TEMA’dan tarihi çağrı; “Orman katliamına dur deyin!”

TEMA’dan tarihi çağrı; “Orman katliamına dur deyin!”
AKP iktidarının, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği 2B orman arazilerinin satışı ile ilgili yasayı tekrar gündeme getirmesi, ulusal çevre örgütlerinin büyük tepkisine neden oldu.
Ülkemizde orman yağması hız kesmiyor. 2003 yılında AKP iktidarınca gündeme getirilen ve vasfını yitirmiş orman arazilerinin satışını öngören yasa için hükümet tekrar harekete geçiyor.
Kamuoyunda 2B orman arazilerinin satışı olarak bilinen yasa bir süre önce Türk kamuoyunun büyük tepkisini çekmiş ve ‘kaçak yapılaşmayı büyük oranda arttırır’ gerekçesiyle dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto ile engellenmişti.
AKP iktidarı ise bu arazilerin satış kapsamını daha da genişleterek konuyu tekrar gündeme getirdi ve kaçak yapılaşmayı meşrulaştırmak için düğmeye bastı.
Satılacak olan orman arazilerinden 25 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlayan AKP iktidarı söz konusu 2B orman arazilerinin satışını hızlandırmak için harekete geçti.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bu konuda teknik çalışmaları başlatırken, Türk kamuoyunun bu konudaki tepkisi çığ gibi büyüyor.
Başta TEMA olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşu orman arazilerinin satılıp, kaçak yapılaşma ve çevre katliamına dur demek için “Bir İmzaya Karşı Bir Milyon İmza Kampanyası’nı başlattı.
TEMA Karacabey Temsilcisi Naci Güncü yaptığı açıklamada; TEMA’nın bu konuda ulusal bir platform kurarak imza kampanyası başlattığını belirtti. Güncü, “Bir kişinin imzasıyla ormanlarımız talan ediliyorsa, biz de Türkiye genelinde 1 milyon imza karşılığında ormanlarımızın talan edilmesine hayır diyeceğiz.” diyerek, vatandaşları ormanlarımıza sahip çıkmaya davet ediyor.
Güncü, “Hepimizin geleceğini etkileyen orman doğal varlığımızın tehlikede olduğunu görüyor ve bunun önlenmesinde bizlerin kararına da ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle TEMA vakfı olarak Türkiye genelinde görev yapan 555 temsilcimiz ile gönüllü sorumlumuz ve 326 bini aşkın gönüllümüz ile “Ormanlar milletindir sattırmayız” sloganıyla başlattığımız imza kampanyasını duyuruyoruz. Nefes almamızı sağlayan, topraklarımızı, suyumuzu koruyan, binlerce canlının yaşam kaynağı ve yuvası olan ormanlarımız satılık değildir. İmza kampanyamıza siz de katılın, ormanlarımız hep orman kalsın”dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.