TÜKEDER’den ayıplı mal uyarısı

TÜKEDER’den ayıplı mal uyarısı
Tüketici Derneği Başkanı Necati Yentürk, ayıplı mal konusunda bankaların da bazen sorumlu olduğunu söyledi. Yentürk, 4077 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun’dan bahsederek, “Kanunun 4/a maddesinin 3. fıkrasında, ‘İmalatçı, üretici satıcı, bayii, acente, ithalatçı ve kredi veren ayıplı maldan bütünüyle sorumludur. Satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz’ deniliyor. Yargıtay 13.Hukuk Dairesi, banka kredisi ile alınan bir araç ayıplı çıktığı için; tüketicinin ödediği bedelin bankadan da alınabileceğine karar vermiştir. Bir bankanın krediyi, belirli marka mal ya da belirli bir satıcıdan alınması şartıyla vermesi durumunda, satılan malın zamanında teslim edilmemesi halinde banka tüketiciye karşı sorumludur.
Banka tüketiciye belirli bir malı alma şartı ile kredi veriyorsa, malın ayıplı çıkması durumunda banka da tüketiciye karşı sorumludur” dedi.
Yentürk, “Tüketici Kanunu’na göre, satım alınan bir malın ayıplı çıkması durumunda tüketici satıcıya başvurarak bu malın aynısıyla değiştirilmesini, ayıbından ötürü fiyatının indirilmesini, ücretsiz olarak tamir edilmesini ya da ödediği bedelin iade edilmesini isteyebilir. Tüketici bu dört haktan herhangi birini seçebilir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.