ÖFKEMİ KONTROL EDEBİLİYOR MUYUM? / Nihal Tezer Uğur Okulları Rehber Öğretmeni

Öfke de tıpkı sevgi, korku, üzüntü, acımak gibi duygular gibi insanların zaman zaman yaşadığı duygulardan biridir. Fakat çoğu insan öfkesini kontrol etmekte zorlanır. Öfkeyle nasıl başa çıkacağını bilemeyen kişi çoğu zaman öfkeliyken bilinçli olarak hareket etmez. Kişinin öfkesini kontrol edememesi sonucu kendisine ve karşısındakine büyük zararlar verebilmektedir. Öfke kontrolü kişilere verilen eğitimlerle normal sorunsuz bir hale getirilebilmektedir. Kişilerin öfkelerini bilinçli olarak kontrol edebilmeleri için duygularını yönetebilme tecrübesi kazandırılmaktadır. Yaşadığımız çağda insanların çok stresli olmaları nedeniyle birçok kişi öfke kontrolünü sağlamakta güçlük çekmektedir. İnsanın olduğu ve kişiler arasında iletişim bozuklukları yaşandığı ortamlarda insanların öfke duyguları sık sık açığa çıkmaktadır. Önemli olan bu duyguyu kontrol altında tutarak çevremize ve kendimize zarar vermemek olacaktır.

İnsanlar birçok neden ile sinirlenip öfkelenebilir. Hayatımızdaki her insan sözleriyle, davranışlarıyla ve tavırlarıyla bizim öfke duygumuzu açığa çıkarabilir. Dolayısıyla öfkemizi kontrol edebilmeyi öğrendiğimiz sürece daha başarılı ilişkiler kuracak ve daha huzurlu bir yapıya sahip olacağız.

Kısacası öfkeyi yaşarken karşımızdaki insanın neler hissedebileceğini ve onu nasıl etkileyebileceğimizi unutmamak gerekir. Çünkü öfke kontrolü sağlanamadığı takdirde karşımızdaki insanın motivasyonunun olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu nedenle öfkeyi yaşamakta karşımızdakine yaşatmak da son derece kötü sonuçlar doğurmaktadır. İlişkilerde suçlu aramak yerine sorunun nasıl çözülmesi gerektiğine odaklandığı takdirde yaşanan sorunlar daha kısa zamanda çözüme kavuşacaktır.

Karşılıklı ilişkilerde yaşanan sorunlara çözüm bulabilmek için daha iyi niyetli düşünüp ön yargılardan uzaklaşarak yaşanılan sorunun çözüm yolları aranmalıdır. Aksi halde kısa süren bir öfkeyle karşımızdakine ve kendimize uzun yıllar etkisi altında bırakarak tamiri mümkün olmayan sorunlar oluşabilmektedir. Duyguların doğru yönetilmesi ve empati yapılarak sorunlara çözüm aranması günlük hayatta ve hayatımızın her alanında gereklidir.

Öfke, kişilerin yaşadığı anlık ya da kısa süreli bir duygudur. Bu duyguyu yaşayan kişi yanlış kararlar verebilmekte ve hatalar yapabilmektedir. Fakat öfkesini kontrol edebilen insan bu kısa süren duygu karşısında nasıl davranması gerektiğini bilir ve yanlış kararlar vermez. Öfke kontrolünü sağlayabilmek için kişiler bu duygu karşısında karşısındakine daha sabırlı davranışlar sergileyebilmeyi öğrenmelidir.

ÖFKE KONTROLÜNÜ SAĞLAMADA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

•Kişinin duygularını iyi tanıyabilmesi

•Karar verme aşamasında daha sakin davranmak ve acele karar vermemek

•Kişinin özgüven sahibi olabilmesi

•Karşısındakinin duygularına önem verme

•Karşısındakine zarar verebileceğinin bilincinde olma

•Olaylar karşısında iyi niyetli olabilmek

•Kişinin kendi zaaflarının ve zayıf yönlerinin farkında olabilmesi

•Olaylara duygusal değil mantığı ile yaklaşabilmek

•Karşısındaki insanla doğru iletişim kurabilmek

•Her insanın hata yapabileceğini kabul etmek

•Yaşadığı sorunlarda öz eleştiri yapabilmek

Öfke kontrolünün sağlanmasındaki temel amaç insanların yaşamış oldukları sorunlar karşısında şiddet ve saldırganlık göstermelerini engelleyerek bu kısa süren duyguyu pozitif enerji kaynağına çevirebilmektir. Öfke kontrolünün sağlanabilmesi için kişilerde pozitif düşünebilme, karşısındakinin de kendine göre haklı olabileceğini düşünme ve güçlü bir kişilik ortaya koyma becerileri olması gerekmektedir.

Öfke, aklın alevini söndüren büyük bir rüzgardır.

 Andre Gide

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.