Şeftali üreticisi kan ağlıyor

Şeftali üreticisi kan ağlıyor
Son yıllarda mevsim koşullarının değişmesi şeftali üreticilerini zor durumda bıraktı. Şeftali üretiminin azalmasıyla birlikte ihracat durma noktasına geldi. Şeftali üreticileri bu yıl beklenen verimin gerçekleşmediğini belirtti.
Her yıl şeftali ağaçlarında verim kaybı yaşandığını söyleyen şeftali üreticisi Recep Çolpan, üretimin tamamen durmasından endişe ettiklerini ifade etti.
Çolpan, “Küresel ısınma nedeniyle mevsim koşullarında bir değişim söz konusu oldu. Erken çiçek açan şeftali ağaçlarının hiçbirinde şu anda şeftali yok. Gelir kaynaklarımızı tamamen bu bahçeler oluşturuyor. Böyle devam etmesi durumunda şeftali artık bir kazanç kaynağı olmaktan çıkacaktır ve bu da üreticiyi başka kazanç kaynakları bulmaya itecektir. Küresel ısınmayla birlikte kuraklık yaşanıyor.
Tabii ki buna herhangi bir önlem almak mümkün değil. Açılan sondajlarla bahçelerimizi ihtiyaç olduğu müddetçe sulamaya çalışıyoruz. Ancak bu yıl, kış sonunda ağaçların çiçek açması ve sonradan bu çiçeklerin soğuktan etkilenmesiyle çoğu ağaç meyve vermedi. İhracatımız tamamen durmuş bir durumda. Şeftaliyi sadece iç pazar da satma olanağı bulabiliyoruz. Bu da bizim açımızdan iyi olmayan sonuçlar doğuruyor. Üreticiler çok kötü bir yıl geçiriyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.