Mecliste gergin dakikalar

MHP’li Zafer Özer, Başkan Koç’un kiracılara karşı keyfi uygulama içine girdiğini söyleyince, ortalık bir anda elektriklendi:
Mecliste gergin dakikalar
*Belediye yoğun tepkiler nedeniyle “Ecrimisil”den geri adım attı.
Karacabey Belediyesi, Kasım ayı meclis toplantısı önceki gece yapıldı. 9’u gündem dışı olmak üzere 18 gündem maddesi görüşülen Meclis’te AKP’li üyelerin kusurlu uygulamalara muhalefet etmesi sinirleri gerdi.
Meclis toplantısını, Tahıl Dükkanları esnafı ve çok sayıda Belediye kiracısı da izledi.
Pazaryeri Yönetmeliği, Belediye’ye ait fırının özelleştirilmesi, ilçenin son durumunu gösterir halihazır haritanın İller Bankası tarafından yaptırılması, Garipçe Mahallesi’ndeki “Şehir Parkı”nın adının “Gençlik Parkı” olarak değiştirilmesi, katlı otopark yapımı nedeniyle işyerlerinden tahliyesi istenen Tahıl Dükkanları esnafının mağdur edilmemesi, Belediye taşınmazlarının “Ecrimisil” yöntemi yerine kira sözleşmesi yapılarak kullandırılması önergeleri oy çokluğuyla kabul edilirken, 11 madde ilgili komisyonlara havale edildi.
Fırının özelleştirilmesi görüşmelerinde Bütçe ve Plan Komisyonu Başkanı AKP’li Meclis Üyesi Osman Çatak, serbest piyasa koşullarında ekmek fiyatının kontrol edilmesi ve alım gücü düşük vatandaşa ucuz ekmek sağlanması konusunda fırının Belediye’de kalması gerektiğini söyleyince DP’li üyeler karşı çıktı.
Bütçe ve Plan Komisyonu’nun olumsuz kararının açıklanmasından sonra görüşlerini açıklayan Belediye Başkanı Ergün Koç, gelir düzeyi düşük insanlara özel olarak ekmek yardımı yapılmasının daha uygun olacağını, zarar eden bir işletmenin faaliyetini devam ettirmesinin ise kaynak israfı olacağını belirtti. ANAP’lı Meclis Üyesi Şaban Önen’de günde 1000 YTL zarar eden fırının özelleştirilmesini savunarak başkana destek verdi.
Bunun üzerine AKP’li Meclis Üyeleri daha önce zarar etmeyen kuruluşun iyi işletilememesinden dolayı giderlerinde artış olduğunu vurguladı. İşletme yönetiminden kaynaklanan zararın, kaynakların doğru kullanılmasıyla önlenebileceğini savunan AKP’liler özelleştirmeye karşı çıktılar. Yapılan oylama sonucunda, Belediye Başkanı Ergün Koç’un özelleştirmeden yana oy kullanmasıyla 8’e karşı 9 oyla fırının özelleştirilmesi kararlaştırıldı.
ESNAFI ŞOK EDEN SÖZLER
Tahıl Dükkânları’nın yıkılarak yerine katlı otopark yapılması ve otopark altına yapılacak iş yerlerinin Tahıl Dükkanı esnafına tahsis edilmesine yönelik önergenin görüşmelerinde ise sinirler gerildi. AK Parti Meclisi Üyesi Osman Çatak, katlı otopark için meclis kararı gerektiğini belirterek, uygulamada yanlışlar yapıldığını vurguladı. Çatak, “Nüfusu elli binin altındaki belediyeler “Performans Raporu” oluşturarak bütçe ve planlarını buna göre yapar. Belediye taşınmazlarının yıkılması, ihalesi ve yeni inşaatlar için komisyon raporu ve meclis kararı gerekir” dedi ve meclisin bu yönde bir kararı olmadığını ifade etti. Yıkıma karşı çıkan üyelerde meclis kararı olmadan hiçbir işlem yapılamayacağını savundu.
