TOSYÖV Başkanı ortak çalışma

TOSYÖV Başkanı ortak çalışma çağrısı yaptı.
Matlı: Tarım ve hayvancılığın başkentine uygun yatırımları bekliyoruz!
Karacabey Ticaret vc Sanayi Odası’nda konuşan TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Habil Duran, ortak çalışma önerisi yaptı.
Duran, yöresinin kalkınmasına katkılar sağlayan KTSO’nun bölgede önemli markalar oluşturduğunu belirterek, Karacabeyli sanayicilerle, TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği’nin istihdamı artırmaya yönelik ortak çalışması gerektiğini söyledi.
Duran, “TOSYÖV Bursa Derneği’nde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi ve meclisinde yer alan üyelerimiz var.
Karacabey Sanayicisinin de isteği olan Sanayi Bölgesi oluşturulması konusunda birlikte olumlu çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Günümüzde organik tarım ürünlerine, özellikle ekonomik yapısı güçlü olan ülkelerden büyük talep var. Karacabey’in verimli toprakları düşünüldüğünde sanayide girdi sağlayan organik tarıma yönelmenin daha fazla katma değer yaratacağı açıktır. Bursa’nın ihracat potansiyeli kullanılarak bu ürünler dışarıya satılabilir. TOSYÖV bu alandaki araştırmaları KTSO ile paylaşabilir. Karacabey’in tarım potansiyelinin tartışılamayacak düzeyde ilerlediğini görüyoruz. Bursa için çeşitli tanımlar yapıldı. Tarım, sanayi, turizm, otomotiv ve tekstil şehri gibi ünvanlarla anıldı ancak Bursa gerçek kimliğini bir türlü bulamadı. Bursa’da tren, hava, deniz ve fiziki yapısı yeterli kara yolu ulaşımı yok. Sanayici gerçek anlamda ürettiğini taşımakta zorluk çekiyor. Kurşunlu’da yapılacak tersane projesini dernek olarak desteklemekteyiz.
Dünyada üretilemeyen tek şey topraktır. Karacabey Ovası’nın verimli toprakları bu bölge için bir şanstır. Sanayi küresel rekabet yüzünden eski karlılığını yitirmektedir. Tüm dünyada tarıma dayalı sanayi yükselişe geçmiştir. Karacabey sanayicisinin bu alanda ilerlemesi hem çevresel faktörler, hem de tarımsal üretim açısından çok önemlidir. Alternatif arayan sanayilerin bu alana yönlendirilmesi için KTSO ile ortak çalışma içine girmek istiyoruz. TOSYÖV Bursa Derneği bölgede projeler üretmek ve her türlü bilgiyi KTSO üyeleriyle paylaşmaya açıktır” diye konuştu.
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı ise; “Türkiye sanayisinin en büyük eksikliği plansızlıktır. KOBİ’ler bu sorundan oldukça etkileniyor. Tarımda da aynı sıkıntıyı yaşamaktayız. Yıllardır tarımı planlı ve programlı bir sistem içine oturtamadık. Bundan en çok çiftçi etkilenmekte. Bilinçli gübreleme, sulama ve ilaçlama yapmamız gerekiyor. Bunu tam olarak oturtmuş değiliz. Topraklarımız her geçen gün bu faktörlerden etkilenerek hastalaşıyor. Geçmişte organik tarım ile ilgili projeler üzerinde çalıştık fakat bunun uygulanması ekonomik ve sosyal açıdan çok zor. Bu yıl yaşadığımız kuraklık gösterdi ki bölge olarak su fakiri haline gelmişiz. Tarladaki bir çok ürün kuraklık nedeniyle kurudu.
TİGEM arazileri üzerinde Organize Sanayi Bölgesi için çalışmamız oldu. Mustafakemalpaşa ile ortaklaşa düşündüğümüz proje gerçekleşmedi. Sonunda Mustafakemalpaşa’da Organize Sanayi Bölgesi oluşturuldu, ancak çalıştırılamıyor. Bursa’nın durumu ortada. Yanlış sanayi yerleşimi şehrin önemli bir bölümünü varoş haline getirdi. Açıkçası sanayileşen varoşun parçası olmaktansa, tarımsal sanayinin var olduğu yaşanabilir ve insanımızın tarımsal sanayiye entegre olduğu bir Karacabey istiyoruz. Burada tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi oluşturma çabası içine girdik. Bursa’nın bir kimliği olmadığını söylediniz. Oysa Karacabey’in kimliği var. Biz tarım kentiyiz. Merkezimiz Bursa ancak Güney Marmara’nın tarımsal yapısı içinde Karacabey’den, Çanakkale’ye kadar uzanan bir tarım bölgesi içinde bulunuyoruz. Bu bölgede oluşturduğumuz yapı ile ortak hareket ederek sorunların çözümünde iş birliği içindeyiz. Hayvancılığın ve tarımın ileri bir seviyede yapıldığı bölgemizde diğer sanayi kollarının uyumlu olacağına inanmıyorum. Tigem’in 20 bin dönüm arazisi üzerinde kurulacak Organize Tarım Sanayi Bölgesi gerektiği gibi kullanılmazsa tarım ve hayvancılığımız için tehlike oluşturur. Karacabey’in turizm açısından önemli bir merkezi olan Yeniköy’e yapılacak tersaneler, sonunda doğru uygulama yapılmadığı zaman bölge asbestten geçilmez. Bölge şu anda bunu düşünecek durumda değil. Çimento fabrikası kurma uğraşı bölge halkını oldukça rahatsız etti. Tarımsal varlığın korunması için bu tür sanayileşmenin açıkçası karşısındayız. Biz bilgiye hiçbir zaman kapımızı kapatmadık. Kapımız herkese açıktır. Bölgemizde tarıma dayalı sanayileşme istiyoruz. KTSO, Karacabey’i tarım ve hayvancılığın başkenti yapmak için çaba harcarken, bu konuda gelen yatırımcılara her zaman destek veririz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.