Sağlıklı kuşak için: ÇPGD
Sağlıklı kuşak için: ÇPGD
Karacabeyli sağlıkçılar, Bursa’da bir hafta süren “Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı Eğitim Semineri”ni başarıyla tamamladı.
Bilgilerini Karacabey’de görev yapan sağlıkçılara aktarmaya başlayan, Dr. Cem Sırrı Önen, Ebe Nadiye Altuntaş, Dr. Tuncay Çeltik, Ebe Sema Erdem ile Dr. Nihal İldeş, Dr. Suna Kılıç, Dr. Nuri Berken ve Dr. Tülin Kimya önceki gün Hüseyin Yenişar Sağlık ve Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Şubesi görevlileri, 10 yıl önce başlayan, 3 yıl önce tüm Türkiye’de yaygınlaşan ve şu an 31 İl’de programına devam edilen ÇPGD’ye en çok Bursa İli’nin sahiplendiğini belirtti.
Çocuk Gelişimi Uzmanı Dr. Nihal İldeş, “Gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuk hızla gelişmektedir. Bu dönem insan sağlığı açısından en kritik dönemdir. Hem ruhsal sağlığın hem de bedensel sağlığın temelleri bu dönemde atılır. Çocuklar, düşünme ve konuşma yeteneklerini; kendine güveni, sorun çözme becerilerini ve başkalarıyla uyumlu olabilme kapasitelerini 0-6 yaş arasında geliştirirler. Bu dönemde yeterli destekleri alamayan, sorunlar yaşayan çocukların ileride ki yaşantılarında ruhsal ve bedensel hastalıklara yakalanma riski çok artar. Ergenlik ve yetişkinlikteki suçluluğun ve antisosyal kişilik yapısının nedenleri de genellikle bu gelişme döneminde yaşanan sorunlarda yatar. Gebelik ve 0-6 yaşta çocuğun psiko-sosyal gelişiminin desteklenmesi, hem bireyin ruhsal-bedensel-sosyal olarak sağlıklı bir ömür sürmesi, hem de toplumun sağlığı açısından çok önemlidir. Bu bakış açısı ile temel sağlık hizmetleri yoluyla “Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme”(ÇPGD) programı yapılmıştır” şeklinde konuştu.
ÇPGD programının çocukların gelişimine çok önemli katkılar sağlayacağını belirten Karacabey Sağlık Grup Başkanı Dr. M.Kutsal Altıntaş, “0-6 yaş döneminde, bireylerin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasiteli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve suçluluğu azaltmak, sosyoekonomik eşitsizlikleri en alt düzeylere indirmek için toplum öncelikle, beynin hızlı gelişim döneminin önemini fark etmeli ve bu dönemde çocukların gelişimi desteklenmelidir” dedi.