Orhan Sarıbal neden linç ediliyor?

Bursa Milletvekili, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Orhan Sarıbal’ın ‘Dersim’ paylaşımı sosyal medyada gündem oldu, Milletvekili Sarıbal adeta linç edildi.
 **** 
Ne demiş Sarıbal, “Unutmadık, asla unutmayacağız. Dersim katliamında yitirdiğimiz canları saygıyla anıyorum.”https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=enBursaHaber&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1389527591237869569&lang=tr&origin=https%3A%2F%2Fenbursa.com%2Fyazarlar%2Fyuksel-baysal-35%2Forhan-saribal-neden-linc-ediliyor-11075.html&sessionId=820533c6bb4820797b02d3909fd183216d5596db&siteScreenName=enBursaHaber&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px

Unutmadık, asla unutmayacağız!
Dersim katliamında yitirdiğimiz canları saygıyla anıyorum.#DersimKatliamı pic.twitter.com/67XxgqpJOK— Orhan SARIBAL (@orhansaribalchp) May 4, 2021

Aman Allah’ım nice Atatürk düşmanları ayağa kalktı, Sarıbal’a CHP’lilik Atatürkçülük taslıyorlar.

AKP’nin Grup Başkanvekili Bülent Turan bile paylaşım yapmış… **** 
Bugün Türkiye’de alkol yasaklarına ses çıkarmayanlar, Boynukalın denilen şahsın ‘Şeriat’ istemlerine kulaklarını tıkayanlar, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyetini yıkıp yerine halifeliği getirmek için uğraşan yönetimlere destek olanlar Orhan Sarıbal’a ‘Had bildirmeye’ çalışmakla kalmıyor, CHP’ye akıl öğretiyorlar.

Sizin söyledikleriniz vız gelir, tırıs gider!

2 Temmuz 1993’de sırf Alevi-Kızılbaş-dinsiz diyerek insanları Sivas’ta yakan zihniyetin bugün Orhan Sarıbal’a ders vermeye çalışması çok komik oluyor!

Üzüldüğüm, CHP’den kopmuş bir kısım şoven-ırkçı şahısların da buna destek veriyor olması…
 **** 
Bu noktada özellikle şunun altını çizmek isterim, tarihle yüzleşirken, tarihle hesaplaşmaya gitmeye çalışmak da yanlış…

Orhan Sarıbal bu hataya düşmemeli…

Cumhuriyet devriminden hesap sormaya kalkanlarla aynı noktaya gelmemeli…

Gerçi, Dersim üzerinden CHP ve Atatürk’e saldırıya ne Aleviler izin verir ne de Cumhuriyet kuşakları…

Çünkü biliyoruz ki, bugün sahip olduğumuz demokrasinin temeli Cumhuriyet Türkiye’sidir.

Bugün çağdaş dünyanın onurlu bir ülkesi olarak yaşıyorsak, bunu Cumhuriyeti kuranlara borçluyuz…
 **** 
Peki, Dersim’de gerçekten ne oldu?

Bu konuda ben Sarıbal gibi düşünmüyorum ama o toprakların çocuğu olarak, söylediklerini dinlemeye hazırım.

İhsan Sabri Çağlayangil’in anılarını da okudum, Sabiha Gökçen’in Dersim dağlarına uçakla yaptığı sortiye ilişkin bilgilere de sahibim.

Ölçüsüz ve orantısız bir güç kullanıldığına ilişkin verileri de kabul ediyorum.

Dersim’de 10 binden fazla insan öldü, 12 bin civarında Dersimli sürgün edildi.

Bugün başta Bursa olmak üzere Anadolu’nun çeşitli yerlerinde iskan edilen Dersimliler var.

  **** 
Ancak Orhan Sarıbal da şunu kabul etmeli ki, Türkiye Cumhuriyeti 10 yıldan fazla sabretti.

Dersimliler vergi vermediler, askere gitmediler, okula izin vermediler.

Cumhuriyet feodal ağaları, beyleri tasfiye edip, çağdaş uygarlığın ışıklarını buraya götürmeye karar verdiğinde ise acı olaylar yaşandı.
 **** 
Ayrıca Orhan Sarıbal’a sormak isterim, yaraları tekrar tekrar kaşımak, katliama ilişkin anıları taze tutmaya çalışmak acaba kime ne yarar sağlayacak?

Bir dönem Tayyip Erdoğan devlet adına özür diledi de ne oldu?

Bakın ne demişti Tayyip Erdoğan 2011 yılında:

Dersim yakın tarihimizdeki en acı, en trajik olaylardan biridir. Dersim aydınlatılmayı, cesaretle sorgulanmayı bekleyen bir faciadır. Dersim, CHP hükümetlerinin onlarca, yüzlerce faciasından en acısıdır, en kanlısıdır… Dersim faciası karşısında özür dileyecek olan, bu faciayla yüzleşecek olan, AK Parti değil, AK Parti hükümeti değil, bizzat bu facianın, bu kanlı eserin sahibi olan CHP ‘dir, CHP’nin Tunceli milletvekilleridir, CHP’nin Tunceli kökenli Genel Başkanıdır.Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum.”

Devlet adına dilenen bu özür acaba Dersimlilerin başını göğe erdirdi mi? Dersimlilerin sorunları çözüldü mü? Üvey evlat muamelesi görmekten kurtuldular mı?
  **** 
Hayır, Orhan Sarıbal’ı eleştirebiliriz, düşüncelerine katılmayabiliriz ama düşüncelerini savunması için ölümüne onun yanında oluruz.

Bu da böyle bilinsin!
 **** 
Bu yazının dipnotu: Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Malatya, Sivas’ın bir kısmını içine alan coğrafyanın adıydı Dersim. Rahatsız olmaya gerek yok ama sadece Tunceli’ye Dersim demenin de çok mantığı yok. O eyaletin adıydı Dersim, bugün sadece bir kentin adı… İsim konusunda bile inatlaşmayalım lütfen!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.