Tarım mühendisleri ve işçileri devletten iş bekliyor

Tarımda iş görme kabiliyetini yükseltmek, tarım sektöründe hizmet kalite ve istikrarı sağlamak amacıyla Türkiye’nin değişik tarım işletmesinde 3 aylık bir eğitim gören 4 bin 102 tarım iççisi ve 62 ziraat mühendisi, devletten iş bekliyor.
Tarımda işgücü yetiştirmek için Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (SYDGM), Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) işbirliğiyle Sertifikalı Tarım İşçileri Projesi (SETİP) geliştirildi. Proje kapsamında tarım işçileri, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlere yönelik TİGEM’lere bağlı tarım işletmelerinde, kursi-yerlere sulama, traktör sürücülüğü, traktör ba-kımı, tohum hazırlama, tahmil tahliye, selektör bakımı ile hayvancılık bakım besleme ve vete-rinerlik gibi alanlarda eğitim verildi.
Verilen eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olanlara eğitim gördükleri alanlarda sertifikaları verildi. “Projeye göre sertifikalı işçi ve mühendisler, ‘hizmet alımı’ yoluyla TİGEM işletmelerinde çalıştırılacaktı” diyen Ziraat Mühendisi İsmet Toprak, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in kursu ziyaret ederek kurs bitiminde tüm kursiyerlerin işe yerleşeceği sözünü verdiğini söyledi. Toprak, ancak bugüne kadar bu mühendislerin işe yerleştirilemediğini kaydederek, “3 ay boş yere kurs gördük. Bakan Eker, bizim mağduriyetimi görerek bizleri bir işe yerleştirsin” dedi.
Bursa Karacabey Tarım İşletmesi’nde düzenlenen 3 aylık kursu başarıyla tamamladıktan sonra çeşitli tarım işletmelerine girip çalıştığını söyleyen Ziraat Mühendisi Sedat Ulaş da, “Tarım işletmelerinde ihaleleri alan taşeron firmalar ya paralarımızı ödemedi ya da sigortalarımızı yatırmadı. Devlet bizleri taşeron firmalara teslim edip, bizleri ne aradı ne de sordu. Tarım işletmelerinde mühendisten çok işçi statüsünde çalıştık. Yatacak yerimiz olmadı. Mühendis muamelesi görmedik.Devlet yaptığı projelerin takipçiliğini ve denetimini yapamıyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.