Uzman Erbaşlık için başvurular yapıldı

Uzman Erbaşlık için başvurular yapıldı
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2007 yılı uzman erbaş temini kapsamında 12 bin 620 kişi başvuruda bulundu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın internet sitesindeki verilerden yapılan belirlemeye göre, bin 678 başvuru, öğrenim durumunun uygun olmaması, askerlik sevk tarihinden itibaren 3 yıl geçmesi, yaş haddini geçmesi ve doğum tarihinin belirtilmemesi gerekçeleriyle reddedildi.
Kabul edilen başvuruların ise 7 bin 932’sini ”piyade komando” branşı oluştururken, bin 198 kişi ”muharebe telsiz işletmeni”, 838 kişi ”tank şoförü”, 613 kişi ”tank nişancısı”, 361 kişi ise ”hava savunma araç şoförü” branşlarında yazılı sınava girmeye hak kazandı.
Başvurusu kabul edilen adayların 1 Eylül’de girdikleri yazılı sınavın sonuçları, 17 Eylül’de açıklanacak. Adaylar, 12-30 Kasım tarihleri arasındaki ön sağlık, fiziki kabiliyet yeterlilik testinin ardından 3-20 Aralık tarihleri arasında mülakata alınacak. Asil ve yedek adaylar, 28 Aralık’ta duyurulacak.
SOSYAL HAKLAR VE İMKÂNLAR
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa göre, uzman çavuşlar 10’uncu derecenin 1’inci kademesinden, uzman onbaşılar 11’inci derecenin 1’inci kademesinden göreve başlatılıyor ve Emekli Sandığı kapsamına alınıyor. Belirlenen oranlarda lojmanlardan yararlanabilen uzman çavuşlar, askeri hastanelerden kendisi, eşi ve çocuklarının tedavi ve diğer ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayabiliyor. TSK Personel Kanunu esaslarına göre uzman çavuşlara yan ödemeler, Silahlı Kuvvetler tazminatı, aile yardımı ödeneği, doğum yardımı ödeneği, ölüm yardımı ödeneği, yakacak yardımı gibi ilave haklar da tanınıyor. Uzman erbaşlardan uçuş ve paraşüt hizmetlerinde görevlendirilenlere Silahlı Kuvvetler hizmet tazminatına ilave olarak, aylık uçuş ve atlayış tazminatı ödeniyor.
”6 KOMANDO TUGAYI YÜZDE YÜZ PROFESYONEL HALE GETİRİLECEK”
Öte yandan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda bir süre önce düzenlediği basın toplantısında, altı komando tugayının belirli bir plan çerçevesinde tamamen yüzde yüz profesyonel hale getirileceğini belirtmişti.
Komando tugaylarının, yedek subay ile erbaş ve er yerine uzman çavuşlardan oluşacağını bildiren Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetmişti:
”Komando tugaylarında yakın zamanda yedek subay görevlendirmesi olmayacak. Yedek subaylar, iç güvenlik taburlarında görev alacak. Yakın bir zamanda komando tugaylarında erbaş ve er olmayacak. Bunun yerine uzman çavuş olacak. Niye böyle bir düzen aldık? Bizim Mehmetçik, erbaş ve erlerimizin kahramanlığından, fedakârlığından kimsenin en ufak şüphesi yoktur. Peki, bunu niye profesyonel yapıyoruz? Devamlılık sağlamak için… En önemli neden budur. Yoksa ne bizim yedek subaylarımızın ne de erbaş ve erlerimizin kahramanlığından en ufak bir şüphemiz yok. İç güvenlik harekâtında devamlılık fevkalade önemli. Yaptığımız plana göre 2008 Mayısından itibaren bu altı komando tugayında yedek subay görevlendirilmeyecek. 2009 yılının sonuna kadar da altı komando tugayımızda erbaş ve er görevlendirmemiz olmayacak. Tamamen uzman çavuşlarla bu birlikleri teçhiz edeceğiz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.