Kira gelirlerini beyan etmeyi unutmayın!

Kira gelirlerini beyan etmeyi unutmayın!
Bursa Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Karacabey Temsilcisi Bülent Fıçıcı, gelirleri sadece kira bedellerinden oluşanların cezalı duruma düşmemesi için 25 Mart tarihine kadar beyanname vermeleri gerektiğini bildirdi.
Fıçıcı, gelirlerini kira bedellerinden sağlayan gayrimenkul sahiplerinin Vergi Dairesine beyanda bulunmaması halinde cezaya çarptırılacağını belirtti. Fıçıcı, “2008 yılında mesken kira gelirlerinin 2.400 TL’lik kısmı vergiden istisnadır. Bu rakamın altında mesken kira geliri olanlar hiç beyanname vermeyecek bu rakamın üzerinde geliri olanlar ise sadece üzerinde kalan kısmı beyan edeceklerdir.
Eksik beyanname verenler ile hiç beyanname vermeyenler ileride ortaya çıkması durumunda 2.400 TL istisnadan yararlanamayacaklardır.
Ayrıca, kira gelirinin yanında ticari, zirai ve mesleki kazancınıda beyan etmek zorunda olanlar, bu istisnadan yararlanamayacaklardır.
İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor ise 19.800 TL’sına kadar hiç beyan edilmeyecek, bu rakamı aşması halinde ise tamamı beyan edilecektir.
Hem mesken hem de işyeri kira geliri elde edenler tarafından ise 19.800 TL’lik istisnanın aşılıp aşılmadığına kira gelirlerinin istisnadan sonra kalan kısmı ile stopaja tabi tutulmuş işyeri kira gelirinin toplanarak bakılması gerekir. İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılmıyor ise 960 TL’sını aşan kira gelirlerinin tamamının beyan edilmesi zorunludur.
1 Kasım 2008 tarihinden itibaren işyeri kira gelirlerinin tamamının, konut kira gelirlerinin ise aylık 500 TL ve üzerinde olanların banka veya posta havalesi ile ödenme zorunluluğu getirildiğinden Maliye tarafından kira gelirleri daha izlenebilir hale gelmiştir.
Gelirleriniz beyanname verme sınırını aşıyorsa Gelir Vergisi beyannamenizi doldurarak doğrudan vergi dairesine gidebileceğiniz gibi bir Serbest Muhasebeci veya SM Mali Müşavire de giderek yardım isteyebilirsiniz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.