Suyuak: Bisiklet sürücülerini uyardı

Havaların ısınmasıyla birlikte tra-fikte seyreden bisiklet sayısında artış olduğu-nu belirten Karacabey Emniyet Müdürü Varkın Suyuak, bisikletin sadece bir spor aracı değil, aynı zamanda şehir içinde kullanılacak bir taşıma aracı olduğu-nu söyledi.Emniyet Müdürü Varkın Suyuak, Türkiye’de bisiklet kullanımı ve yolları konusunda son yıllarda olumlu adımlar atıldığını ifade ederek, “Her şeye rağmen ülkemizde, araç trafiği içinde bisiklet kullanmak hala oldukça tehlikeli. Dolayısıyla nelere dikkat edileceğini iyi bilmek gerek. Göze çarpın, görünür olun. Araba kullanıcıları fark etsin. Bunun için turuncu gibi canlı renkler giyinin. Gece ise beyaz giyinin, bisikletinizin önünde ve arkasında mutlaka ışık ve reflektörler bulundurun” dedi.
Bisiklet ve motosiklet sürücülerinin anayolda seyrederken aniden yola çıkmamaları ve geçiş hakkına riayet etmelerini isteyen Suyuak,”Tehlikelere karşı hazırlıklı olun, çıkabilecek problemlere karşı kendinizi önceden koruyun. Kendinize güvendiğinizi gösterin. Motorlu araç sürücüleri davranışlarınızı tahmin edebilecek şekilde bisiklet sürün. Böylece sürücüler davranışlarınızı daha hızlı biçimde algılayabilirler ve yolu sizinle paylaşırken rahatsızlık hissetmezler. Trafik tıkalı ise ve yavaş ilerliyorsa arabaların kullandığı şeritten gidin. Yolun kenarına paralel biçimde park edilmiş arabaların kapıları aniden açılabilir. Arkanızdaki araç geçmesine izin için korna çalsa da park halindeki araçlarla aranızdaki mesafeyi hep koruyun. Sağa yanaşmanız için uygun bir fırsat nasılsa çıkacaktır, acele etmeyin. Kırmızı ışıkta arabaları sağdan geçmeyin. Her iki yönden açılan kapılara çarpabilirsiniz. Bu davranış sürücüleri de rahatsız eder, çünkü ışık değiştikten sonra sizi tekrar geçmeleri gerekecektir. Işıklarda durduğunuzda yolun kullandığınız kısmının tam ortasında durun. Bu şekilde sürücülerin sizi sıkıştırmalarını önleyebilirsiniz. Işık değiştiğinde öncelikle ortalama hızınıza ulaşın, daha sonra sağa yanaşarak sürücülerin sizi geçmesine izin verin. Yol kenarında paralel park edilmiş arabaların yanında geçerken düz bir çizgiyi izleyin. Boşluklara girip çıkmayın. Sürücüler aniden trafiğin aktığı bölüme geçmenize hazır olmayabilirler. Siz düz giderken kavşakta aniden önünüzde sola dönebilirler. Dur işaretine uymayarak aniden önünüze çıkabilirler. Sizi geçtikten sonra aniden sağa dönerek önünüze çıkabilirler.” Bisiklet sürücülerinden ani dönüş yapmamalarını isteyen ve dönüşlerde şerit değişikliklerinde ve durmak istediklerinde vücutlarıyla işaret vermeleri gerektiğini söyleyen Suyuak, “Sağa dönüşlerde sağ kolunuzla, sola dönüşlerde sol kolunuzla sinyal verin. Fren yapacağınız zaman sağ kolunuzu avuç içiniz arkaya dönük olacak şekilde hafifçe kaldırın. Park halindeki araçların aynalarına dikkat edin. Böylece aniden önünüze çıkabilecek araçlara ve açılan kapıları önceden fark edebilirsiniz. Arabaların arasından çıkan yayaları da görebilirsiniz. Tüm ara yolları gözlerinizle tarayın. Arabalara, çocuklara, hayvanlara dikkat edin. Kalabalık bölgelerde doğabilecek tehlikeleri öngörmeye çalışın. Yollarda duran arabaların ön tekerleklerine dikkat edin. Öne doğru hareket edip etmediklerini en iyi bu şekilde fark edebilirisiniz. Size doğru hareket edip etmediklerini en iyi bu şekilde fark edebilirsiniz. Size doğru hareket ettiklerini gördüğünüzde fren yapmaya ve bağırmaya hazırlıklı olun. Trafikte düdük, korna ya da zil kullanmayı unutun. Gerekli durumlarda kullanmanız çok uzun sürebilir ve duyulmayabilir. En iyisi bağırın, bağırırken ellerinizi kullanmanız gerekmez ve hemen dikkat çekersiniz” diye konuştu.
Suyuak, çocukların bahçe, park ya da trafiğe kapalı alanlarda bisiklet kullanmalarını, mahalle aralarında seyreden tüp, çöp ve benzeri kamyon, kamyonet sürücülerinin geri manevralarına çok dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.