YALANDAN KİM ÖLMÜŞ?

Yalan söylediği için ölen var mı bilmiyorum, ancak söylenilen yalan sebebiyle ölenler, sönen ocaklar çok! Yakın tarihimizde ulusça şahit olmaya devam ediyoruz!..
Yalan söylemek maharet işi, yalan söylemekten daha büyük maharet sürekli yalan söylediğin halde insanları hep inandırabilmek…
2014 yılında Antalya Manavgat’a bir haftalık iş seyahatim oldu. Bir sohbet ortamın yalan üzerine fıkralar anlatılıyordu. Sıra bana geldiğinde siyasilerin söylediği yalanlardan örnekler verdim. Belki iyi etmedim, amma insanları azda olsa düşünmeye sevk ettim. Sıra Hüseyin isimli arkadaşa geldiğinde başladı anlatmaya. O köyde yaşayan bir yalancı varmış, lakabı yalancı Hasanmış, bir gün köyün Muhtarı Bekir Abi; “Hasan emmi esaslı bir yalan söylesene” demiş. Hasan Emmi telaşlı bir şekilde “Git işine Muhtar şimdi yalanın sırası mı? Falan köyde filan ölmüş cenazeye gideceğim” demiş! Öldü denilen kişi Muhtarın akrabasıymış. Muhtar “Hasan Emmi beni de al beraber gidelim” demiş. Hasan Emmi de laf hazır “Ben çoluk çocuk gideceğim arabada yer yok” demiş. Muhtar apar topar cenazenin kalkacağı köye gitmiş. Birde bakmış ki, öldü denilen adam balkonda çay içiyor! Muhtar öfkeyle gerisi geriye dönmüş. Doğru Hasan Emmiye gitmiş, öfkeyle bağırarak “Hasan Emmi böylede yalan olur mu” demiş. Hasan emmi pişkin pişkin gülmüş. “Muhtar benden esaslı yalan istemedin mi sen” demiş!
Hüseyin fıkrayı bitirince söz istedim, yalanın dinimizdeki yerini anlatan peygamberimiz S.A.V.’ in sahabelerle sohbetlerinden birini anlattım; Peygamberimize bir sahabe “Ya Rasulullah Müslüman hırsızlık yapabilir mi” demiş; Peygamberimiz, “Yapar” cevabı vermiş. Bu kez sahabe, “Zina yapar mı” demiş. Peygamberimiz “Evet yapabilir” cevabı vermiş. Aynı sahabe bu kez, “Yalan söyleyebilir mi” demiş. Peygamberimiz bu son soruya büyük bir tepki ve şiddetle “ASLA” cevabı vermiş!
Mesele yalan söylemek değil, maharet sürekli yalan söylediği halde insanları inandırabilmek! Yalnız şunu unutmamak lazım “YALANLA İMAN BİR YERDE OLMAZ!!!”
Siz benim ne dediğimi çok iyi anladınız!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.