandarma ekipleri, eylemin yasal olmadığını belirterek, köylüleri bölgeden uzaklaştırdı. Şahinköy’e gelen Kaymakam Dursun Balaban ile Garnizon Komutanı J.Yzb.Galip Erbil, canları burunlarına gelen köylüleri sakinleştirmek için saatlerce dil döktü.
Yüksek tonajlı kamyonların köylerinden ve Gölecik Seddesi’nden geçmesini istemeyen Şahinköylüler, devletin “Torpillilere” değil de ezilen taraftaki halka yardımcı olmasını istedi.
Temmuz ayı ortalarına kadar yolun asfaltlanacağı sözünü veren Kaymakam Balaban, bu süreç içinde Sedde’nin günde en az 4 kez sulanacağı sözünü verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.