Mustafakemalpaşa’yı kurtaran adam!

            Tartışma götürmeyecek denli hak edilmiş bir teşekkürü, geç kalmış bir yazıyla iletebilmek için oturdum bilgisayarın başına.

            Kurtulanlar değil, sürekli kurtaranlar tarafında yer alan bir isimden söz edeceğim bugün.

            Dürüst, çalışkan, üretken, kararlı ve uygulamacı. Hemen, hemen aranılan tüm özellikleri taşıyan bir isim.

            Beni bağışlasın.

            Toplumun böbrek yataklarına giren kan emici yarasalarla uğraşmaktan ancak vakit bulabildim.

            Kaymakam’ın, Vali’nin, Bakan’nın hatta Başbakan’ın bile yol verdiği Marzinc kabusu vardı ya, Karabük’te hortlayınca içim sızladı.

            Hani şu “Demir-Çelik, Çinko, Metalik Demir Üretimi” yapacağını söyleyerek Mustafakemalpaşa’nın üzerine karabasan gibi çöken ve gerçek faaliyet alanının “Zehir tacirliği” olduğu arsa tahsisi sırasında ilk kez OSB Başkanı Erhan Onar tarafından gündeme getirilen Marzinc’in Karabük’te  patlamasıyla buz gibi oldum.

                        Olağanüstü mücadeleyle Mustafakemalpaşa’dan kovulduktan sonra, Karabük’te faaliyete geçen baca tozcularının fabrikasındaki 130 çalışandan 120’nin zehirlendiği ve Ankara Meslek Hastanesi’ne gönderildiği haberleri duyulunca acı gerçekler bir kez daha gözler önüne serildi

Doğrusunu söylemek gerekirse, Marzinc belasını Mustafakemalpaşa’ya sokmamak için iki yıl boyunca sürdürdüğümüz mücadelenin haklılığına sevinemedim.

120 işçinin zehirlenmesi, sevincimin boğazıma düğümlenmesine neden oldu.

            Dün gibi anımsıyorum, 15 bin Mustafakemalpaşalı çevrecinin çığlığını. Marzinc’in kurulacağı alanda toplanan çevreciler, “Doğamızı yok etmeyin. Geleceğimizi karartmayın. Çocuklarımızı sakat bırakmayın, Yaşamımızı kısaltmayın. Birinci sınıf tarım toprakları üzerinde “Zehir deposu” istemiyoruz” diye haykırırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, adeta “Yakın, yıkın, yapın” diyordu.

            Karabük’te yaşanan faciadan sonra ölüm kusan fabrikayı kapatan Çevre Bakanlığı, Mustafakemalpaşa’dan yükselen sesleri zamanında, anlamaya çalışsaydı, bugün bu acılar yaşanmazdı.

            Marzinc ha orada olmuş, ha burada, ne fark etti?

            Bayram geçtikten sonra kınayı yüzüne yak.

Erhan Onar olmasaydı

            Kaymakam, vali, bakan, başbakan destekli Marzinc Mustafakemalpaşa’da kurulamadıysa bunu gece, gündüz demeden, en önde koştururken süreci çok iyi yöneten Erhan Onar’a borçluyuz. O gün OSB Başkanı olan Erhan Onar kararlılık göstermeseydi, dik durmasaydı, doğum günü hediyesi Mercedes’leri geri çevirmeseydi, bugün zehirlenenler Mustafakemalpaşalıların çocukları olacaktı. Belki de kansere kader diyecekti.

            60 milyar dolar sermayeli, iktidar rüzgarını arkasına almış dev bir güçten söz ediyorum.

            Hiç unutmam, Erhan Onar, “Mustafakemalpaşalıların geleceğinin karartılmasına göz yumamam” dedikçe, Kaymakam Adem Saçan, saldırılarını attırdı. Toplantının birinde, “Bunu kayıt altına alın” sözleriyle Onar’ı polise hedef gösterdi. Vali Şahabettin Harput, “Akıllı ol Erhan, bu projenin arkasında Başbakan var” dedi.

            Erhan Onar, tehditlere boyun eğmedi. Satmadı, satılmadı, hiç geri adım atmadı ve hukuk mücadelesi başlattı.

            Mercedes’ler havada uçuştu, rüşvetler kol gezdi.

            Sözde gazeteciler, bir haftalık “İtalya gezisi” ile Marzinc’in kayığına biniverdi. Bazıları ise Marzinc’in baca tozlarından kahve yapıp içebileceğini yazacak kadar terbiyesizleşti. Yerli işbirlikçiler, yetmez ama evetçiler sürekli Erhan Onar’a yüklendi.

            Baskılar elbette hırpaladı, yorgun düşürdü. Erhan Onar, aylarca uykusuz kaldı, bunalıma girdi, çok sallandı ancak yıkılmadı. Onurlu mücadelesini ödün vermeden sonuna değin sürdürdü.

            Erhan Onar direndi, hukuk mücadelesini de kazandı, Danıştay 14’ncü Dairesi’nin 29/05/2013 tarihli kararıyla iyice rahatladı.

            Teşekkürler Erhan Onar, iyi ki varsın.

Girişimciler yargılanıyor

            Erhan Onar’ı en fazla yoran yerli işbirlikçiler oldu. Sonunda Onar kazandı ancak girişimci işbirlikçiler paçayı kurtaramadı.

Mustafakemalpaşa OSB’nin girişimci yöneticileri; Adem Saçan, (Kaymakam-Eski OSB Başkanı) Adnan Gültaş, (Eski OSB Başkan Vekili) Hayri Öztetikler, (Eski Belediye Başkanı) Ahmet Büyükçivici, (Eski Belediye Meclis Üyesi) Şeref Erdoğan, (Eski Tic. San. Odası Üyesi) Orhan Tezsezen, (Eski Tic. San. Odası Üyesi) Refik Tükenmez, (Eski Tic. San. Odası Üyesi) Tekin Girgin, (Eski Tic. San. Odası Üyesi) Cemil Yavuz, (Eski Özel İdare Memuru) Erdem Yalçın, (Musiad Yön. Kur. Üyesi) hakkında görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle dava açıldı.

            OSB yönetmeliğine uymayıp Marzinc’e usulsüz yer tahsisi yapan girişimci yöneticiler hakkında açılan kamu davası Mustafakemalpaşa Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam etmektedir.

.           Ya Erhan Onar olmasaydı, bilmem anlatabildim mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.