Mustafakemalpaşa, geleceğine sahip çıktı!

Mustafakemalpaşa, geleceğine sahip çıktı!
Mustafakemalpaşa, İnatlar Köyü’ne yapılan kır yürüyüşü yüzlerce katılımcıyla gerçekleşti.
Mustafakemalpaşa’da 15 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek İnatlar Köyü’nde yapılması kararlaştırılan Sanayi Atıkları Yakma ve Depolama Tesisi’nin kurulmaya çalışıldığı araziye kır yürüyüşü düzenleyen yüzlerce çevreci isyan etti.
Daha önce yapılan duyuru üzerine Heykel’de toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri ve gönüllü çevreciler araçlarıyla Çördük köyüne gittiler.
Çördük Köyü Meydan’ında jandarma tarafından önleri kesilen grup yazılı basın açıklaması metni ve komite üyelerinin isimlerini verdikten sonra 6 km’lik patika yolu yürüyerek tesisin kurulacağı araziye ulaştılar.
Arazide okunan basın açıklamasından sonra tekrar Çördük’e dönen çevrecilere köylüler gözleme ve ayran ikram etti.
Mustafakemalpaşa Hukukçular Derneği’nin de katılımıyla 16 sivil toplum örgütü tarafından izlemeye alınan İnatlar’daki kimyasal atıkları depolayacak olan tesisleri protesto ama-cıyla yapılan basın açıklaması aynen şöyle:
“Zehirli atıkları inatlar köyünde yakmak çözüm mü?
Atık yakmanın zehirli kimyasalların bertarafında uygun bir yol olduğu düşüncesi yaygınlığını korumaktadır. Oysa zehirli kimyasalların yakılması bu maddelerin çevreye yayılmasını engellemez. Sadece form ve hacim değiştirmesine neden olur. Zehirli atıkların yakıldığı tesislerin bacalarından çıkan son derece tehlikeli kimyasallar havaya, bu yolla yine toprağa ve suya karışır. Üstelik çok uzak mesafelere taşınarak bütün Mustafakemalpaşa’yı kirletir.
Yakma ürünü olan en tehlikeli maddeler arasında dioksinler ve furanlar gibi birinci derece kanser yapıcı zehirler de vardır. Kalıcı organik kirleticiler denen bu maddeler canlıların vücudunda birikerek besinler yoluyla, özellikle de hayvansal ürünlerin tüketilmesiyle insanlara bulaşırlar. Kanser hastalığının bu kadar yaygınlaşmasında diğer kimyasal zehirler ve radyoaktif kirliliğin yanı sıra, başta dioksin olmak üzere kalıcı organik kirleticilerin yeryüzünü kirletmesinin de büyük rolü vardır. Üstelik bu maddeler pek çok canlı türünün soyunun tükenmesine neden olmaktadır.
Bu nedenlerle, İnatlar köyünde kurulmak istenilen Tehlikeli Atık ve Tıbbi Atık Yakma Tesisi’nin Mustafakemalpaşa’ya zarar vereceği endişesiyle bu süreci başından sonuna kadar yakın izlemeye almış bulunmaktayız.
Bugün yaptığımız doğa gezisiyle çevreyi yakından görmeyi hedefledik. Bu konudaki tespitlerimizi tüm kamuoyu ile ayrıntılı olarak paylaşacağız. Sürecin takipçisiyiz.”
Çevreciler, ayrıca 14 kuruma ayrı ayrı verilmek üzere komite tarafından hazırlanan dilekçeleri de imzaladılar.
Orman ve ağaçlandırma alanlarına sınır olan şirket arazisinin ÇED raporuna itiraz edilecek ve bu konudaki hukuki süreç başlatılacak.
Mustafakemalpaşa Hukukçular Derneği ve çeşitli siyasi partilerin katılımıyla güç kazanan sivil toplum insiyatifinin ilk eyleminin ses getirmesi ve ÇED sürecinde değerlendirilmesi bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.