“Sözleşmeli Tarım” kurallarını çiğnemeyin!

“Sözleşmeli Tarım” kurallarını çiğnemeyin!
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, “Sözleşmeli Tarım” ve global kriz konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Oda yönetim kurulu üyeleri; Ahmet Kırmızı ve Sefer Pullu ile konuyu değerlendiren Başkan Nuri Karaca, 26.04.2008 tarih ve 26858 sayılı yönetmelik gereği “Sözleşmeli Tarım”ın Resmi Gazete’de yayınlandığını duyurdu.
Bundan sonraki sürecin önemli olduğunu vurgulayan Karaca, özellikle alıcı firmaların yönetmelikte belirtilen kurallara uymalarını istedi. Çalışma barışının sağlaması yönünde her iki tarafında da mağdur edilmemesi gerektiğini belirten Karaca, “2009 yılı için yapılacak sözleşmelerde, alıcı firmaların tebliğ hükümlerine uymalarını bekliyoruz. Artık tek taraflı sözleşme devri kapandı. Bu yönetmelik ile üreticinin de hakları korunmuş olacak. Yapılan sözleşmelerin bir nüshasının çiftçilere de verilmesi önemli bir güvence olacak. Bu kurallara uyulmadığı takdirde, tek taraflı sözleşme yapan firmaları Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bildireceğiz” dedi.
“Tarım sektöründe acil önlemlerin alınması gerek”
 Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, dünyayı önemli ölçüde etkileyen global krizin Türkiye’yi de etkilediğini ve kurtuluşun tarım sektöründe olduğuna dikkat çekti. IMF’nin önceki yıllarda Türkiye’deki tarımın küçültülmesi yönünde yaptığı açıklamalarına değinen Karaca, “Ancak şu anda IMF, önceki yılların aksine Türkiye’deki tarım sektörüne önem verilmesini istiyor. Hükümet bu konuyu ciddiye almalıdır. Biz tarım ülkesiyiz. Bu nedenle de ülkedeki çiftçinin ve üreticinin yüzü gülmezse kimsenin gülmez. Hükümetin kriz politikaları yok. Acil önlemlerin alınması gerekiyor. Yoksa çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.
 Karaca, tarım sektöründeki 3 önemli kanayan yaraya acil çözümler getirilmesi için hükümeti uyardı. İlk olarak gübre desteklemelerinin arttırılarak verilmesi gerektiğini belirten Karaca sözlerini şöyle sürdürdü; “Mısır ve diğer tarım ithalatının sağlamlaştırılarak gümrük vergilerinin yükseltilmesi gerekiyor. Ayrıca, mazot ve gübrede ÖTV ve KDV’nin sıfıra indirilmesini istiyoruz. Bu üç konuda acil önlemler alınmazsa şu anda İzlanda ve Macaristan gibi birçok ülkenin durumuna düşeceğiz. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Karacabey’de iflasın eşiğine gelecek. Hükümetten, üreticileri ciddiye almalarını bekliyoruz.”
 Karaca son olarak da, mısır gümrük vergilerinin yüzde 30’lardan yüzde 130’lara çıkartılmasını sevindirici bir gelişme olarak nitelendirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.