Piknik alanlarına giden vatandaşları uyardı

Türkiye’de kene mevsiminin başlamasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığından kaynaklanan ölümlerde de artış yaşanması vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu. Karacabey Sağlık Grup Başkanı Dr. M. Kutsal Altıntaş, kene ısırması durumunda en yakın sağlık merkezinden destek alınmasını istedi.
    Özellikle piknik alanlarında vatandaşların daha dikkatli olmasını isteyen Altıntaş, “Keneler hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler, bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilir. Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi 1-3 gündür. Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, kol ve bacaklarda şiddetli ağrı, kusma ve ishal bu hastalığın belirtileridir. Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeniyle olmaktadır. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınmalıdır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli, patlatılmamalıdır. Üzerlerine alkol, gaz yağı gibi kimyasal maddeler dökülmemelidir. Bu kimyasal maddeler kenelerin kusmasına neden olur ve böylelikle kusmuktaki virüsler kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilir.” Dedi.
    Sağlık Grup Başkanı Dr. M. Kutsal Altıntaş, kene ısırığından kaynaklanan hastalık nedeniyle ülkemizde ölümlerin her geçen yıl arttığını söyledi. 2004 yılında 13 kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirten Altıntaş, bu rakamın 2007’de ise 33 olduğuna işaret ederek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.