Üniversiteden köylere destek

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurt-kuran, köylerde ekonomik ve sosyal gelişime katkıda bulunmak, üniversitede üretilen bilgilerin paylaşılmasını sağlamak için bir yıl önce başlattıkları Üni-Köy projesine İnegöl, Karacabey ve Büyükorhan ilçelerine bağlı altı köyün dahil edildiğini belirtti. Üniversitenin ilgili birimlerinden uzmanlarla proje kapsamına alınan köylerin ziyaret edildiğini, kaymakamlarla, milli eğitim ve tarım müdürleriyle birlikte özellikle köy muhtarları ve köy sakinleri ile toplantılar yapıldığını anlatan Yurtkuran, şu ana kadarki çalışmalarla Büyükorhan Danacılar Köyü’nde süt tankı kurulmasının tamamlandığını, İnegöl’e bağlı Gündüzlü ve Büyükorhan’a bağlı Danacılar köyünden 25 lise öğrencisinin üniversite şenliklerine davet edildiğini, Danacılar Köyü’nün okul kitaplığının eksikliklerinin tamamlandığını, köylerde halkın gündelik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik katkıda bulunulduğunu, Uludağ Üniversitesi öğrencileri ile köy gençleri arasında bilgi paylaşımının sağlandığını söyledi.
EKO-TUR PROJESİ
Hazırlanan projeleri İnegöl’e bağlı Gündüzlü, Hilmiye ve Hacıkara köylerinde uygulamak için geldiklerini ifade eden Yurtkuran, “Üç köyün yakınında yer alan ormanlık alanda oluşturulacak doğal botanik parkında endemik ve nadir bitki türleri yetiştirilerek, bu alanın Avrupa ve Türkiye için sürekli bir eğitim merkezi haline getirilmesi, bitki zenginliği olan Gündüzlü, Hilmiye ve Hacıkara köylerinin orman alanında botanik bahçesi ve bitki koridoru oluşturarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması, köylüleri bilinçlendirerek bölgenin ekolojik yapısının korunmaya alınması, bölgedeki Oylat Kaplıcası, Oylat Mağarası ve benzeri turizm potansiyellerini de içerisine alacak şekilde, eko-tur gezi programları için altyapı hazırlanması, bölgeyi ziyarete gelen konukların konaklaması için köylülerin pansiyonculuk konusunda eğitilmesi, doğal besin kaynaklarının yetiştirilmesi ve satılması, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunulması konusunda çalışmaları başlatmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTEYE TEŞEKKÜR
Yurtkuran, bu çalışmalardaki hedeflerinin 30 köye ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.
Kaymakam Durmuş Gençer de, bilginin ve sevginin paylaştıkça çoğaldığını belirterek, “Üniver-sitemizin köylerimizde bilgi paylaşımı örnek bir çalışmadır. Bazı şeyler parayla ölçülemez. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.