Ramazan öncesi gıda denetimi

Candan, ramazan öncesi gıda denetimi istiyor
Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde, bazı fırsatçıların vatandaşın sofrasına göz dikmesinden dolayı yine gıda fiyatlarının zamlanmasına tepki gösteren Karacabey Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Recep Candan, bu süreçte gıda denetim mekanizmalarının daha etkin çalışması gerektiğini belirtti.
Her şeyin kirlendiği bir ortamda gıda sorununun sağlık açısından tehlikeli boyutlara geldiğine işaret eden Candan, vatandaşları gıda alırken çok dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Candan “Kesinlikle üzerinde son kullanma tarihi, imal tarihi ve gıda sertifikasının tarih ve numarası bulunmayan ve tabakta olmayan naylon torba içindeki parçalanmış tavuk etlerini almayın.
Bütün tavuk almayı tercih edin. Şunu unutmayın ki en çabuk bozulan beyaz et, tavuk etidir. Üzerinde marka kaydı bulunmayan ve ürünün içeriğini yazmayan sucuk gibi et mamüllerinin kesinlikle almayın. Son kullanma ve imal tarihlerine bakmayı ihmal etmeyin. Köşe başlarında üç tekerlekli arabada ve taşıt bagajlarında satılan tatlılardan kesinlikle almayın. Bildiğimiz şekerlerin mühim bir kısmı mısırdan elde ediliyor. Şeker pancarından elde edilen şeker çok az. Nişasta ve bebek mamalarına dikkat edin, çocukların çok sevdiği mısır cipslerinden asla yedirmeyin. Bilmediğimiz marka ayçiçek ve mısırözü gibi sıvı yağları almayın. Doğu ve güneydoğu ülkelerinden ithal edilen başka amaçlı palmiye yağları ile karıştırılıp piyasaya sürülüyor. Palmiye yağı tamamen kansorejen olup başka amaçla ithal edilip rengi beyaza kaçar bir renkte olup kullanılmamalıdır. Bu yağ türü 5 ay önce görülmüş ve emniyete bildirilmiştir. TMO tarafından ithal edilen GDO’lu ürünler yurdumuza 300 bin ton olarak girmiş olup yem sanayiine aktarılmıştır. Bir kısmı da içit yan sanayi olan şerbet gibi ürünlerin yapımına kaydırılmıştır. Açıkta satılan süt ve süt mamülleri 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yasaklanmıştır. Ancak şehrimizde hala bu ürünler pazarlarda ve sokak aralarında satılmaktadır. Bakkal önlerinde plastik bidonlarda satılan sütte bu durumun önüne Tarım Müdürlüğü tarafından geçileceğine inanıyoruz. Ülkemizde de ekilen ve soya bitkisinden elde edilen yağlar ve yine soya bitkisinden elde edilen kıyma GDO’ludur. Hala sokaklarımızda macun, pamuk helva, lahmacun gibi ürünler satılmakta olup belediyemiz zabıtalarının yanlarından geçen bu satıcıları zabıtalarımız görmemekte, hiçbir müdahalede bulunmamaktadır. Bu durumu bilhassa Belediye’nin dikkatlerine arz ederiz. Siyah poşetleri kesinlikle kullanmayın ve içine gıda maddesi koymayın” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.