Para

Para; devlet tarafından bastırılan, üzerinde değeri yazılan maden veya kağıt.
            Günümüz dünyasında parasız hiçbir iş olmuyor, hiçbir iş görülmüyor. Parasız bir insanı düşünelim; bu insan, parası olmadığı için hiçbir ihtiyacını gideremez, toplum içine çıkamaz…
            Günümüzde çalışanların, emeklilerin, esnafın, köylünün eline geçen para her geçen gün azalmaktadır. Parasızlığa bağlı olarak da; insanlar en temel ihtiyaçlarını giderememektedir.
            Basından okuduğumuza göre; devlet ve vakıf üniversitelerinde binlerce boşluk var. Bu boşluğun ailelerin parasızlıktan çocuklarına tercih yaptırmadıklarından  kaynaklandığı söylenmektedir.
            Günümüzde üniversitede okuyan bir öğrencinin aylık masrafı, askeri 700-800 TL’dir. Aylık geliri 700-800 TL. olan bir emeklinin veya çalışanın başka yerden bir geliri yoksa, bu gideri karşılaması imkansızdır.
            Ben de bir emekliyim. İki kızımı üniversitede okuttum. Biri mühendis, bir öğretmen oldu. Her ikisi de evli. Hem kendileri, hem eşleri çalışıyor. Ben kızlarımı üniversitede okuturken, sıkıntı çeksem de bir şekilde onların eğitim giderlerini karşıladım.
            Şu anda bir oğlum Lüleburgaz Meslek Yüksek Okulu’nda okuyor. Bu çocuğun aylık gideri 700 TL’dir. Allah razı olsun kızlarımdan. Onlar kardeşlerine eğitim gideri için katkı yapmasalar, inanın oğlumu üniversitede okutamayacağım. 
            Bir ülkenin eğitim, bilim, sanayi ve teknolojide ilerlemesi için; paraya ihtiyaç vardır. Bir ülkenin bütçesi yeterli paraya ve kaynaklara sahip değilse; yeni okullar, fabrikalar, yollar, köprüler yaptıramaz. Ülkemizde artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, her yıl binlerce okul, fabrika, hastane yapılması gerekmektedir. Yine ülkemizde artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için her yıl; yüzlerce doktor, hemşire, öğretmen, mühendis… yetiştirmeye ihtiyaç vardır.
            Bir ülkenin kalkınması için en önemli etkenlerden biri bilimde, teknolojide ilerlemedir. Bunun için bilim adamları yetiştirilmeli, devlet ve özel kuruluşlar, araştırmaya, yeni buluşlara önem vermelidir. Bütün bu işler için paraya ihtiyaç vardır.
            Günümüzde ülkemizde, dünyada fakirlerin, yoksulların sayısı hızla artmaktadır. UNICEF’in son raporlarına göre dünya nüfusunun dörtte biri yoksulluk içindedir. Yine 3,5 yıl önce gazetelerde dünyadan 1 milyar insanın açlık çektiğini okuduk.
            Ne yazık ki, gerek ülkemizde, gerek dünyada, yoksul insanlara zenginler tarafından yeterli yardım yapılmamaktadır. Tabii ki yoksul insanların yoksulluktan kurtulması için paraya ihtiyaçları vardır.
            Ülkemizde ve dünyadaki yoksulluğu önlemenin çaresi, zenginlerin yoksul insanlara yardım etmesi, israfın önlenmesidir.
            İslam’ın 5 şartından biri olan zekat yükümlülüğünü yerine getiren insan sayısı çok azdır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed, insanların aç bırakılması bir yana, hayvanların bile aç bırakılmasına göz yummamıştır. Mesela devesini aç bırakan bakıcısını yaptığı bu yanlıştan dolayı azarlamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.