Sütaş ve Matlı zirvede

Sütaş ve Matlı zirvede
*BTSO araştırmasında Sütaş ve Matlı Yem A.Ş. Bursa’da ilk iki yüz elli firma arasında yer alarak Karacabey’in markalaşmasındaki öncülüklerini sürdürdü.
*BTSO’nun araştırmasında Sütaş ilk 10 girerek sektöründeki firmalar arasında liderliğini korudu. Sütaş; Özdilek, Bursa Gaz, Zorlu Enerji Üretim ve Karsan Otomotiv şirketlerini geride bırakarak 10. oldu. Matlı yem ise Penguen Gıda, Eker Süt ve Erbak Uludağ Meşrubat şirketlerinin önünde yer alarak 61. sıraya yerleşme başarısı gösterdi. Karacabey’de de faaliyet gösteren Bursa Beton A.Ş. dikkat çekici bir yükselme göstererek 25. sırada yer aldı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) cirolarına göre 250 büyük firma araştırmasının neticeleri açıklandı. İlk üç büyük firma arasında otomotiv sanayinin yer alması dikkat çekti.
BTSO Başkanı Celal Sönmez, her iki kişiden birisinin AK Parti hükümetini desteklemesi sebebiyle artık şikayet değil, olumlu gelişmeleri konuşma kararı aldıklarını belirterek, “Dünyada dalgalanmalar oluyor, Türkiye etkileniyor. Ancak her şey tekrar düzeliyor. Merkez Bankası’nın aldığı olumlu kararlarla duruluyoruz. Cari açığımızın fazla olması dış dalgalanmalara karşı çok daha hassas kırılgan olduğumuzu gösteriyor. Bu açık azaldıkça kırılganlığımız azalacak. Buna rağmen yaptığımız Bursa’nın ilk 250 firması araştırmasında güzel neticeler görüyoruz. Yapılan araştırmalar 10 yılda nerelerden nereye geldiğimizi görme imkanına kavuşacağız. Sonuçlar kötü geçen bir önceki yıldan sonra 2006’ının toparlanma yılı olduğunu göstermektedir. 2006 da cirolar, üretimden satışlar, düşük kura rağmen ihracat ve istihdam arttı. Sıralama 2006 da yaptıkları net cirolar esas alınarak yapıldı. İlk 250’deki firmalardan 229’u BTSO’ya 21’i de ilçelerdeki odalarımıza kayıtlıdır. Yapılan çalışmada 2006 yılı değerleriyle 250 firmanın net ciroları toplamı 27.3 milyar ytl ye gelerek bir önceki yıla göre yüzde 26.2 artış gösterdi. Üretimden satışlar 20.6 milyar YTL’ye gelerek bir önceki yıla göre yüzde 26.1 yükseldi. Vergi öncesi dönem karları toplamı da 1 milyar YTL olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre yüzde 37.4 arttı. İhracatta yüzde 25’lik çalışan sayısında da yüzde 8.8’lik iyileşme dikkat çekiyor” dedi.
Hazırlanan verilere göre 10 yılda Bursa üretiminde büyük değişim gerçekleştiğine işaret eden Sönmez, “Ticaret ve sanayi hayatında önemli bir değişim süreci başladı. Bu süreç devam ediyor. Gelecek 10 yılı ve ilerisini daha iyi görebilmek için bu verilerin ortaya koyduğu fotoğrafa iyi bakmak gerekiyor. Teknolojinin gelişmesiyle ekonomik anlamda sınırlar kalktı. Dünyada büyük küçük ayrımı yapmadan bütün firmalar kendilerine yer bulmak için değişmeliler. Bütün sanayicilerimizi iş dünyamızı rakamları iyi incelemeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa’nın ilk 10 firması ise YTL cirolarına göre şu şekilde sıralandı:
1- Oyak Renault Otomobil Fabrikaları 4 milyar, 2- Tofaş Türk Otomobil Fabrikası 3.1 milyar, 3- Bosch Sanayi ve Ticaret 1.1 milyar, 4- Borçelik 935 milyon, 5- Uludağ Elektrik 886 milyon, 6-Yeşim Satış Mağazaları 712 milyon, 7- Korteks Mensucat 625 milyon, 8- Türk Prysmian Kablo 488 milyon, 9- Componenta Döktaş Döküm 420 milyon, 10- Sütaş 387 milyon
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.