2. Çördük Zaferi

2. Çördük Zaferi

Mustafakemalpaşalı Çördüklüler kale gibi dimdik, inat mı inat! Bin yıl öncesinden gelen başkaldırı ruhuyla ölümüne savunuyorlar topraklarını.
Birinci sınıf tarım arazilerinin peşkeşlenmesine hiç bir koşulda göz yummayacaklarını haykırırlarken, yeri-göğü inletiyorlar, dağı-taşı sarsıyorlar… Dost görünen düşmanların kulağına küpe takmayı da ihmal etmiyorlar. Özellikle, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ile İl Genel Meclisi Üyesi Şaban Korkmaz’a “İş takipçileri” göndermesi yaparak sert eleştrilerde bulunuyorlar.
Dün, Çördük Meydanı’nda öylesine büyük, öylesine güzel bir mücadele örneği daha gördük ki, “Bergama Kahramanları” halt etsin.
Çevreci Çördüklüler, kadınıyla-erkeğiyle, yaşlısıyla-genciyle tek yürek, tek ses olmuşlar, sarsılmaz kararlılık içinde köyün etrafına duvar örmüşler: “Burası Çördük, buradan geçit yok” diyorlar…
Çanakkale Savunması’nı, Kurtuluş Savaşı’nı anımsatıyorlar…
Bölünmez bir bütün oluşturmuşlar… Çelik gibi iradeyle ölümüne direneceklerinin mesajlarını veriyorlar.
Çördük Köyü Muhtarı Osman Turan: “Ölürüz de bölünmeyiz. Dağlarımızın, tarım arazilerimizin zehirlenmesine izin vermeyiz. Çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına göz yummayız” derken, cezalandırıldıklarını iddia ediyor.
Komşu köylerin, elektrik direklerinin değiştirildiğini, kanalizasyon sorunlarının çözüldüğünü söyleyen Muhtar, AK Parti’nin Çördük’e 7 yıldır çivi çakmadığına ve kendilerine üvey evlat muamelesi yapıldığına dikkat çekiyor.
İlginç söylemlerini sürdüren Turan, AK Parti Milletvekili Ali Koyuncu ile AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Şaban Korkmaz’ın “Katı Atık Fabrikası”na karşı direndikleri için Çördük’ü arkadan vurduklarını ileri sürüyor.
Dün, ÇED için bir kez daha saldıran “Katı Atıkçılar” yine bozguna uğradılar… Çördük’ün kuşatılamayacağını anlamış olacaklar ki, arkalarına bakmadan giderlerken, özellikle kadınların öfke seli içinde boğuldular.
Büyük bir tepkiyle karşılaşan ÇED’çiler, şaşırdılar, 26 gün sonra ikinci kez “şok” yaşadılar.
Sivil toplumun gücü, istenildiğinde nelerin yapılabileceğini bir kez daha gösterdi.
Bu gücü; Çördük Kalkınma Derneği, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Çeltikçi Belediye Başkanı İzzet Dede, AKP İl Genel Meclis Üyesi Kerim Akça, CHP Bursa eski Milletvekili Mehmet Küçükaşık, AKP eski Milletvekili Şerif Birinç, Karacabey CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve CHP İl Genel Meclis Üyesi İlhan Demiröz, Mustafakemalpaşa eski Belediye Başkanı Hayri Öztetikler, Tema Temsilcisi Necati Özyiğit, Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen, DSP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gürkan Kandir, DSP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Kemal Müezzinoğlu, Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Yurttaş, Nilüfer Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal, MKP Kültür Sanat Derneği Başkanı Kekil Şimşek, Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası Başkanı Hasan Yılmazoğlu, Mustafakemalpaşa Gelişim Derneği Başkanı Burak Ergün, Mustafakemalpaşa Eğitim-Sen Temsilcisi Seyit Ali Geçici, Bursa Doğa-Der Yöneticileri; Caner Gökbayrak, Yusuf Gürsucu, Murat Demir, Aralık Köyü Muhtarı Hüseyin Kahraman, Demireli Köyü Muhtarı İsmet Turan, Üçbeyli Köyü Muhtarı Hasan Turan, Mustafakemalpaşa DP, CHP, MHP, SP İlçe Başkanları; Cüneyt Ok, Gürkan Esen, Levent Burmalı, Mustafa Ünal ve yönetim kurulu üyeleri oluşturdu.
Çevrecilerin tümü önemli ve onurlu bir görev yaptı. Tümüne şapka çıkarıyorum.
Çördük Meydanı’nı dolduranlara selam olsun!
Çördük Meydanı’nda, içimizi ısıtan protesto pankartları arasında, “Bursaspor Teksas Taraftarları, Beşiktaşlı Mustafakemalpaşalılar Derneği, Mustafakemalpaşa CHP Gençlik Kolları, Avcılar Derneği ve Dost Medya”nın da yer almasının umutlarımızı daha da güçlendirdiğini anımsatalım.
Kirlilikten, Ozon tabakasının delinmesi, yerkürenin ısınması ve kanserin giderek artmasıyla başlayan “Tehlike Çanları”na karşı duranları alkışlıyorum.
Havamızı, suyumuzu, topraklarımızı zehirleyerek, doğal dengemizi bozmaya, geleceğimizi karartmaya çalışanlara bir kez daha dersini verenleri içtenlikle kutluyorum.
Son ırmağın kurumasını, son ağacın yok olmasını, son balığın ölmesini beklemeden Çördük’teki direnişi onurlandıranlara saygı duyuyorum.
Çördüklüler, bir kez daha destan yazdılar.
Çördüklüler, “1. Çördük Zaferi”ni 30 Nisan’da yaşarken, “2. Çördük Zaferi”yle, 26 Mayıs’ı tarihe kazıdılar.
NE MUTLU ÇÖRDÜKLÜYÜM DİYEBİLENE.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.