Başkan Koç, 2 bin metrekare alana yapılacak 3 katlı otoparkın 3 milyon YTL’ye mal olacağını ve ilçeye kazandıracağı modern otoparkla trafik sorununu çözeceğini iddia etti. Tahıl dükkanlarını yıkmak için gerekli izni olduğunu belirten Koç, “Elimde encümen kararı var” diyerek yıkım konusunda kararlı olduğunun masajını verdi.
Başkanın bu sözü salonda bulunan esnafı şok ederken, Belediye Meclis Üyesi Zafer Özer, iş yerlerinin Tahıl Dükkanı esnafına verilmesinin ihale kanununa aykırı olduğunu ve böyle bir uygulamanın yapılamayacağını belirtti.
AK Partili üye Osman Çatak’da, meclise Başkan Koç, tarafından getirilen önergenin bağlayıcı olmayacağını ifade ederek, “Kelime oyunlarıyla esnafın kandırılmak istendiğini” söyledi.
Özer’de, Başkan Koç, tarafından verilen önergenin yasal olarak hiçbir başlayıcı yönü olmadığını belirterek önergenin geri çekilmesini istedi. Bursa İdare Mahkemesi’ne giden konu ile ilgili Yazı İşleri Müdürü Vekili Talih Düzgören’in devreye girmesi ve “Mahkemeden tebligat gelmeden çekemeyiz” şeklinde konuşması herkesi şaşırttı.
Yapılan oylama sonrası 3 ret, 6 çekimser oya karşılık öneri, 7 oyla kabul edildi. Başkan Koç tarafından gündeme getirilen önerinin oyalamaya ve aldatmaya yönelik olduğunu belirten Tahıl Dükkanı esnafı ise hayal kırıklığı yaşadığını dile getirdi.
KARAKAŞLAR’DAN ŞOV
Belediye kiracılarının kira sözleşmesiyle taşınmazları kullanması teklifinin görüşülmesi sırasında, Başkan Koç, ecrimisilin kamu yararına çıkarılmış bir uygulama olduğunu ve Belediye’nin haklarının daha iyi korunacağını belirterek konuyla ilgili Belediye Avukatı Bahri Kaya tarafından meclis üyelerine ayrıntılı bilgi verilmesini istedi. Kaya, ecrimisil uygulamasının Belediye çıkarlarının korunması açısından yararlı olacağını dile getirse de meclis üyelerini ikna edecek somut sözler kullanamaması üzerine inandırıcı bulunmadı.
Belediye Başkanı Ergün Koç, ödenmeyen kira paralarını nasıl tahsis edileceği hakkında yakınırken, Meclis Üyesi Zafer Özer 500’e yakın kiracının işgalci konumuna düşürülüp mağdur edilmesini “suiniyet” olarak değerlendirdi. Özer’e sert tepki gösteren Koç, “Hiçbir vatandaşa ve kuruma karşı böyle bir ortam yaratmadık lütfen bu kelimenin anlamını bilerek konuşunuz” diye azarlamaya kalktı. Sözlerini tamamlayamadan Koç’un sert tepkisiyle karşılaşan Zafer Özer, suiniyeti açarak “İşinize geldiği gibi” sözü yerine kullandığını söyledi. Elektriklenen ortam Sedat Karakaşlar’ın “Zafer abi tribünlere oynuyor” sözüyle iyice gerginleşti. Uzun süre tartışılan teklif sırasında Koç, kira gelirlerinin tahsil edilemediği zaman mahkemeye dahi gidebileceğini vurgulayarak muhaliflere tepki gösterdi. Belediye Avukatı Bahri Kaya’nın kirasını ödemeyen 10 kişi olduğunu belirtmesi üzerine 500’e yakın esnafın mağdur edilemeyeceğini savunan muhalifler yapılan oylama sonucunda 7’ye karşı 9 oyla kira sözleşmesi yapılması usulünün devam ettirilmesi kararını aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.